Ja, Ik Wil!

Ja ik WilJaar: 2015
Regie: Kees van Nieuwkerk
Cast: Elise Schaap, Martijn Lakemeier, Thijs Römer, Loes Haverkort, Jeroen Spitzenberger, Yvon Jaspers, Manuel Broekman

Het verhaal:
Roos is een aantrekkelijke en succesvolle vrouw van begin dertig. Steeds als ze begint te dromen van een huwelijk, wordt ze gedumpt. En dan wordt ze ook nog eens uitgenodigd op de bruiloften van haar exen en haar beste vriend. Om zichzelf niet te laten kennen, neemt ze haar jongere stagiair Daan mee naar alle ceremonies. Ze raakt veelvuldig verzeild in gênante situaties en valt prompt als een blok voor de charmes van een arts…

Het oordeel:
Zijn regiedebuut Sterke Verhalen (2010) wist de handen niet op elkaar te krijgen en Kees van Nieuwkerk’s tweede komedie Pak van mijn hart (2014) resulteerde in een gigantische deceptie. Dat beloofde aanvankelijk weinig goeds voor Ja, Ik Wil!

Inmiddels zijn we alweer 14 jaar verder maar nog  steeds is de invloed van Bridget Jones Diary voelbaar. Net als haar Britse evenbeeld is Roos zoekende naar de ware liefde en lopen diverse pogingen op niets uit. De checkbox voor onhandigheid kan eveneens aangevinkt worden want de running gag is dat de laborante de neiging heeft om met haar auto overal tegen aan te botsen. Waarom we verder geen deuken en / of andere beschadigingen zien wordt niet verklaard maar dit is dan ook geen film waar je dit soort vragen moet stellen.

Wat Ja, Ik Wil! wel brengt is een hoop voorspelbaarheid. De stereotypes buitelen over elkaar heen en ze komen echt allemaal voorbij; de betwetende moeder met een te actief liefdesleven, de foute minnaar, de nog foutere one night stand, de homoseksuele beste vriend, een hysterische bazin en een jonge charmante stagiair. Naast deze stereotypes is het verhaal zelf van A tot Z voorspelbaar en is er geen denkwerk vereist voor de vraag bij wie Roos uiteindelijk het ware geluk zal gaan vinden.

Maar is dit erg? Willen we niet gewoon vermaakt worden zonder er bij na te hoeven denken? Nemen we de voorspelbaarheid op de koop toe? Het is aan eenieder voor zich om deze vragen te beantwoorden maar diegenen die er voor open staan wacht wel een aangename film die beter is dan ik aanvankelijk had verwacht. De film kent een lekker tempo, nergens voelt het geheel te langdradig aan en aangezien het RTL productie is mag je er vanuit gaan dat de soundtrack erg goed is. De vele grappen zijn geen dijenkletsers maar kunnen prima mee in deze feelgoodfilm.

De voornaamste reden waarom Ja, Ik Wil! mij goed smaakte is de manier waarop zowel Elise Schaap als Martijn Lakemeier het geheel naar een wat hoger niveau tillen. Schaap excelleert als de onhandige Roos maar maakt van haar geen stereotype personage maar wel iemand die snel de sympathie van de kijker wint. Lakemeier is subliem als de olijke stagiair die vooral een erg ontwapende indruk achterlaat. In de bijrollen is vooral Loes Haverkort vreselijk irritant als bazin die alleen maar bezig is met krantenknipselwaardes maar dat is een compliment aan het adres van haar vertolkster. Tenslotte doet ook Thijs Römer het niet onverdienstelijk als foute minnaar.

65

4 gedachtes over “Ja, Ik Wil!

 1. Ingeborg Bertens 20 november 2015 / 20:05

  Was een leuke film idd en ondanks 3 afknappers 😉 mezelf wel vermaakt ☺

  Geliked door 1 persoon

   • Ingeborg Bertens 23 november 2015 / 21:38

    De naam Julia gadver…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s