Finder’s Keeper

Finders KeepersJaar: 2015
Regie: Bryan Carberry & J. Clay Tweel

Het verhaal:
De herstellende verslaafde en geamputeerde John Wood vindt zichzelf terug in een situatie die de werkelijkheid voorbij lijkt te zijn. Maar niets is minder waar. Hij moet namelijk strijden om zijn afgezette, inmiddels gemummificeerde, been terug te krijgen. Shannon Whisnant vond het been in een barbecue en beweert daarom dat hij de rechtmatige eigenaar is. Hij had het immers eerlijk gevonden…

Het oordeel:
Een slachtoffer die zijn geamputeerde been wilde bewaren in een barbecue en de winnaar van de veiling die dit onderbeen niet wilde retourneren aan de rechtmatige eigenaar. In de USA werd dit bizarre verhaal breed uitgemeten en filmmakers Bryan Carberry en J. Clay Tweel zagen er zelfs een documentaire in.

Je hebt van die documentaires waarin het thema zo bizar is dat mijn nieuwsgierigheid direct is gewekt. In dat opzicht voldoet Finders Keepers geheel aan die omschrijving want de zaak John Wood vs. Shannon Whisnant is even bizar als uniek. Helaas gaat dat laatste niet op voor de filmmakers die in eerste instantie verzuimen dieper op de materie in te gaan. De opbouw vordert maar gestaag en het merendeel van de docu bestaat uit fragmenten uit radio- en TV shows. Beide heren kampen daarnaast met problematieke relaties in hun omgeving maar dat lijkt weinig interesse in te zijn.

Het is pas in de tweede helft dat Finders Keepers aan kracht wint doordat we meer te weten komen over de drijfveren van beide heren. Hierbij wil de sympathie nog weleens verschuiven want waar je in eerste instantie erg begaan bent met het lot van John terwijl er soms best wel wat zinnigs uit de mond van Whisnant komt. Wood is van goede komaf maar is alles verloren door zijn drugsverslaving terwijl Whisnant uit een arm milieu komt, overal handel in ziet en ervan droomt door te breken in Hollywood.

Vooral diegenen die onbekend zijn met deze bizarre zaak valt er veel te genieten. Zien is in dit geval echt geloven en de strijd tussen beide kemphanen biedt genoeg materiaal om de volle speelduur te blijven boeien. Erg goed gemaakt is deze docu dan weer echter niet want Finders Keepers haalt zijn voornaamste kracht uit de bizarre levens van Wood en Whisnant. Wellicht geen mustsee om direct naar te grijpen maar erg vermakelijk is het zeker wel. Sowieso een aanrader voor diegenen die geïntrigeerd zijn geraakt door het uitgangspunt.

70

3 gedachtes over “Finder’s Keeper

 1. Nostra 16 november 2015 / 20:09

  Mooi om te zien dat je ‘m ook bekeken hebt 🙂 Het is inderdaad wanneer het echt persoonlijk wordt dat het als documentaire interessanter wordt. In ieder geval een leuk tussendoortje.

  Liked by 1 persoon

   • Nostra 17 november 2015 / 20:39

    Ik blijf m’n best doen aandacht te besteden aan films die anderen wat minder snel kijken 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s