Brothers in Blood: The Lions of Sabi Sand

JBrothers in Bloodaar: 2015
Regie: Daniel Huertas

Het verhaal:
De documentaire ‘Brothers In Blood: The Lions Of Sabi Sand’ vertelt het ongelooflijke verhaal van een groep van zes mannetjesleeuwen die een spoor van geweld trekken op hun pad naar de volledige heerschappij in het Sabi Sand Reservaat in Zuid-Afrika.

Het oordeel:
Daniel Huertas werkte voorheen als producer aan de serie River Monsters en maakt nu zijn regiedebuut met Brothers in Blood: The Lions of Sabi Sand.

Het gebeurd niet zo snel dat ik een documentaire van Discovery Channel zal recenseren maar Brothers in Blood is een meer dan bijzondere titel die een zo breed mogelijk publiek verdient. Zelden heb ik op deze TV zender namelijk zo’n aangrijpend relaas gezien als over de Mapogo clan die in alle opzichten uniek was. Dit wordt onderstreept door interviews met biologen en parkrangers die versteld staan van de tomeloze agressie en de ontembare zucht naar macht.

De interviews worden afgewisseld met authentieke beelden die in een tijdspanne van meer dan een decennium zijn geschoten. Vanaf de start is het al duidelijk dat de Mapogo clan een heel bijzondere coalitie betreft want nadat ze hun eerste cruciale jaar in de wildernis hebben overleefd (een lot dat slechts 1 op de 8 is gegund) blijven de broers en hun halfbroer bij elkaar wanneer ze worden verstoten door hun eigen familie. Dit is niet vanzelfsprekend voor de leeuw en het maakte ze oersterk en uiterst dodelijk.

Eenmaal volwassen gaat het snel met de Mapogos die aan één terriorium niet genoeg hebben. Ze blijven soortgenoten, giraffes, buffels en alle andere diersoorten aanvallen waarbij ze slechts één jaar tijd meer dan 100 soortgenoten dodelijk verwonden. In een gebied dat doorgaans bezet wordt door 6 clans slagen de Mapogos erin om het hele reservaat te domineren. Dit soort agressitiveit is zelfs voor leeuwen ongekend maar ook het latere gedrag dat voor wrijving in de clan zorgt doen de rangers meer dan verbazen.

Het levensverhaal van de Mapogos kijkt weg als een maffiafilm en de overeenkomsten zijn talrijk. Daarbij moet in ogenschouw worden genomen dat Brothers in Blood niet bepaald voor gevoelige kijkers is. De filmmakers tonen de vaak gruwelijke beelden zonder opsmuk en dat levert spijkerharde beelden op. Zeker als je bedenkt dat leeuwen bij een veroverd gebied direct de welpjes doden om geen stiefvader-rol aan te hoeven nemen. Meer details verstrekken over het verloop van het verhaal zou spijtig zijn maar neem maar van mij aan dat Brothers in Blood goed is voor een bijzondere kijkervaring.

80

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s