Creep

CreepJaar: 2014
Regie: Patrick Brice
Cast: Patrick Brice, Mark Duplass

Het verhaal:
Aaron is een filmmaker die besluit om voor Josef te gaan werken na het beantwoorden van zijn advertentie op Craigslist. Het enige wat Aaron hoeft te doen is Josef de hele dag filmen en discreet om te gaan met het hele plan. Josef vertelt Aaron dat hij een serie video’s maakt voor zijn ongeboren zoon, omdat hij lijdt aan een terminale ziekte en nooit in staat zal zijn om hem te zien opgroeien. 
Het oordeel:
Creep is het regiedebuut van Patrick Brice die naast de regie ook één van de twee hoofdrollen en het scenario voor zijn rekening nam.

Dat je weinig middelen nodig hebt voor een beklemmende psychologische thriller is een gegeven dat Creep hier feilloos demonstreert. Gewapend met slechts één camera, een handvol locaties en twee acteurs komt men erg ver. Oorspronkelijk bedoeld als psychologische zwarte komedie bood het improvisatietalent van Patrick Brice en Mark Duplass uitkomst en verandere het geheel langzaam in een horrorfilm. De kijker is ook getuige van deze langzame transformatie en die aanpak kent een zorgvuldige uitwerking.

Het is lovenswaardig en veelzeggend dat Creep nergens langdradig aanvoelt en dat is een prestatie op zich wanneer je jezelf realiseert dat de film maar twee sprekende rollen telt. Meer belangrijker, en hierin schuilt de grootste kracht, is dat het mysterie lang intact wordt gelaten. Je voelt van meet af aan dat er iets niet in de haak is maar wat er nu precies aan de hand is wordt lang in het midden gelaten. Dit is een originele aanpak die me zelfs nog even liet twijfelen wie van de twee nu de echte creep zou zijn.

Creep is voor mij dan ook een originele prent die het midden houd tussen een thriller en een horror waarbij eenvoudige jumpscares effectief worden ingezet. Helemaal foutloos is de film echter niet want de acteerprestaties zijn enigszins wisselvallig. Het is niet dat Patrick Brice het slecht doet maar zijn personage komt nooit echt tot leven waardoor je niet begaan bent met zijn lot. Josef daarentegen wordt uitstekend vertolkt door Mark Duplass die na een aantal komedies zich van een geheel andere kant kan laten zien.

70

2 gedachtes over “Creep

 1. Gwen 15 november 2015 / 18:49

  Ben blij dat Creep jou ook is bevallen. De film is inderdaad niet foutloos, maar ik was wel onder indruk dat ze met beperkte middelen toch zo’n onderhoudende en spannende film hebben kunnen maken.

  Geliked door 1 persoon

  • Riinyosa81 17 november 2015 / 20:33

   Ja en de makers mogen zich gelukkig prijzen met Duplass in hun team. Steelt toch wel de show. Ben trouwens ook benieuwd naar de alternatieve eindes want ze hadden er 3 gefilmd.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s