The Hunger Games

Hunger GamesJaar: 2012
Regie: Gary Ross
Cast: Jennifer Lawrence, Liam Hemsworth, Josh Hutcherson, Donald Sutherland, Elizabeth Banks, Woody Harrelson, Wes Bentley, Stanley Tucci, Lenny Kravitz

Het verhaal:
In de nabije toekomst wordt Noord-Amerika geteisterd door droogte, brand en oorlog. Het wordt nu Panem genoemd, een land verdeeld in de ‘Hoofdstad’ en twaalf regio’s. Elk jaar worden twee jonge deelnemers van elk district uitgeloot met het doel om in een competitie de andere deelnemers uit te schakelen. Het volk wordt gedwongen om deze ‘wedstrijden’ te kijken. Voor vermaak, maar ook ter intimidatie van de onderworpen districten. Katniss neemt vrijwillig de plaats in van haar zusje, die geselecteerd was om deel te nemen. Peeta, een man zonder enige gevechtsvaardigheden, zal haar vergezellen. Samen moeten ze het opnemen tegen veel sterkere en beter getrainde deelnemers…

Het oordeel:
Gary Ross tekende ooit voor de scenarios van Big (1988) en Dave (1993) maar leverde zijn eigen regiedebuut af in de vorm van het wonderschone Pleasantville (1998). In 2003 verscheen van zijn hand Seabiscuit waarna het lang stil bleef rondom Ross. Dat was totdat hij werd aangesteld voor de verfilming van het eerste deel van de populaire boekenreeks The Hunger Games.

In een niet zo ver verleden maakte ik de fout om het gelijknamige boek nog geen maand voor de release te lezen en ik kan me nog goed herinneren dat ik teleurgesteld de bios had verlaten. Het boek is immers vaak (veel) beter en dat geldt ook voor The Hunger Games. Nu Mockingjay Part II later deze week in première gaat is het dus tijd om alle films weer eens te gaan herzien. Om te beginnen met het eerste deel. Want was dit deel inderdaad zo slecht als dat ik mij herinnerde?

Er zit genoeg tijd tussen de eerste en tweede kijkbeurt en ditmaal kon ik veel makkelijker over de verschillen heen stappen. Het bronmateriaal ligt immers niet vers in het geheugen maar wat me ditmaal veel beter smaakte is dat er veel tijd wordt genomen om de wereld van Panem neer te zetten. Er is ontzettend veel oog voor de details waarbij de kostuums helemaal in het oog springen. De mensen in District 12 lopen er verloren bij in hun vieze kleren en dat staat in schril contrast met de excentrieke outfits en makeup van de bewoners van het Capitol. Het zijn dit soort details die de aandacht afleiden van het feit dat het arenagevecht pas aanvangt wanneer er al bijna 80 minuten op de klok staat.

Maar juist vanaf het moment dat de tieners elkaar moeten gaan vermoorden daalt The Hunger Games qua niveau. Hierin schuilt ook de zwakte van Gary Ross want als er één ding pijnlijk duidelijk wordt is dat hij geen actieregisseur is. Deze scènes zijn namelijk met een shaky cam zo onoverzichtelijk in beeld gebracht dat je regelmatig geen idee hebt waar je naar zit te kijken. In dit deel zijn het ook de plotholes die van een bedenkelijk niveau zijn. Haymitch benadrukt regelmatig het belang van survival skills als uitdroging en uitputting maar uiteindelijk sterft hier helemaal niemand door. Of de onwaarschijnlijke samenwerking tussen Peeta en de beroepstributen… ook al zo’n misser. Want waarom laten zij Peeta leven nadat ze Katniss hebben gevonden?

The Hunger Games films zijn net als de boeken zelf vooral gericht op een tienerpubliek en dat verklaart ook dat de toon, ondanks het meedogenloze uitgangspunt, redelijk soft is. De meeste verschrikkelijke sterfgevallen worden niet expliciet in beeld gebracht en wat mij betreft had het wel wat scherper gemogen. Tieners die immers naar een film gaan over een wedstrijd op leven en dood zullen namelijk wel wat gewend zijn, toch? De materie vraagt ook om een harde aanpak, niet om geweldsverheerlijking maar wel om de gruwelijke details van dit extreme uitgangspunt te tonen.

The Hunger Games onderscheid zich van andere young adult verfilmingen door het sterke spel van haar cast. Jennifer Lawrence liet in 2012 al zien waarom ze tot de top van Hollywood behoort en haar ingetogen spel is een genot om naar te kijken. Ze maakt van Katniss Everdeen een geloofwaardig personage inclusief haar minder positieve eigenschappen. Lawrence wordt daarnaast geflankeerd door een prima op dreef zijnde Josh Hutcherson. In de bijrollen zijn het Donald Sutherland, Wes Bentley en vooral Woody Harrelson die zich in de kijker weten te spelen.

70

2 gedachtes over “The Hunger Games

  1. Nostra 16 november 2015 / 20:07

    Ik was niet zo enthousiast als iedereen, maar het is wel een vermakelijke film. Wat zijn trouwens die links bij de woorden tiener en geen?

    Geliked door 1 persoon

  2. Riinyosa81 17 november 2015 / 20:36

    Ja ik was ook niet heel lyrisch over het eerste deel maar zoals je stelt inderdaad vermakelijk. Ja, die links zijn bizar. Ik weet niet hoe die erin zijn geslopen maar ze zijn nu niet meer zichtbaar.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s