Paper Towns

Paper TownsJaar: 2015
Regie: Jake Schreier
Cast: Nat Wolff, Cara Delevingne, Austin Abrams, Justice Smith, Halston Sage, Jaz Sinclair

Het verhaal:
Al van kleins af aan is de middelbare scholier Quentin verliefd op zijn raadselachtige buurmeisje Margo. Nadat hij op een avond met haar op pad is geweest door de stad verdwijnt zij plotseling, maar heeft ze een spoor van cryptische aanwijzingen achtergelaten. In de zoektocht naar haar moet Quentin op zoek naar de betekenis van oprechte vriendschap en ware liefde.Het oordeel:
Jake Schreier maakte zijn regiedebuut met het prima verteerbare Robot & Frank (2012) en levert met Paper Towns zijn tweede film af. Dit is eveneens de tweede boekverfilming van John Green wiens The Fault in Our Stars in 2014 met veel succes naar het witte scherm werd vertaald.

Je kunt het de makers moeilijk kwalijk nemen dat ze duidelijk met een schuin oog naar The Fault in Our Stars hebben gekeken. Niet alleen herbergt Paper Towns met Nat Wolff en Elgort twee belangrijke castleden uit die film maar verder is het qua aankleding min of meer hetzelfde. Visueel gezien wordt er onnodig vaak gebruik gemaakt van kleurenfilters en de nodige popliedjes zijn uiteraard weer van de partij. Nu is dit laatste wel een aspect wat haar meerwaarde bewijst en alhoewel de zoektocht naar een meisje minder urgent is dan een dodelijke ziekte is dit wel een aanrader voor diegenen die hebben genoten van TFIOS.

Toch kun je moeilijk ontkennen dat Paper Towns niet zo goed is als voornoemde titel en dat heeft voor een deel wel te maken met de weinig inspirerende hoofdpersonages. Het is niet dat Nat Wolff slecht acteert maar diens personage Quentin is niet boeiend genoeg. Hij lijkt geen eigen gedachten te hebben en de risicoloze aanpak van zaken is ook maar vrij zwakjes. In verhouding is Cara Delevingne veel minder in beeld maar haar chagrijnige gelaatsuitdrukkingen is nu niet iets waar ondergetekende vrolijk van wordt. Als haar Margo inderdaad zo’n vrolijke vrijbuiter is dan is Delevingne hopeloos miscast ondanks het feit dat ze het niet onaardig doet.

Nee, dan zijn de vrienden van Nat toch wel de stralende middelpuntjes die de vaart er goed in houden. Hun perikelen zijn soms wel nog wel interessanter dan de zoektocht van Nat alhoewel moet worden gesteld dat Paper Towns in dat opzicht een prima balans kent tussen mysterie en coming of age drama. Dat laatste is een element dat goed wordt uitgewerkt en waar de makers goed mee weg komen. Paper Towns drijft voornamelijk op melancholie omdat je als kijker zelf nog wel even terug zult denken aan je eigen jeugdjaren. In die opzet is de missie meer dan geslaagd maar de eerlijkheid gebied wel te zeggen dat we dit soort films vaker en beter voorbij hebben zien komen. Daar kan een bewonderswaardig einde verder weinig aan veranderen.

70

Advertenties

2 reacties op ‘Paper Towns

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s