The Hunger Games: Mockingjay – Part 2

Mockingjay 2Jaar: 2015
Regie: Francis Lawrence
Cast: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Woody Harrelson, Donald Sutherland, Philip Seymour Hoffman, Julianne Moore, Elizabeth Banks

Het verhaal:
Nadat Katniss als ‘spotgaai’ is uitgegroeid tot het symbool van de revolutie, beginnen zij en District 13 aan een totale oorlog tegen president Snow en het autocratische Capitool. Samen met haar naaste vrienden (Gale, Finnick en Peeta) waagt ze haar leven om een moordaanslag op president Snow te ensceneren, voor wie de vernietiging van Katniss een ware obsessie is geworden.

Het oordeel:
Het is anno 2015 heel gewoon om het laatste boek uit een Young Adult reeks te splitsen in twee films. Het kwam Mockingjay – Part 1 op heel wat kritiek te staan want de film was te traag en de getoonde gebeurtenissen waren allesbehalve spectaculair. Mockingjay het boek was niet dikker dan de voorgaande delen en het slechte nieuws is dat dezelfde opzet zich nog steeds wreekt aan het begin van Mockingjay – Part 2.

De afsluiter van deze quadrilogy is namelijk een film met twee duidelijke gezichten. Laat ik maar bij het begin beginnen en aangeven dat het niet zoveel zin heeft om onvoorbereid in Part 2 te stappen. De makers gaan ervanuit dat de voorgaande film nog vers in het achterhoofd zit want er wordt geen ruimte genomen om diverse zaken uit te leggen. Dit zou kunnen duiden op een bliksemstart maar die verwachtingen kunnen de ijskast in aangezien het eerste uur, net als in Mockingjay – Part 1, gekenmerkt wordt door een traag verteltempo en pretentieuze dialogen. Met name de toch al niet boeiende driehoeksverhouding tussen Katniss, Gale en Peeta haalt de vaart er regelmatig uit.

Het is lang wachten op het moment dat je weet dat gaat komen; Katniss die zich ondanks duidelijke orders toch naar het front trekt. Ze wordt hierbij geflankeerd door oude bekenden als Peeta, Gale en Finnick maar er worden ook een handvol nieuwe personages geïntroduceerd. Dit is enigszins jammer want je voelt duidelijk dat deze karakters dienen als kanonnenvoer wanneer de strijd niet veel later losbarst. De grote finale komt pas echt op stoom in het laatste uur waarin weinig adempauzes worden ingelast en de ene spannende gebeurtenis de andere in een rap tempo opvolgd. Voor een spektakel als dat van The Hunger Games zijn het aantal actiescènes redelijk beperkt maar de uitvoering is, op een enkele uitzondering (die zich ondergronds afspeelt) na.

De kijker heeft er geduldig op moeten wachten maar de grande finale is er wel één om de vingers bij af te likken. Mockingjay – Part 2 zorgt er hiermee voor dat The Hunger Games zich definitief onderscheid van andere YA verfilmingen en dat wordt veroorzaakt door het feit dat er op zijn zachts gezegd een aantal gewaagde keuzes worden gemaakt. Je zult namelijk bijzonder weinig blockbusters tegen komen die zich wagen aan zo’n intens duistere toon. Als Part 2 iets duidelijk maakt is het wel dat een oorlog alleen maar verliezers kent. De smerigheid van propaganda, het omver werpen van een regime + de gevolgen ervan en het feit dat geen enkele held zijn / haar handen kan wassen in onschuld zijn diepgaande thema’s die erg duidelijk worden gebracht.

Na de grote ontknoping lijken Francis Lawrence en Co. er wel moeite mee te hebben om de film af te ronden want steeds zat ik op de aftiteling te wachten die maar niet wilde komen. Het einde is te lang gerekt en er hadden best wel wat momenten op de montagevloer kunnen blijven liggen. Mockingjay Part 2 is een waardige afsluiter maar het je zet je wel aan het denken bij de keuze die de studio heeft gemaakt. Want laten we eerlijk zijn; het laatste boek uitsmeren over twee films is een pure commerciële keuze geweest (net als het 3D effect voor alleen de laatste film dat niets toevoegt). Had Mockingjay Part 1 en 2 samengevoegd tot één film en je had een klassefilm. Het blijft toch een gemiste kans en dat is een spijtige constatering bij het verlaten van de bioscoopzaal.

70

2 gedachtes over “The Hunger Games: Mockingjay – Part 2

  1. Gwen 21 november 2015 / 10:08

    Ik ben het met je eens dat Mockingjay een veel betere film had kunnen zijn als ze het niet onnodig hadden opgesplitst. Dan was er geen ruimte geweest voor het trage tempo.

    Geliked door 1 persoon

  2. Nostra 25 november 2015 / 10:54

    Zelf was ik teleurgesteld door dit deel en vond juist dat die boodschap van alleen maar verliezers niet echt overtuigend uit de verf is gekomen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s