No Escape

No EscapeJaar: 2015
Regie: John Erick Dowdle
Cast: Owen Wilson, Lake Bell, Pierce Brosnan

Het verhaal:
Een Amerikaans gezin verblijft op vakantie in een hotel in het buitenland. Daar raken ze verstrikt in een op hand zijnde staatsgreep. Samen gaan ze verwoed op zoek naar een veilige uitweg, weg van de omgeving waar buitenlanders onmiddellijk worden geëxecuteerd. Ze krijgen hierbij hulp van een excentrieke Brit.

Het oordeel:
Met de REC-remake Quarantine (2008), Devil (2010) en As Above, So Below (2014) heeft regisseur en scenarioschrijver John Erick Dowdle zich vooral begeven op het gebied van horror. Met No Escape laat hij zien dat de spanning voort kan komen uit een wat meer realistischere situatie.

Het verhaal vangt aan in een onbekende setting waarin we zien dat een belangrijke persoon (het staatshoofd?) om het leven wordt gebracht. Dit vind plaats in een niet nader te noemen land maar alhoewel alles op Thailand wijst en in de richting van de Rode Khmer wordt het nergens bij naam genoemd. Sterker nog, het geheel komt vrij racistisch over aangezien de rebellen in No Escape geen eigen gezicht krijgen. Het zijn barbaren die er een sport van maken om zoveel mogelijk buitenlanders om te brengen. Waarom is echter de hamvraag en hierop komt nooit een antwoord.

No Escape is een actierijk tussendoortje waar je gewoon niet bij na moet denken. Daarvoor telt de film onnodig veel onlogische wendingen en schaamteloze toevalligheden. Met een hoge bodycount zoals deze aan ons wordt gepresenteerd is het natuurlijk bijzonder dat na 45 minuten het volledige gezin nog in leven is. Veel risicos hebben de makers in dit opzicht overigens niet willen nemen en dat is ook jammer aangezien latere scènes hierdoor wel aan spanning inboeten. Daarnaast wordt ook de beperking van twee hoofdrolspelers duidelijk wanneer ze elkaar tot vervelens toe blijven vragen of dat de ander wel in orde is.

Zo heb ik veel negatieve dingen te zegge over No Escape maar onder de streep brengt het wel datgeen wat het aanvankelijk beloofd. De introductie van de personages is wat lang gerekt maar in ruil hiervoor krijg je daarna wel een aanschakeling van actiescènes waar geen einde aan lijkt te komen. Hiermee kun je wel stellen dat de film een tikkeltje te lang is maar dat gevoel wordt gecompenseerd door de overall look die er best mag zijn. Owen Wilson als actieheld is niet helemaal geslaagd maar vervelend wordt het niet. Lake Bell en Pierce Brosnan zetten degelijke rollen weg zonder ergens te excelleren.

60

6 gedachtes over “No Escape

 1. Ingeborg Bertens 26 november 2015 / 21:45

  Vond m een beetje te lang duren… was leuk maar pakte me niet zo.

  Liked by 1 persoon

  • Riinyosa81 30 december 2015 / 23:28

   Geldt voor mij hetzelfde, het deed me helemaal niets en je had toch het gevoel dat het wel weer goed ging komen allemaal.

   Like

 2. Gwen 29 november 2015 / 15:55

  Klinkt toch nog vermakelijker dan ik had verwacht. Misschien geef ik No Escape toch een kans.

  Liked by 1 persoon

 3. Nostra 30 november 2015 / 21:07

  Misschien geef ik ‘m nog wel een kansje als het een actierijk tussendoortje is 🙂

  Liked by 1 persoon

 4. Meneer Vevie 7 december 2015 / 06:55

  Dit is een van de weinige films waarvan ik de trailer dit jaar heb gezien. Ik ben hier ook wel benieuwd naar. Ik hoor gemengde geluiden, maar ik denk dat ik deze toch eens ga bekijken.

  Liked by 1 persoon

  • Riinyosa81 30 december 2015 / 23:29

   Vermakelijk tussendoortje. Qua gevoel doet het je weinig maar ja, Chuck Norris weet mij ook niet in vervoering te brengen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s