Laggies

LaggiesJaar: 2014
Regie: Lynn Shelton
Cast: Keira Knightley, Chloë Grace Moretz, Sam Rockwell

Het verhaal:
De 26-jarige Megan (Keira Knightley) is niet in staat is om te gaan met de druk veroorzaakt door het recente huwelijksvoorstel van haar vriend (Mark Webber). Als gevolg ontsnapt ze in het comfort van adolescentie door de vriendschap met een groep middelbare scholieren.

Het oordeel:
Regisseuse Lynn Shelton werkte in de marge met titels als My Effortless Back (2006) en Humpday (2009). Your Sister’s Sister (2011) bereikte een wat groter publiek maar net als Touchy Feely (2013) is ook Shelton’s 5e film er één die onder de radar vloog.

Gezien de starpower van Keira Knightley en Chloë Grace Moretz is het opzienbarend hoe weinig publiciteit Laggies heeft weten te genereren. Alleen al om het uitgangspunt verdienen de makers alle credits. Films over jongeheren die weigeren de volwassenheid te omarmen zijn er namelijk in overvloed maar hoeveel titels kun je opnoemen waarin de vrouw deze rol vertolkt? Juist! De vrouw in kwestie is Megan die dreigt te verstikken. Niet alleen vanwege een onverwachts huwelijksaanzoek maar ook omdat ze zich ellendig voelt in een baan die niet goed aansluit op haar opleiding.

Na een reunië van haar high school is Megan er getuige van dat haar vader vreemd gaat en wanneer ze op de vlucht slaat loopt ze de tiener Annika tegen het lijf. Samen brengen ze de avond door met Annika’s vriendengroep en het is dit gedeelte van het verhaal dat niet helemaal weet te overtuigen. Het is immers vrij ongeloofwaardig dat Annika een ouder iemand vraagt om haar te vergezellen, laat staan dat Megan niet veel later haar intrek neemt in het huis van haar new best friend.

Het zijn kleine misstapjes die je de makers makkelijk kunt vergeven want de grootste kracht van Laggies schuilt hem in het feit dat de hoofdpersoon nergens belachelijk wordt gemaakt. Daar is de toon van de film ook helemaal niet naar maar het gebeurd al te vaak dat dergelijke verhalen verzanden in flauwe komedies. Laggies gooit het meer over een dramatische boeg en daarbij dient ook aangemerkt te worden dat het geheel wel luchtig blijft. Megan is een personage met wie je jezelf makkelijk kunt identificeren en dat geldt voor zowel de mannelijke als vrouwelijke kijker.

Tijdens haar verblijf bij Annika valt Megan langzaam maar zeker als een blok voor diens vader en ook dit aspect is goed uitgewerkt. Misschien niet helemaal nodig in een film als Laggies maar zeker welkom als je bedenkt dat deze rol ingevuld wordt door een charismatische Sam Rockwell. Als kijker wordt je lang in het ongewisse gelaten wat Megan met haar leven wil en met wie ze dat wil. Temeer ook omdat haar verloofde voor de verandering eens geen eersteklas hufter is verdienen beide mannelijke personages onze sympathie. Tel daar nog het goede spel van Keira Knightley en de frisse aanwezigheid van Chloë Grace Moretz bij op en je hebt een film die je eigenlijk niet aan je voorbij mag laten gaan.

70

2 gedachtes over “Laggies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s