Back to the Future Part III

Back to the Future IIIJaar: 1990
Regie: Robert Zemeckis
Cast: Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Mary Steenburgen, Thomas F. Wilson, Lea Thompson, Elisabeth Shue

Het verhaal:
Doc Brown is in 1885 gestrand en Marty gaat weer terug in de tijd om hem te redden. Helaas raakt de benzine van de DeLorean op en moeten ze een andere manier verzinnen om terug naar de toekomst te komen. Hierbij worden ze gehinderd door een voorouder van Biff Tannen, die op het leven van Doc Brown uit is.

Het oordeel:
Het was opvallend dat Back to the Future Part II niet over een bevredigende climax beschikte maar het betekende wel dat we zonder een lange introductie we ons direct wanen in het Wilde Westen.

Zelfs nadat Back to the Future en Back to the Future Part II door zowel fans als critici massaal omarmd werden was het een gedurfde stap om een haast complete film te situeren in het Wilde Westen van 1885. De western kent ogenschijnlijk een nog kleinere fanbase dan het sci-fi genre dus in dit opzicht namen de makers absoluut een risico. Het zorgt er tegelijkertijd voor dat Part III een wat vreemde eend in de bijt is maar wel drijft op de herkenbare zaken die we in eerdere films zagen. Al zouden het alleen maar de befaamde quotes zijn of het feit dat een flauwgevallen Marty zich weer in een ‘normaal’ jaar bevind.

Het is dit soort sentiment waar Part III haar voordeel mee doet en hier nog best ver mee komt. Het staat buiten kijf dat dit deel nergens het niveau van haar voorgangers weet te evenaren maar wel is het zo dat de humor weer een belangrijke plaats in neemt. De complexiteit van Part II is helemaal nergens te bekennen en het is de luchtigheid wat de klok slaat. Marty die zich voordoet als Clint Eastwood, zijn belachelijke cowboy outfit en het moonwalken zijn enkele voorbeelden van de geslaagde humor dat bijna altijd wel met weemoed doet terug denken aan de voorgaande films.

Karakterontwikkelingen en het concept van tijdreizen hebben in Part III geen urgentie meer en hierdoor kijkt dit laatste deel weg als een vermakelijk tussendoortje. De eerlijkheid gebied te zeggen dat ik ditmaal minder geïnteresseerd was in het lot van onze jonge protagonist. Hiermee doe ik de makers wellicht te kort want in komisch opzicht kan dit deel zich prima meten met andere genrefilms. Voornamelijk is dit succes wel weer toe te schrijven aan de verhaallijn rondom Doc die ditmaal veel meer te doen krijgt wanneer hij valt voor de charmes van Clara Clayton.

Onder de streep is Back to the Future Part III een geslaagde (romantische) comedy geworden die het iets te vaak moet hebben op het sentiment die voorgaande delen op wisten te roepen. De meeste acteurs hebben zichzelf de rol inmiddels helemaal eigen weten te maken al moet worden gezegd dat Thomas F. Wilson zichzelf heeft overtroffen met zijn vertolking van Mad Dog Tannen. Hij gaat er vandoor met de leukste momenten en zijn aandeel oogst alleen nog maar meer lof als je jezelf bedenkt dat hij alle scènes ter paard zelf heeft gedaan.

70

2 gedachtes over “Back to the Future Part III

  1. Nostra 29 oktober 2015 / 14:18

    Vind het nog steeds een erg leuke film en ik ben in het algemeen geen fan van westerns. Nu zou je kunnen stellen dat het er ook niet echt eentje is (want een auto en een hoverboard), maar kijk deze met veel plezier.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s