The Hunger Games: Catching Fire

Hunger Games 2Jaar: 2013
Regie: Francis Lawrence
Cast: Jennifer Lawrence, Liam Hemsworth, Josh Hutcherson, Donald Sutherland, Elizabeth Banks, Woody Harrelson, Philip Seymour Hoffman, Lenny Kravitz, Stanley Tucci

Het verhaal:
Na haar overwinning in de 74ste Jaarlijkse Hongerspelen met haar metgezel Peeta Mellark is Katniss Everdeen veilig naar huis teruggekeerd. Deze overwinning betekent echter dat ze opnieuw weg moeten en hun familie moeten achterlaten om op een ‘Overwinningstournee’ doorheen de districten te vertrekken. Onderweg merkt Katniss dat een opstand op til is, maar de Hoofdstad is nog steeds aan de macht wanneer President Snow de 75ste Jaarlijkse Hongerspelen voorbereidt – een wedstrijd die Panem voorgoed kan veranderen.

Het oordeel:
Voormalig videoclip regisseur Francis Lawrence kennen we ook van de films Constantine (2005), I Am Legend (2007) en Water for Elephants (2011). Voor het vervolg op The Hunger Games verving hij regisseur Gary Ross.

Met een wereldwijde omzet van ongeveer 700 miljoen dollar was de filmstudio er als de kippen bij om zo snel mogelijk het groene licht te geven voor de verfilming van Catching Fire, het tweede deel uit de lucratieve boekenreeks van Suzanne Collins. Tussen de eerste en tweede film zat slechts anderhalf jaar en dat is redelijk uniek voor films van deze omvang. De vraag was of dat de sequel haar voorganger kon evenaren om zo tegemoet te komen aan de torenhoge verwachtingen.

May the odds be ever in your favor is een veelgehoorde uitspraak binnen het Hunger Games universum. Hetzelfde lot is Francis Lawrence (geen familie van) goed gezind want Catching Fire behoort tot die zeldzame sequels die het origineel weet te overtreffen. De overeenkomsten met het eerste deel zijn weliswaar legio maar Catching Fire is veel gebalanceerder. Beide films nemen veel tijd in aanloop naar het arenagevecht maar het politieke schouwspel wat zich ditmaal aandient is veel interessanter dan in het vorige relaas. Zeker ook wanneer dit betekent dat een karakteracteur als Philip Seymour Hoffman hier een groot aandeel in heeft.

Zoals het een sequel betaamt dient alles groter en beter te zijn en dat is een boodschap die de makers goed hebben begrepen. De 75e Hongerspelen kent een leuke twist waarbij de oud-winnaars het tegen elkaar op moeten nemen. De tegenstanders van Katniss zijn dus veel sterker maar ook uit de arena komt ditmaal veel meer dreiging. Ten opzichte van het origineel is deze arena veel enerverender waarin de fantasie duidelijk op de loop is gelaten. Ook niet geheel onbelangrijk is dat met deze tweede verfilming een grotere stap naar volwassenheid wordt ingezet. Catching Fire is dan ook een stuk ruwer.

De rol van Katniss zit Jennifer Lawrence nog steeds als gegoten. Katniss is geen superheld maar de verkeerde persoon op de verkeerde plaats waardoor vele tieners zich met haar kunnen identificeren. Meer nog dan in het origineel ligt de focus haast puur op deze heldin waardoor bepaalde personages vrijwel niets te doen krijgen. Vooral Liam Hensworth zien we maar weinig aan het werk maar over de gehele linie gezien hadden meer personages een betere uitwerking verdiend.

80

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s