45 Years

45 YearsJaar: 2015
Regie: Andrew Haigh
Cast: Charlotte Rampling, Tom Courtenay

Het verhaal:
Het is een week voor het 45-jarige huwelijksfeest van Kate en Geoff Mercer (gespeeld door Charlotte Rampling en Tom Courtenay) wanneer er een brief arriveert voor Geoff. Het lichaam van zijn eerste geliefde is gevonden in het ijs van de Zwitserse Alpen waar zij begin jaren 60 vermist raakte. Het bericht brengt het de echtgenoten danig uit balans en het is nog maar de vraag of hun huwelijk het feest haalt in de vijf dagen die nog resteren.

Het oordeel:
Andrew Haigh is één van de drijvende krachten achter de geslaagde HBO serie Looking die te vroeg is gecancelled. Haigh is ook de regisseur van het prachtige Weekend (2011) dus de verwachtingen voor 45 Years waren vooraf zeker aanwezig.

Wat weet je nu eigenlijk echt van je partner met wie je al zo lang samen bent? Welke geheimen heeft hij / zij nooit aan je verteld? Zijn het wel echte geheimen of kiest de partner er juist voor om het er simpelweg niet over te hebben? 45 Years behandeld diepgaande thema’s die de meest romantische ziel onder ons een grote spiegel weet voor te houden. Dat inzicht is niet altijd even fraai. Sterker nog, het is grauw, lelijk, realistisch en het stemt deprimerend. In 45 Years zijn we er getuige van hoe een huwelijk van vier en een half decennia lang binnen een tijdsbestek van een week aan het wankelen wordt gebracht.

Aanvankelijk lijkt er nog weinig aan de hand te zijn wanneer Geoff een brief ontvangt waarin staat dat zij gevonden is. Het lichaam van een vroegere geliefde die om het leven is gekomen in een gletsjer. Regisseur Haigh is spaarzaam met zijn informatie en dat kent een verfrissend effect. Hetzelfde kan worden gezegd van het moment dat de eerste haarscheuren zichtbaar worden. Man en vrouw hebben onenigheid maar in plaats van dodelijke stiltes heeft men er bewust voor gekozen om de gesprekken levendig te houden. Wat gebeurt er na deze stiltes is dan een veel interessantere vraag.

Het verloop van 45 Years is even simplistisch als voorspelbaar van opzet. Lange shots van hetzelfde weidse landschap worden afgewisseld van gesprekken die gekenmerkt worden door een ingetogen toon. Geoff en Kate gaan door met hun leven. Ze doen boodschappen, luisteren naar muziek, dansen en hebben seks. Maar de spanning is voelbaar en hangt als het zwaard van damocles over hun hoofd. Belangrijk is dat de makers hierbij de intelligentie van de kijker respecteren. Een bepaalde wending wordt niet uitgelegd; de minder goed oplettende kijker zal de verwijzing niet zien waardoor je een toch cruciale gebeurtenis over het hoofd kan zien.

Zonder de toewijding van Tom Courtenay en Charlotte Rampling zou 45 Years niet de impact hebben gehad die het nu wel heeft. Vooral laatstgenoemde zet een meesterlijke rol weg als de doortastende Kate die het onderwerp niet wil en kan laten rusten. Haar toenemende vertwijfeling wordt feilloos naar voren geschoven en dankzij Rampling is de climax wonderschoon in al haar lelijkheid. Hoewel hier en daar het verhaal wel wat meer vaart had kunnen gebruiken en de dialogen net van wat meer vuurwerk voorzien mochten worden is 45 Years wel een film die nog even na zal galmen.

75

Advertenties

2 reacties op ‘45 Years

  1. De Protagonisten 30 november 2015 / 22:16

    Ik hou van trage films, maar deze vond ik net te traag. Mooi verhaal en geweldig geacteerd, maar net niet die topfilm die het had kunnen zijn.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s