Eden Lake

Eden LakeJaar: 2008
Regie: James Watkins
Cast: Kelly Reilly, Michael Fassbender, Jack O’Connell, Thomas Turgoose

Het verhaal:
Lerares Jenny en haar vriend Steve gaan er een weekendje tussenuit naar het idyllische Eden Lake. Hun rust wordt echter al snel verstoord door een groepje vervelende tieners. Kleine pesterijtjes monden al gauw uit in levensgevaarlijke situaties voor het stel.

Het oordeel:
James Watkins tekende eerder voor de originele scenarios van low budget titels als My Little Eye (2002) en Gone (2006). In 2008 maakte hij zijn regiedebuut met Eden Lake waarvoor hij zelf het scenario neerpende.

Je hebt van die films die dagenlang door je hoofd kunnen blijven spoken en Eden Lake is typisch zo’n soort titel. Door de jaren heen heb ik hem al verschillende malen gezien maar de film weet bij mij nog steeds enorm veel woede, angst en afkeer teweeg te brengen. Wellicht heet het iets te maken met het gegeven dat de horror niet bestaat uit monsters en paranormale verschijningen maar afkomstig is van lowlife Brits onopgevoed tuig met een liefde voor sadisme. Evil in het kwadraat en na The Devil’s Rejects, Scream en The Hills Have Eyes de ideale film om Halloweennacht 2015 mee af te ronden.

De opzet van deze kleinschalige Britse film is wellicht even simpel als doeltreffend. Een jong stel reist af naar het afgelegen Eden Lake voor een romantisch weekend om aldaar geconfronteerd te worden met de pesterijen van een groep hangjongeren. Waar deze taferelen eerst nog redelijk onschuldig zijn (het niet verlenen van voorrang, het onbeleefd aanstaren en schelden) weet je als kijker dat het niet lang duurt voordat zaken behoorlijk zullen escaleren. Eden Lake mag tot op zekere hoogte voorspelbaar zijn maar het schiet ongelooflijk hard op doel.

Concessies maken is niet snel iets wat we tegen zullen komen in woordenboek van James Watkins aangezien de kijker weinig bespaard wordt gebleven. Ruimte voor ademhalen is er al nauwelijks en telkens wanneer je denkt dat een bepaalde scène wel genoeg sadisme heeft laten zien wordt een dergelijke scène nog even doorgetrokken. Bloederige details worden realistisch aan de man gebracht waardoor de marteling van Steve tot één van de meest weerzinwekkende taferelen behoort.

Bijzonder akelig is ook dat er weinig ruimte voor een moraal lijkt te zijn. Op een gegeven moment keuren sommigen het haast satanische gedrag van Brett weliswaar af maar van een terugtrekking is dan al geen sprake meer. Manipulatie en chantage in de groep hangjongeren vieren hoogtij maar Brett moet toch wel één van de meest iconische (Britse) filmschurken zijn. Het is knap dat de makers dit gevoel gedurende de hele film vast weten te houden maar juist als je denkt je alles hebt gezien wordt er nog uitgepakt met een stuitende finale die je nog dagenlang bezig zal houden.

Het gaat te ver om te stellen dat Eden Lake zonder fouten is want ondanks een geringe speelduur van 91 minuten valt Watkins met zijn vele achtervolgingen regelmatig in herhaling. Daarbij dient eveneens opgemerkt te worden dat zowel Jenny als Steve een aantal ondoordachte capriolen uithalen waarmee ze de terreur hadden kunnen ontsnappen. Maar wanneer deze personages meer dan uitstekend worden vertolkt door getalenteerde vakmensen als Kelly Reilly en Michael Fassbender is dat wel een gegeven waar je net wat makkelijker over heen kunt stappen.

80

2 gedachtes over “Eden Lake

  1. Gwen 7 november 2015 / 16:14

    Eden Lake vind ik wel echt een enge horrorfilm, met name het idee dat zulke jongeren echt bestaan (en die bestaan vast!) is al genoeg voor nachtmerries.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s