Son of a Gun

JSon of a Gunaar: 2014
Regie: Julius Avery
Cast: Brenton Thwaites, Ewan McGregor, Alicia Vikander

Het verhaal:
De 19-jarige JR zit vast voor een klein misdrijf. Hij leert al snel de harde realiteit van het gevangenisleven. Het sleutelwoord is bescherming. Bij toeval valt hij onder de hoede van de beruchtste misdadiger van Australië, Brendan Lynch. Maar bescherming is niet gratis. Wanneer JR terug op vrije voeten is moet hij Lynch en zijn crew een dienst bewijzen.

Het oordeel:
Son of a Gun is losjes gebaseerd op het waargebeurde verhaal van bankrover Brendon Abbott (AKA The Post Card Bandit) en zijn handlanger Brendan Berichon. Aan het roer van de verfilming staat de onervaren Julius Avery die hiermee zijn regiedebuut aflevert.

Hoewel Son of of a Gun slechts enkele weekjes in de bios heeft gedraaid werd mijn nieuwsgierigheid alleen maar aangewakkerd door de aanwezigheid van Ewan McGregor. Ik vroeg me af of dat hij met overtuiging in de huid kon kruipen van een crimineel en dat rechtvaardigde voor mij alleen al een kijkbeurt. Gelukkig valt er weinig aan te merken op zijn vertolking van Brendan Lynch en hiermee toont McGregor wederom aan weinig nodig te hebben om onder de huid te kunnen kruipen. Iets minder sterk maar nog steeds overtuigend is ook het spel van hoofdrolspeler Brenton Thwaites die zich knap staande weet te houden.

Met het acteerwerk lijkt dan ook weinig mis ware het niet dat in de ondersteunende bijrollen we wisselvallige optredens voorbij zien komen. Soms krijgt men de ruimte niet om een eigen stempel te kunnen drukken maar nog vaker is het te wijten aan de stereotype rollen. Denk hierbij aan een Oost Europese immigrant in een leren jack en voormalige bajesklanten die vol staan met de nodige tatoeages. Op zich hoeft hier niets mis mee te zijn maar een sprankeltje originaliteit was welkom geweest.

Hetzelfde kan worden gesteld van het script dat niet al te best is. De bloeiende band tussen JR en Brendan overtuigd maar er zitten teveel randzaken in de film gepropt die de aandacht alleen maar afleiden. Zo is er uiteraard een love interest en op crimineel vlak worden een aantal zijpaden bewandeld die nergens heen lijken te gaan. Daarnaast stuurt Son of a Gun aan op een ingenieuze ontknoping die de oplettende kijker helaas al van mijlenver aan zal zien komen. De film probeert het wel maar het gevoel van middelmatigheid blijf je constant houden. Hiermee wordt de potentie niet benut want het acteerspel en het visuele aspect ogen uitstekend.

60

2 gedachtes over “Son of a Gun

 1. Nostra 4 november 2015 / 09:08

  Jammer dat deze tegenvalt, toch ga ik deze nog wel een kans geven, vooral vanwege McGregor.

  Geliked door 1 persoon

  • Riinyosa81 4 november 2015 / 19:59

   Nou ja tegenvallen. Een 6.4 is redelijk maar ik had ook niet veel meer verwacht. Net als jou was ik ook benieuwd naar McGregor. Die kan bij mij al helemaal niet meer stuk na Long Way Round.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s