True Detective: Seizoen 2

True S2Jaar: 2015
Created by: Nic Pizzolatto
Cast: Colin Farrell, Rachel McAdams, Taylor Kitsch, Vince Vaughn, Kelly Reilly

Het verhaal:
Een bizarre moord brengt twee rechercheurs, een motoragent en een professionele misdadiger samen. Elk van hen zal zich een weg moeten banen door een doolhof van bedrog en verraad om de waarheid aan het licht te brengen en verlossing te vinden in de dorre wildernis van Californie. Dit zet een onderzoek in gang dat de aandacht trekt van de grootste criminele organizaties en de meest prominente rechercherus, er zijn dan ook miljarden dollars mee gemoeid.

Het oordeel:
In 2011 tekende hij voor de scripts van twee afleveringen van The Killing maar Nic Pizzolatto liet pas echt van zich horen met het alom bejubelde eerste seizoen van True Detective. Het betreft een anthologie reeks wat betekent dat het nieuwe seizoen aftrapt met een nieuwe zaak en nieuwe hoofdrolspelers.

In april 2014 buitelden zowel critici als het grote publiek over elkaar heen om True Detective te bewieroken. Binnen no time groeide de serie uit tot de verrassing van het TV-seizoen en aan de populariteit leek geen einde te komen. Iedere aflevering werd enorm goed gewaardeerd en uiteindelijk wist de serie 4 Golden Globe nominaties en vele andere onderscheidingen in ontvangst nemen. Ondergetekende raakte eveneens hooked aan True Detective en dat was voornamelijk te danken aan het magistrale spel van Matthew McConaughey. Is zijn afwezigheid voelbaar in het nieuwe misdaadepos?

Door alle lofuitingen raakten de punten van kritiek uit de eerste reeks ondergesneeuwd want de laatste 3 episodes hadden weinig meer om het lijf. Het vakmanschap van McConaughey en Woody Harrelson hielden het geheel fier overeind maar qua storytelling was er wel het één en ander op aan te merken. Dat is een gegeven wat mee is genomen in deze tweede reeks en met minder getalenteerde castleden wordt het wel pijnlijk duidelijk dat Nic Pizzolatto geen briljante scenarioschrijver is. De makers hebben er ditmaal enorm veel moeite mee om het overzicht te behouden waardoor het tweede seizoen ronduit verwarrend is.

Zeker voor diegenen die wekelijks op de hoogte willen blijven rondom de belevenissen van Velcoro, Bezzerides en Woodrugh zal het moeilijk zijn om het overkoepelende verhaal te kunnen volgen. Er worden enorm veel personages opgevoerd maar storender is dat er enorm veel dialogen voorbij komen die nogal pretentieus overkomen en niets aan het geheel toe weten te voegen. In het landschap dat gedomineerd wordt door ijzersterke misdaadseries een doodzonde als je het mij vraagt. Gemiddeld heb ik eens per 1,5 week een episode gezien maar ik had regelmatig geen idee waar ik naar zat te kijken.

Het verhaal zelf kun je beschouwen als een storm in een glas water en hierin zal je weinig zaken aantreffen die je niet eerder voorbij zag komen. Maar net als in de eerste reeks draait het meer om karakterontwikkelingen dan om de zaak zelf en dit aspect komt nog enigszins tot leven dankzij de puik presterende cast. Het is zeker niet van het niveau McConaughey / Harrelson maar de makers komen nog een heel eind door vooral McAdams en Vaughn op te laten draven in rollen ver verwijderd van hun komische comfortzone. McAdams komt hier beter mee weg dan een Vaughn die zich regelmatig verslikt in zapige dialogen.

Qua productiewaarden is seizoen twee prima te vergelijken met het eerste deel al doet het qua sfeer een stapje terug doordat Los Angeles niet zo’n tot de verbeelding sprekende locatie is. In het origineel werd de kijker getrakteerd op een baanbrekende lange take en een dergelijke visuele uitspatting zien we eveneens terug aan het einde van de 4e aflevering. Maar het is tekenend en veelzeggend dat in vrijwel alle opzichten een flinke stap achteruit wordt genomen. Het belangrijkste is echter dat het verhaal helemaal niet lekker loopt en ondanks de goede inspanningen van de cast heb je dan wel een groot probleem.

60

6 gedachtes over “True Detective: Seizoen 2

 1. Meneer Vevie 7 december 2015 / 06:53

  Volgens mij wist je al dat ik dit een zeer matig seizoen vond, maar vooruit: ik vind dit een zeer matig seizoen, haha. Alle kritiekpunten die jij opnoemt kan ik mij in herkennen. Dit was voor mij een enorme misser. En zoals je ook aangeeft legt dit seizoen aardig wat tekortkomingen van Pizzolato bloot. Mocht er een derde seizoen komen, dan hoop ik dat hij een writersroom heeft en dus inbreng krijgt van andere schrijvers. En ook scherp wat het eerste seizoen betreft: het tweede seizoensdeel was idd stukken minder dan het eerste. Maar gelukkig waren de eerste 5 afleveringen zeer sterk (met de fenomenale long take in Who Goes There als hoogtepunt) waardoor je de laatste afleveringen meer door de vingers kon zien. Hoop jij op een derde seizoen of heeft Pizzolato het voor je verpest?

  Liked by 1 persoon

  • Riinyosa81 30 december 2015 / 23:27

   Omdat het een Anthology betreft zou ik een derde seizoen wel willen proberen op voorwaarde dat de cast mij wel aanspreekt. In dat opzicht, en dat heb ik verzuimd te vermelden in mijn recensie, vond ik de casting van Rachel McAdams erg goed gedaan. Normaal het toppunt van overdriven vrolijkheid en dat staat haaks tot haar optreden in dit seizoen.

   Een writers room is de beste move die de makers zouden kunnen maken maar ik vrees ervoor dat Pizzolato nog steeds teveel de regie op zich wil nemen.

   Like

  • De Protagonisten 15 december 2015 / 09:02

   Ik vond ook Collin Farrell goed in de serie. Ondanks dat deel twee regelmatig erg overdreven was (nogal veel moorden en doden) vond ik hem toch wel het kijken waard. Anders dan deel 1, maar toch de herkenbaarheid van Pizzolatto.

   Liked by 1 persoon

 2. Nostra 6 januari 2016 / 23:18

  Jammer dat het niet zo goed is, toch ga ik dit tweede seizoen nog wel een kansje geven, maar de lat werd ook wel heel erg hoog gelegd in het eerste seizoen.

  Liked by 1 persoon

  • Riinyosa81 8 januari 2016 / 18:59

   In de eerste pakweg 5 afleveringen van het eerste seizoen wel. Tweede seizoenshelft was al minder aan het worden.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s