Ushi Must Marry

Ushi Must MarryJaar: 2013
Regie: Paul Ruven
Cast: Wendy van Dijk, Hiromi Tojo, Patrick Dempsey

Het verhaal:
Ushi móet trouwen, vanwege de Japanse traditie. Sterker nog; omdat ze nog steeds niet getrouwd is, dreigt ze te worden uitgehuwelijkt. Daar is Ushi niet blij mee, want de uitgehuwelijkde is namelijk niet bepaald haar type; het is een enorme sumoworstelaar… Ushi reist de wereld rond om binnen twee weken een man te vinden, want anders wordt ze daadwerkelijk door haar moeder uitgehuwelijkt. Lukt het Ushi om met de ideale man te trouwen?Het oordeel:
Paul Ruven staat nu niet bepaald bekend om zijn sterke CV. Titels als Filmpje! (1995), Gangsterboys (2010) en De Overgave (2014) behoren toch wel tot de slechtste Nederlandse films allertijden en helaas voor ons behoort Ushi Must Marry in hetzelfde rijtje.

Ik heb het even op moeten zoeken maar het is alweer 16 jaar geleden dat Nederland bekend raakte met het typetje Ushi Hirosaki. Ze maakte haar opwachting in het programma Ushi en Van Dijk waarin vertolkster Wendy van Dijk bekende Nederlanders (en wat later internationale sterren) confronteerde met beschamende vragen waarna menigeen moest lachen om de uiteenlopende en verbaasde reacties. Er is een periode geweest dat ik dit oprecht grappig vond maar de vraag was of dat je een hele film aan dit typetje moet wijden.

Wellicht zullen Ruven en Van Dijk een succes voor ogen hebben gehad als dat van Borat want een andere reden kan ik niet bedenken waarmee je het bestaansrecht van deze film zou kunnen rechtvaardigen. Op een bijzonder pijnlijke manier zien we de tekortkomingen van Ushi als personage en hoef je niet over een talenknobbel te beschikken om te realiseren dat Van Dijk ditmaal echt geen Japans spreekt. Haar neurotische trekjes halen het slechtste bij de kijker naar boven en je vraagt je dan toch echt af hoe een Hollywoodster als Patrick Dempsey in deze malaise verzeild is geraakt.

Eerder noemde ik al Borat en Ushi Must Marry verloopt nagenoeg hetzelfde stramien. Er wordt getracht lachsalvo’s op te wekken door een aaneenschakeling van sketches op de kijker af te vuren. Deze bestaan dan uit zaken waarmee Ushi te maken krijgt wanneer ze zal gaan trouwen. We zien haar dansles nemen, etiquette lessen bijwonen, bruidstaarten en -jurken uitzoeken maar vrijwel nergens wordt het grappig.

Borat kon in ieder geval nog mensen schofferen maar Ushi is zo braafjes dat dit nooit in haar op zou komen. Dit leidt dan weer tot een bizar lange en pijnlijke zit. Zo nu en dan betrappen we de makers op een geslaagde grap (Ushi die tegen een bitcherige Wendy van Dijk opbotst) maar deze zijn zeldzaam. Ushi Must Marry is een curiositeit voor liefhebbers van de wansmaak maar voor ieder ander op deze aardbol is het devies; skippen no matter what!

25

Advertenties

2 reacties op ‘Ushi Must Marry

 1. Nostra 4 november 2015 / 09:17

  Ik vind het dapper dat je deze bekeken hebt….zou het zelf niet eens durven (plus ik heb Ushi nooit leuk gevonden)

  Liked by 1 persoon

  • Riinyosa81 4 november 2015 / 20:01

   Ik doe het voor mijn lezers; alle sh*t die ik kijk hoeven anderen dan niet meer te doen 🙂

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s