Before Sunset

Before SunsetJaar: 2004
Regie: Richard Linklater
Cast: Ethan Hawke, Julie Delpy

Het verhaal:
Negen jaar geleden brachten de Amerikaan Jesse en de Franse Celine een perfecte dag met elkaar door in Wenen. Nu, 9 jaar later, komen ze elkaar voor het eerst sindsdien weer tegen. Jesse is in Parijs om zijn boek over de gebeurtenissen van die dag te promoten. In de kleine anderhalf uur die de twee hebben voor Jesse naar het vliegveld moet praten de twee bij over wat er sindsdien in hun leven is gebeurd. Al snel blijkt hoe groot de impact van hun vorige ontmoeting het afgelopen decennium op hun leven is geweest.
Het oordeel:
De before-films behoren tot één van de meest baanbrekende concepten op het gebied van films. Om de 9 jaar zien we hoe het Jesse en Céline vergaat. Het begon allemaal met Before Sunrise en regisseur van dienst is Richard Linklater die hiervoor nog tekende voor de regie van Slacker (1991) en Dazed and Confused (1993).

Met mij zullen zich velen na het zien van Before Sunrise hebben afgevraagd of dat Jesse en Celine elkaar ooit nog zagen op het treinstation van Wenen. Het is mooi om hierover te fantaseren maar ik weet nog dat als ik een kind zo blij was toen ik indertijd het nieuws vernam dat er een vervolg zou komen op deze kleine onafhankelijke prent. Het mooie is dat de allesomvattende vraag beantwoord gaat worden, het grote nadeel wat hieraan kleeft is dat de film met een speelduur van slechts 80 minuten veel te kort is.

In tegenstelling tot het origineel voltrekken de gebeurtenissen in Before Sunset zich af in realtime. Jesse heeft maar iets meer dan een uur de tijd om naar het vliegveld te gaan en als er iets is waar Linklater & Co prima in slagen is het wel dat de tijdsdruk constant voelbaar is. We zijn inmiddels 9 jaar verder en het is schitterend om te zien hoe beide personages zijn gegroeid. De idealistische gedachten treden minder sterk op de voorgrond en hun kijk op veel algemene zaken is waar nodig bijgesteld. Dit komt wellicht nog het beste tot uiting wanneer een onderwerp wordt aangesneden dat ook in het origineel voorbij kwam maar waar Celine nu haaks tegenover staat.

Het zijn zonder meer deze karakterontwikkelingen die deze sequel tot een absolute must see maakt. Net zoals de personages zich snel op hun gemak voelen is het voor de kijker eveneens een feest van herkenning. Jesse en Celine zijn die je omarmt en wellicht daardoor is, opnieuw, het open einde nogal frustrerend. De wetenschap dat je misschien weer 9 jaar moest wachten op een derde deel is haast ondraaglijk maar de film eindigt wel op een manier zoals in het echte leven. Het is slechts een momentopname, zonder opening, middenstuk of finale. Een stad als Parijs helpt natuurlijk mee met de romantische sfeer maar heel bijzonder zijn ook de lange onafgebroken takes.

De vraag of dat Before Sunset beter is dan het origineel is moeilijk te beantwoorden. Het ligt volgens mij ook aan de fantasie van de kijker die een eigen interpretatie zal hebben van de gebeurtenissen na het open einde van het origineel. Wel ontstond bij mij de indruk dat er ditmaal nog meer ruimte was voor adempauzes en dat sommige gesprekken een tikkeltje te geforceerd over kwamen. Het ontloopt elkaar weliswaar niet heel veel maar dan gaat toch mijn voorkeur nog uit naar het origineel. Maar gezien de onderstaande rating zijn beide films natuurlijk verplichte kost voor iedere (romantische) ziel.

90

8 gedachtes over “Before Sunset

 1. Nostra 8 november 2015 / 21:13

  M’n favoriete trilogie en ook deze film is fantastisch. Hoogtepunt voor mij in deze film is toch wel dat moment in de taxi dat Celine geëmotioneerd raakt. Maar dat einde is ook top en laat het weer over aan de kijker om te fantaseren.

  Geliked door 1 persoon

  • Riinyosa81 13 november 2015 / 16:34

   Kan me er helemaal in vinden. Maar ook zeer fraai is het lange, onafgebroken shot als ze van de boekhandel naar het café slenteren.

   Like

 2. Gwen 9 november 2015 / 16:18

  Ik heb de Before films nog steeds niet gezien. :S Ik weet ook niet waarom niet aangezien ik er al zoveel goede dingen over heb gehoord.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ingeborg Bertens 13 november 2015 / 18:46

  De 1e uit de reeks vond ik nog wel leuk, bij deze werd ik beetje ongedurig en na al die bladiebla vond ik er persoonlijk weinig aan… 😕

  Geliked door 1 persoon

   • Ingeborg Bertens 17 november 2015 / 20:41

    Je kunt deel 3 gewoon opzetten, maar als t net zoveel gezever is als in 2, ben ik er zo klaar mee…
    Jesus wat een irritant gezwets

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s