Penoza: Seizoen 4

Penoza IVJaar: 2015
Creator: Diederik van Rooijen & Pieter Bart Korthuis
Cast: Monic Hendrickx, Jacob Derwig, Barry Atsma, Olga Zuiderhoek, Niels Gomperts, Sigrid ten Napel, Stijn Taverne, Loek Peters, Hajo Bruins, Jacqueline Blom, Peter Blok, Gijs Naber

Het verhaal:
Carmen heeft, nadat ze is neergeschoten, lange tijd in coma gelegen. Haar herstel gaat langzaam maar gestaag. Ze heeft last van black-outs en haar hand wil niet goed functioneren. Na haar revalidatie wordt ze overgebracht naar de gevangenis, in afwachting van haar proces dat het OM voorbereidt. In de gevangenis krijgt ze bezoek van Justine de Heer, officier van justitie, die niets liever wil dan Carmen voorgoed achter de tralies zien. Maar er woedt een bende oorlog in de stad, waar de Mexicanen bij betrokken zijn. Carmen kent die Mexicanen en Justine vraagt haar te infiltreren.

Het oordeel:
Al vanaf de première in 2010 geniet Penoza grote bekendheid en lijkt het ieder seizoen meer kijkers te trekken. Na drie seizoenen hield hoofdscenarioschrijver Pieter Bart Korthuis het voor gezien. Zullen de dramatische verhaallijnen net zo sterk zijn zonder diens aanwezigheid?

Het is een ongeschreven regel maar iedere sequel dient grootser en meeslepender te zijn dan haar voorganger en dat geldt eveneens voor TV-series. In dat opzicht wil de vierde reeks niet teleur stellen want het verhaal kent een snelle start die een even dramatische als schokkende ontknoping kent aan het einde van de 2e aflevering. Dat ene moment wordt in het verdere verloop nergens meer geëvenaard en na de eerste paar episodes wordt er dan ook even op de rem getrapt. Niet erg want zo is er meer ruimte voor het uitwerken van de personages.

Er zit namelijk nogal wat tijd tussen het derde en vierde seizoen waardoor de personages meer uitgediept hadden kunnen worden. Deze potentie wordt niet waar gemaakt en dus blijven opnieuw enkele personages onderbelicht. Nu draait Penoza natuurlijk om Carmen maar we krijgen maar weinig mee van de levens van Luciën en Natalie. Deze laatste is nu het huis uit, heeft zelfs een eigen restaurant en is ook nog eens zwanger. Jammer dat dit niet meer uitgediept wordt. Berry is ook al zo’n personage die weliswaar screentime krijgt maar ditmaal veel minder te doen heeft dan in de voorgaande reeksen. Zijn schuldgevoel ten opzichte van de finale van seizoen 3 komt hierdoor ook niet uit de verf.

In de afgelopen jaren heeft Carmen het genoeg voor haar kiezen geha d en ook in dit avontuur valt er wederom genoeg te beleven. Hoe succesvol de serie ook moge zijn, zelfs de grootste fans kunnen zich inmiddels af gaan vragen of het niet teveel van het goede wordt. Dat Carmen de Nederlandse politie te slim af is, is nog tot daar aan toe. Maar wanneer je zelfs meerdere malen weet te ontsnappen aan de tentakels van een Mexicaans drugskartel komt hiermee wel de geloofwaardigheid in het geding. Het is een beetje too much en we zien meer van dit soort zaken. Zo is het schieten met vuurwapens op een voetbalveld in een woonwijk ook niet al te realistisch…

Hoewel de klad er een beetje in lijkt te komen met de vierde reeks valt er nog wel genoeg te genieten. Het acteerwerk is zoals vertouwd en nog steeds van een hoog niveau. Veel credits hiervoor aan het adres van Monic Hendrickx maar ze wordt eveneens prima bijgestaan door goede acteurs als Raymond Thiry, Gijs Naber en Jacqueline Blom. Stijn Taverne heeft als Boris een veel groter aandeel dan voorheen en doet dat prima terwijl nieuwkomer Barry Atsma maar weinig screentime toebedeeld krijgt. Jacob Derwig is eveneens een nieuwe toevoeging aan de cast en hij overtuigd als hoofd van een criminele organisatie.

70

4 gedachtes over “Penoza: Seizoen 4

 1. Nostra 25 november 2015 / 09:55

  Zelf ga ik geen recensie schrijven, maar ik vond dit seizoen ronduit teleurstellend en op diverse vlakken te ver gezocht en daardoor ongeloofwaardig (zoals bijvoorbeeld de verhaallijn met de advocaat). Wist niet dat er een andere schrijver was, maar dat is duidelijk te merken. Wat mij betreft hadden ze bij het derde seizoen mogen stoppen. Af en toe wel leuke momenten (met name alles met de moeder van Carmen), maar als geheel had ik er moeite om geboeid te blijven kijken. Heb dit seizoen een 5 gegeven en kijk ook eigenlijk niet uit naar nog een seizoen.

  Geliked door 1 persoon

  • Meneer Vevie 29 november 2015 / 08:08

   Ik las ergens dat dit het laatste seizoen van Penoza is. Vier seizoenen is eigenlijk ook een mooi aantal. Soms moet je ook weten wanneer je moet stoppen.

   Geliked door 1 persoon

   • Nostra 29 november 2015 / 12:15

    Volgens mij zag ik op Twitter toch iets heel anders staan….

    Geliked door 1 persoon

 2. De Protagonisten 30 november 2015 / 22:12

  Doe mij maar nog een seizoen, maar dan zonder Carmen. Haar kinderen zijn de perfecte opvolgers als je het mij vraagt. Dan komen er ook andere verhaallijnen en wordt het niet te eentonig dat Carmen alles overleeft.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s