The Hunger Games: Mockingjay – Part I

MockingjayJaar: 2014
Regie: Francis Lawrence
Cast: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Woody Harrelson, Donald Sutherland, Philip Seymour Hoffman, Julianne Moore, Elizabeth Banks

Het verhaal:
Tegen alle verwachtingen in heeft Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) de Hongerspelen twee keer overleefd. Maar ondanks dat ze de bloederige arena levend heeft verlaten, is ze nog steeds niet veilig. Haar geliefde Peeta Mellark (Josh Hutcherson) is gevangen genomen door Het Capitool dat uit is op wraak en president Snow maakt duidelijk dat niemand veilig is. Katniss groeit uit tot het gezicht van de revolutie, een opstand van de districten die zich verzet tegen de regering die hen regeert en verhongert. Bij de massa wordt ze bekend als hun ‘spotgaai’.Het oordeel:
Voormalig videoclip regisseur Francis Lawrence kennen we ook van de films Constantine (2005), I Am Legend (2007) en Water for Elephants (2011). Zijn Catching Fire werd zo goed ontvangen dat hij Lawrence de verdere verfilmingen van The Hunger Games in goede banen mocht leiden.

The Hunger Games heb ik ervaren als een prima en vermakelijke film maar enthousiast over deze reeks werd ik pas echt dankzij de sequel Catching Fire. Aan het einde van die film werd er uit gepakt met een flink aantal verrassende wendingen waarna de credits plotseling over het scherm rolden. Een jaar ongeduldig wachten brak weer aan en met mij waren velen erg benieuwd naar de ontknoping. Helaas was het nog langer wachten op een climax aangezien het laatste boek verdeeld werd over twee films. Is dit terecht? Het lijkt me niet aangezien het derde boek niet dikker is dan de eerste films. Het lijkt dan ook vooral een commerciële keuze van de studio te zijn geweest.

En dat is een keuze die nadelige effecten kent want Mockingjay – Part I is niet fantastisch. Het is zelfs de minste film uit de reeks aangezien dit deel gebukt gaat onder een gebrek aan actie, spannende ontwikkelingen en een gemis van een climax. In alle opzichten is dit de opmaat van de apotheose die we binnenkort gaan zien maar het maakt Part I wel tot een gezapige opmaat die gekenmerkt wordt door pretentieuze dialogen die het tot een lange zit maken. Visueel laat deze film zich ook niet vergelijken met al het voorgaande. Het verhaal speelt zich letterlijk ondergronds af en de donkere scènes staan in schril contrast met de vaak adembenemende shots van de eerste delen.

Deze opsomming van minpunten maakt het wel erg negatief maar we komen ook aspecten tegen die wel lijken te werken. Zo is de karakterontwikkeling van Katniss nog steeds erg belangrijk en hoewel haar gedrag voorspelbaar is, is het ook wel fijn om te zien hoe een blockbuster als Mockingjay – Part I hiervoor de tijd neemt. Katniss wordt de voornaamste troef in een propaganda oorlog die uitvoerig belicht wordt. Wat heet, het draait vrijwel alleen maar om dit schaakspel. Juist daarom mogen de makers zich in de handen wrijven met de aanwezigheid van een getalenteerde cast. Jennifer Lawrence behoort tot één van de beste atrices van haar generatie maar wordt goed bijgestaan door gerenommeerde namen als Woody Harrelson, Donald Sutherland, Philip Seymour Hoffman en Julianne Moore.

60

3 gedachtes over “The Hunger Games: Mockingjay – Part I

  1. Nostra 18 november 2015 / 13:43

    Vond het echt een saaie boel. Deze film is voor mij de reden dat ik waarschijnlijk de volgende film in de Divergent serie ook niet ga kijken tot beide delen beschikbaar zijn. Vindt het 1 van de meest vervelende ontwikkelingen in de bioscoop van de laatste jaren.

    Geliked door 1 persoon

  2. Gwen 21 november 2015 / 10:11

    Het is zeker een commerciële keuze geweest. Ik hoop dat deze trend snel verdwijnt.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s