Back to the Future

Back to the FutureJaar: 1985
Regie: Robert Zemeckis
Cast: Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Lea Thompson, Crispin Glover, Thomas F. Wilson

Het verhaal:
Marty McFly (Fox) reist terug naar 1955 met een tot tijdmachine omgebouwde DeLorean van Doc Emmett Brown (Lloyd). Hij zorgt er per ongeluk voor dat zijn moeder verliefd op hem wordt in plaats van op zijn vader. Om ervoor te zorgen dat hij nog geboren zal worden, moet hij ze weer verliefd op elkaar laten worden. Ondertussen moet hij ook nog met hulp van de Doc. Emmett Brown uit 1955 een weg terug naar de toekomst vinden.Het oordeel:
Met Romancing the Stone (1984) had Robert Zemeckis al een grote titel achter zijn naam staan maar hij brak internationaal pas echt door toen hij aan het roer stond van de Back to the Future trilogie.

Wat jonger of wat ouder? Iedereen zal het zich weleens afgevraagd hebben wat hij / zij zou veranderen als ie de gelegenheid kreeg om terug in de tijd te reizen. Het is een interessante gedachte waar de makers van Back to the Future gretig mee spelen. Het ingewikkelde concept van tijdreizen wordt op een eenvoudige manier gepresenteerd maar men neemt ook in ogenschouw wat de consequenties van deze aanpassingen zijn. Dat de film populair is onder jongeren (inmiddels volwassenen) is begrijpelijk want de klassieker herbergt alles wat deze doelgroep aanspreekt; een prachtige auto, een hoofdpersoon met wie de kijker zich kan identificeren, high school beslommeringen en tijdreizen.

Back to the Future is een mengeling van avontuur, science-fiction en komedie en weet hierdoor velen harten te veroveren. De jaren ’80 brengen anno 2015 een geweldig gevoel van jeugdsentiment teweeg terwijl het eveneens smullen is van de gedetailleerde jaren ’50 setting. Ook de soundtrack met prominente rollen voor Huey Lewis en Chuck Berry versterkt het gevoel dat het beste kan worden omschreven als pure filmmagie. Het zegt eveneens veel over de kwaliteit dat de special effects er nauwelijks gedateerd uit zien. Niet geheel verwonderlijk wanneer je jezelf realiseert dat CGI effecten slechts sporadisch werden ingezet. Haast een unicum voor een tijdreis film.

Waar ondergetekende van geniet en altijd van zal blijven genieten is de humor die een groot aandeel heeft in het succes van Back to the Future. De wisselwerking tussen Michael J. Fox en Christoper Lloyd is even onlogisch als geniaal te noemen. Waarom scholier Marty McFly om gaat met de verstrooide Dr. Emmett Brown wordt nergens duidelijk gemaakt maar hun wisselwerking is simpelweg grandioos. De vaak verbaasde Marty beschikt over een goede komische timing maar Dr. Brown levert de meest hilarische momenten af met memorabele quotes als If my calculations are correct, when this baby hits 88 miles per hour… you’re gonna see some serious shit. en Great Scott.

Ook de bijrollen mogen zeker niet onvermeld blijven. Hoewel ze als high school scholieren wel aan alle clichés voldoen zijn Crispin Glover en Thomas F. Wilson sterk als nerd George McFly en bully Biff Tannen. Lea Thompson’s optreden is soms een beetje too much maar ze brengt wel hetgeen wat er van haar wordt verwacht. In ieder geval zorgt haar aanwezigheid er wel voor dat je met heel andere ogen naar de incest invalshoek van het verhaal gaat kijken waarin zij als de moeder van Marty verliefd wordt op haar bloedeigen zoon.

Back to the Future is in vrijwel alle opzichten een onvervalste klassieker die menig filmliefhebber nog decennia lang zal weten te ontroeren. Met een enorme drive, interessant plot, avontuurlijke scènes en een karrevracht aan humor excelleert de film en is het heel duidelijk om te begrijpen waarom de reeks zoveel fans kent. Great Scott!

90

Een gedachte over “Back to the Future

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s