Oldboy

OldboyJaar: 2013
Regie: Spike Lee
Cast: Josh Brolin, Elizabeth Olsen, Sharlto Copley, Samuel L. Jackson, Michael Imperioli

Het verhaal:
Een man wordt ontvoerd en vervolgens 20 jaar lang eenzaam opgesloten. Wanneer hij even zo plotseling weer wordt losgelaten begint zijn missie om te ontdekken wie hem al die tijd heeft opgesloten. Langzamerhand raakt hij verstrikt in een web van samenzwering en kwelling.

Het oordeel:
Eind jaren ’80 en in de ’90’s leverde Spike Lee veel sterke prenten af zoals Do the Right Thing (1989), Malcolm X (1992), Crooklyn (1994), He Got Game (1998) en Summer of Sam (1999). In 2002 tekende Lee voor de regie van het ijzersterke 25th Hour waarna nog het degelijke Inside Man (2006) volgde.

Een Amerikaanse remake van het meesterlijke Oldboy (2013) werd lang verwacht maar zag pas na 10 jaar het levenslicht. Dat er redelijk wat tijd zit tussen de remake en het Koreaanse origineel is een gegeven wat in het voordeel van de US versie kan werken hoewel een remake heel vaak niet zo goed werkt. Ondanks dat Spike Lee aan het roer stond liep ik niet warm voor de nieuwe versie en dat is de reden waarom ik hem zo lang aan me voorbij heb laten gaan. Wellicht maar beter ook want Oldboy is eigenlijk wel beter dan ik aanvankelijk had verwacht.

Laat er in ieder geval geen misverstand over ontstaan dat de US versie inferieur is aan de Koreaanse klassieker want haast iedere vergelijking pakt in het nadeel van de remake uit. Dat vreselijke beklemmende gevoel, het allesomvattende mysterie, schokkende taferelen en een bijzonder gestoorde ontknoping zijn zaken die minder sterk vertegenwoordigd zijn in deze update. Zaken die wel mee over zijn genomen komen bekend voor en hierdoor zal de ontknoping ook niet schokkend zijn voor diegenen die bekend zijn met het bronmateriaal.

Toch is Oldboy lang niet zo slecht als menigeen claimt en dat is een verdienste van regisseur Spike Lee. Zijn versie moet het hebben van het technische vernuft en het camerawerk oogt meer dan subliem. Er wordt veelvuldig geknipoogd naar het origineel en dat is iets wat ik wel kon waarderen. Soms werkt dit de ene keer beter (het verhaal voltrekt zich in Chinatown) dan de andere keer (de hamer in de gang scène wordt matig gekopieerd) maar de remake heeft genoeg aspecten om op eigen benen te kunenn staan.

Een ander voordeel komt in de vorm van Josh Brolin die erg overtuigend is als de gepijnigde Joe Doucett. Met een minder charismatische hoofdrolspeler was Oldboy niet zo sterk geweest en Brolin’s aanwezigheid bewijst zijn meerwaarde. Minder prominent aanwezig is Elizabeth Olsen die wel bewijst nog steeds over meer acteertalent te beschikken dan we zagen in Avengers: Age of Ultron. In de ondersteunende rollen is Samuel L. Jackson de grootste naam en laat het maar aan hem over om in de huid te kruipen van een excentrieke ondernemer.

65

3 gedachtes over “Oldboy

 1. Paul 6 november 2015 / 07:22

  Ik ben nog steeds niet overtuigd en ik laat deze dan ook maar aan mij voorbij gaan. Ondanks dat ik absoluut geen fan ben van Aziatische cinema (verre van zelfs), is de originele Oldboy echt een meesterwerk dat in mijn opinie nooit meer geëvenaard gaat worden.

  Liked by 1 persoon

 2. Nostra 6 november 2015 / 07:53

  Heb het origineel gezien, maar net als Paul heb ik geen behoefte de remake te zien…vooral omdat ik al weet dat hij niet zo goed is. Kan dan beter het origineel nogmaals zien.

  Liked by 1 persoon

 3. Gwen 7 november 2015 / 15:51

  Ik heb de remake voor het origineel gezien, waardoor ik de remake wel kan waarderen. Het origineel is idd wel de superieure film.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s