The Hills Have Eyes

The Hills Have EyesJaar: 2006
Regie: Alexandre Aja
Cast: Aaron Stanford, Kathleen Quinlan, Vinessa Shaw, Emilie de Ravin, Dan Byrd

Het verhaal:
Een Amerikaanse familie is met de camper op reis door de woestijn van New Mexico wanneer ze opeens een auto-ongeluk krijgen. De auto is niet te repareren en hun mobiele telefoons hebben midden in de woestijn geen bereik. Ze proberen er het beste van te maken maar al snel merken ze dat er iets niet in orde is in dat gebied. Ze worden opgejaagd door misvormde lokale bewoners die gemuteerd zijn als gevolg van nucleaire tests door de overheid in het verleden.

Het oordeel:
In 2003 trakteerde Fransman Alexandre Aja menig horrorliefhebber op het originele Haute Tension en dat was een film die niet onopgemerkt bleef in Hollywood. Maar waar je eigenlijk een Amerikaanse remake had verwacht werd Aja aan het werk gezet voor een remake van de gelijknamige horrorklassieker van Wes Craven.

Wat mijn gevoel ook moge zjn omtrent remakes, het staat als een paal boven water dat we er niet aan ontkomen. Een origineel en een remake die kort na elkaar verschijnen wil ik nog weleens naast elkaar leggen maar deze film laat zich moeilijk nog vergelijken met de versie uit 1977. Voor de beste kijkervaring doe je er wijs aan om zo blanco mogelijk in deze remake te stappen. Nu hoeft dat geen moeilijke opgave te zijn aangezien veel horrorfilms doen denken aan vergelijkbare titels.

Met een geringe speelduur van 107 minuten is het opvallend dat deze horrorfilm langzaam van start gaat. Aja lijkt helemaal geen haast te hebben om het publiek de stuipen op het lijf te jagen en er is veel tijd gereserveerd om de personages te introduceren en de onderlinge verhoudingen duidelijk te maken. Een moeizame relatie met zijn schoonvader zorgt bij Doug voor de nodige frustratie maar deze insteek heeft als belangrijkste functie de latere transformatie van hem te duiden. De uitgestrekte woestijn, ongure tankbediende en vervallen gebouwen eisen een hoofdrol op in de eerste helft van The Hills Have Eyes.

Het is een understatement om te stellen dat de lange introductie haar vruchten afwerpt want op het moment dat het los gaat, gaat het ook echt goed mis. Hiermee doel ik op de beruchte caravanscène die ongetwijfeld bij velen nog op het netvlies gebrand staat. De sadistische streken van de locals en schokkende sterfgevallen vieren hoogtij en vanaf dat moment ontaard The Hills Have Eyes in een ongekende orgie van afschuwelijk vormgegeven personages, liters bloed, extreem ranzige toestanden en dito grafisch geweld. Niet bestemd voor de gevoelige kijker dus.

Voor een film die ogenschijnlijk de karakterontwikkelingen hoog in het vaandel had staan is het spijtig te moeten concluderen dat in het tweede bedrijf hiervan totaal geen sprake meer lijkt te zijn. De aaneenschakeling van geweld heeft naar het einde toe niet meer de impact die het halverwege wel had al moet worden gesteld dat ik wel heb genoten van al dit grafische geweld. De potentie wordt niet helemaal waargemaakt maar zeker voor een remake is The Hills Have Eyes een sterke film die horrorliefhebbers met een sterke maag niet aan zich voorbij mogen laten gaan.

Hoewel hij niet per definitie de hoofdrol vertolkt kreeg Aaron Stanford het perfecte materiaal aangereikt om van Doug een memorabel personage te maken. Een jongeman zo grijs als een muis die transformeert tot een onbevreesde doorzetter die tracht te redden wat er te redden valt. Doug is geen onbevreesde commando maar wel een personage van vlees en (heel veel) bloed. Sowieso is het spel van haar acteurs wel in orde en moet je heel goed kijken om Dan Byrd heel soms een misstapje te zien maken.

75

Advertenties

2 reacties op ‘The Hills Have Eyes

  1. Gwen 7 november 2015 / 16:10

    Ik blijf deze film één van de betere remakes vinden. Misschien helpt het dat ik niet zoveel heb met het origineel. En Doug is één van mijn favoriete final guys 🙂

    Liked by 1 persoon

  2. Riinyosa81 8 november 2015 / 16:49

    Ik moet zeggen dat het al een hele tijd geleden was dat ik het origineel zag toen ik bekend raakte met deze remake dus een vergelijking heb ik ook moeilijk kunnen maken.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s