Dying of the Light

Dying of the LightJaar: 2014
Regie: Paul Schrader
Cast: Nicolas Cage, Anton Yelchin, Alexander Karim, Irène Jacob

Het verhaal:
Evan Lake, een aan kantoor gebonden CIA-agent, wordt gedwongen om met vervroegd pensioen te gaan wanneer hij tekenen van dementie begint te krijgen. Tegelijkertijd ontdekt hij dat de jihadist Muhhamed Banir niet dood is, zoals twee decennia lang is gedacht. Hij blijkt nog te leven en ondergaat een experimentele medische behandeling. Banir zijn precieze locatie is echter niet bekend.Het oordeel:
Zijn grootste successen beleefde Paul Schrader als scenarioschrijver van filmparels als Taxi Driver (1976) en Raging Bull (1980). Schrader probeert het hierna vaak als schrijver en regisseur maar heel erg succesvol is hij hier niet in geweest. Dying of the Light zet deze traditie vrolijk voort.

Al tijdens de preproduction leek Dying of the Light gedoemd zijn te mislukken. In eerste instantie zou niemand minder dan Nicolas Winding Refn de regie op zich nemen en had hij Harrison Ford en Channing Tatum in gedachten voor de hoofdrollen. Wegens creatieve meningsverschillen verliet Refn het project en wilde hij enkel als producer aanblijven waarna Paul Schrader de regieklus kreeg aangeboden. Toen Schrader vervolgens zijn eerste cut aanbood bij productiehuis Grindstone waren zij zo ontevreden dat Schrader werd ontslagen en de producers zelf de verdere post production voor hun rekening namen.

De strijd tussen cast & crew enerzijds en de producers anderzijds werd breed uitgemeten in de roddelpers maar voor het eindproduct betekent een moeizame productie in het algemeen weinig goeds. Dying of the Light is een voorbeeld die deze regel bevestigd want je komt maar bar weinig zaken tegen waar je gelukkig van wordt. Wie de blaam treft van al deze ellende is moeilijk te stellen aangezien Schrader & co. heel duidelijk afstand hebben genomen van dit project. Een CIA veteraan die lijdt aan Alzheimer maar alsnog een vermeende terrorist op wil sporen. Er zat potentie in maar de uitwerking slaat finaal de plank mis.

Met een budget van 5 miljoen dollar (waarvan 1/5 het salaris van Cage betrof) is er op visueel gebied weinig mogelijk maar toch moet worden gesteld dat de onderbelichte ruimtes en grauwe omgevingen zorgen voor een deprimerend sfeerbeeld. Verhaaltechnisch is het echter een grote puinhoop want nergens leren we waarom Evan pas nu er zo op gebrand is om zijn martelaar van ruim 20 jaar (!) geleden op te pakken. Zeker ook omdat deze terrorist al jaren niets meer van zich laat horen. Ook qua opsporingstechnieken kun je zo je bedenkingen hebben en er zullen weinig terroristen gevonden zijn met zoveel ogenschijnlijk gemak.

Zo zijn er veel meer plotgaten te vinden en je hoeft er nog eens niet naar te zoeken. Zoals gezegd kan een spionagethriller waarin de held aan dementie lijdt interessant zijn maar de willekeur waarmee deze ziekte op komt zetten is erg lachwekkend. De ene keer weet Evan niet uit zijn woorden te komen om niet lang hierna te speechen met een vocabulaire waar je u tegen zegt. De tergend langzame opbouw is eveneens een gegeven waarvoor je dankbaar bent dat de film slechts 94 minuten lang is.

Hoewel Nicolas Cage zich al jaren bevind in het B-segment krikt zijn aanwezigheid het niveau nog een beetje mee op. Zijn vertolking van de gepijnigde en vooral onbegrepen Evan Lake is absoluut niet Oscarwaardig maar weet met zijn tics wel te overtuigen. Het is weliswaar acteerwerk op de automatische piloot maar zonder hem had ik de film waarschijnlijk voortijdig uit gezet. Dying of the Light is wel een onemanshow want Anton Yelchin krijgt als tweede viool bar weinig te doen. Op zijn best is hij een luisterend oor van Evan maar daar blijft het wel bij.

35

5 gedachtes over “Dying of the Light

 1. Nostra 11 november 2015 / 09:28

  Normaal kijk ik de meeste films van Nicolas Cage wel, maar aan deze ben ik nog niet toegekomen en gezien je score is het beter om dat even zo te laten.

  Geliked door 1 persoon

  • Riinyosa81 13 november 2015 / 16:37

   Vreemd genoeg kijk ik ook bijna alles van Nicolas Cage. Hoe zou dat dan toch komen?

   Like

 2. Gwen 12 november 2015 / 16:55

  Oei dat is geen goede score. Ik had nog nooit van de film gehoord en ik denk dat ik het maar aan me voorbij laat gaan.

  Geliked door 1 persoon

 3. De Protagonisten 30 november 2015 / 23:03

  Geen aanrader inderdaad. Als ik HBO was zou ik deze film van de lijst halen 😁

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s