Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith

Star Wars IIIJaar: 2005
Regie: George Lucas
Cast: Ewan McGregor, Natalie Portman, Hayden Christensen, Ian McDiarmid, Samuel L. Jackson, Jimmy Smits, Frank Oz, Anthony Daniels, Christopher Lee

Het verhaal:
De Clone Wars razen naar hun hoogtepunt als Kanselier Palpatine wordt ontvoerd door General Grievous, een inmiddels bekende Jedi-doder. Anakin Skywalker en Obi-Wan Kenobi gaan een laatste confrontatie aan met de leider van de seperatisten, Count Dooku. Maar als de Jedi Council eindelijk een manier heeft gevonden om de Clone Wars tot een einde te brengen en de vrede in het melkwegstelsel te herstellen, houden ze er geen rekening mee dat Anakin zich langzaam tegen de Jedi Council keert.

Het oordeel:
Na zijn regiedebuut THX 1138 had George Lucas een monstersucces met het door hemzelf geschreven Star Wars: Episode IV: A New Hope. Hierna zou het maar liefst 22 jaar duren alvorens hij wederom op de regiestoel plaats nam voor The Phantom Menace. Drie jaar later volgde Attack of the Clones (2002) waarna de tweede trilogie werd afgesloten met Revenge of the Sith.

Zelfs de grootste Star Wars adepten zouden diep van binnen wel weten dat zowel The Phantom Menace als Attack of the Clones slechts gedeeltelijk tegemoet kwamen aan de torenhoge verwachtingen. Het zijn best vermakelijke films die er visueel zeker wel stunning uit zien maar die tegelijkertijd ook de nodige inhoud missen. De eerste twee prequels boden weliswaar een bredere kijk op het Star Wars universum maar weten beiden niet veel toe te voegen aan de rode draad waarin we getuige zijn van de transformatie van Anakin naar Darth Vader. In dat licht zou je zelfs kunnen stellen dat beide films redelijk overbodig zijn.

Deze mening wordt naar mijn smaak onderstreept door Revenge of the Sith die toch echt een behoorlijk stuk beter is dan voorgenoemde titels. Ditmaal zijn het niet alleen sterke actiescènes die de hoofdrol opeisen en lijkt er meer aandacht te zijn voor het verhaal. In Revenge of the Sith stap je makkelijk over de matige dialogen heen want het sentiment wint het van het gezond verstand. Zelfs menigeen die minder op heeft met de Star Wars films zal toch een vorm van kippenvel krijgen wanneer Anakin dan eindelijk het masker van Darth Vader krijgt aangemeten. In het laatste uur heeft deze afsluiter veel baat bij het onmiskenbare gevoel van nostalgie.

Toch kleeft er een nadeel aan omdat Revenge of the Sith de afsluiter is van een trilogie die eigenlijk niet zo sterk is. Gelukkig blijft de inzet van Jar Jar tot een minimum beperkt maar de mankementen die we eerder voorbij zagen komen revancheren zich ook in dit derde deel. Anakin is nog steeds een bijzonder akelig mannetje dat slecht neergezet wordt door een zeurderige Hayden Christensen. Begaan met zijn lot ben je eigenlijk helemaal niet en het is mede hierdoor dat de dramatische romance tussen Anakin en Padme voor geen meter overtuigd. Zielloos is hiervoor een typerende omschrijving.

Het zijn minpunten die niet genegeerd mogen worden maar die verder weinig afbreuk zullen doen aan de kijkervaring. Deze verbindingsfilm boeit van begin tot eind, biedt aan Ian McDiarmid alle ruimte om heerlijk te schmieren en worden vele adrenaline verhogende actiescènes op de kijker afgevuurd. Vooral vanaf het moment dat het protocol van de Chancellor wordt uitgevoerd is Revenge of the Sith één grote rollercoaster waar zowel jong als oud van zullen smullen. Nu de koorts in aanloop van The Force Awakens toeneemt maakt Revenge of the Sith duidelijk waarom het Star Wars universum zoveel fans kent.

75

Een gedachte over “Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith

  1. Paul 5 november 2015 / 09:29

    Als ze het verhaal van Episode II en III gecombineerd hadden in één mooie prequel en meer aandacht hadden gefocust op het ontstaan van het rijk en de beginfase van de constructie van de Death Star, dan had je denk ik een waanzinnige prequel gehad. Nu voelde het alsof men episode III heeft afgeraffeld met slechts een zeer beperkte schermtijd voor de iconische Darth Vader. Toch ben ik het eens met wat je zegt; voor de liefhebber blijven het films die je met veel plezier kijkt, maar om deze te bestempelen als toppers? Nee.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s