Scream – The TV Series: Seizoen 1

ScreamJaar: 2015
Created by: Jay Beattie, Jill E. Blotevogel, Dan Dworkin
Cast: Willa Fitzgerald, Bex Taylor-Klaus, John Karna, Carlson Young, Amadeus Serafini, Jason Wiles, Tracy Middendorf

Het verhaal:
De serie is gebaseerd op de horrorhit Scream uit 1996 van regisseur Wes Craven. Met een schokkende moord als het gevolg van cyber-pesten komen herinneringen uit het verleden terug naar boven en inspireert mogelijk een nieuwe seriemoordenaar.

Het oordeel:
Achter de re-imagining van Scream zit een drietal met een behoorlijke staat van dienst op het gebied van TV shows. Uit hun koker verschenen o.a. Cold Case, Vanished, Criminal Minds, Revenge en Harper’s Island.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik er nog nooit van gehoord had toen onlangs deze titel tussen het aanbod van Netflix verscheen. Een blik op de onbekende cast en na het zien van de trailer liep ik niet over van enthousiasme want het geheel maakte wel een B-achtige indruk. Ghostface was bijvoorbeeld nergens te bekennen maar waar ik in eerste instantie dacht het hier een spinoff zou betreffen was ik wel enigszins benieuwd geworden door de positieve verhalen van mensen om me heen. Is de TV-serie echt zo goed en zou het in de buurt kunnen komen van de originele succesfilm?

Het Ghostface masker is vervangen door een alternatief, geen enkele overlevende uit de Scream reeks maakt zijn / haar opwachting en het verhaal ontvouwt zich in een andere plaats. Je zou haast gaan denken dat de serie niets met de films te maken heeft maar je hoeft niet goed te zoeken om de parallellen te spotten. Heel herkenbaar zijn de personages die duidelijk gemodelleerd zijn naar karakters uit het origineel. Soms qua gedrag (filmbuff Noah) en soms zelfs qua uiterlijk (Kieran lijkt erg op Billy). De openingsscène doet je terug verlangen naar 1996. Om de serie af te doen als een goedkope kopie zou onterecht zijn en in mijn ogen is het dan ook een geslaagde hommage.

Zoals horror geek Noah terecht opmerkt in de pilot; You can’t do a slasher movie as a TV series. De spanning van een 90 minuten durende film wordt hiermee onderuit gehaald en na 10 afleveringen kan ik me helemaal vinden in de argumentatie.  De makers proberen het wel maar kunnen niet voorkomen dat Scream kampt met een gigantische gebrek aan logica. De moorden vinden plaats in een tijdsbestek van meerdere dagen en dan is het toch vreemd dat ouders niet besluiten om hun kinderen op te sluiten in huis. Daarbij worden er digitale technieken gebruikt waar je nogal wat vraagtekens bij gaat zetten. Iemands telefoon overnemen van een afstand is nog tot daar aan toe maar zelfs het telefoonverkeer blokkeren van tientallen jongeren tegelijkertijd is een beetje too much.

Zo kan ik talloze voorbeelden opnoemen maar het meest stuitende is wel het amateuristische optreden van de politie. Die hebben na de 8e aflevering al zoveel verdachten aangewezen en telkens lopen ze achter de feiten aan. Vreemd is ook een detective die net zo snel verdwijnt als ze was gekomen waarna de in opspraak geraakte deputy sheriff gewoon weer wordt aangesteld. De politie komt er nooit zo goed vanaf in dergelijke horrorverhalen maar wanneer het uitgemeerd wordt over 10 afleveringen wordt het wel opvallend irritant. Nadat al vroeg duidelijk wordt dat de killer het voorzien heeft op Emma krijgt dit personage een lijfwacht mee maar die zien we alleen maar aanwezig op school… I am just saying.

Zo valt er veel aan te merken op Scream de TV serie maar toch smaakt het naar meer. Je moet door de vaak belabberde dialogen en misplaatste romantiek heen kijken maar daaronder ligt wel een leuke horrorserie met een aangenaam tempo. De afleveringen gaan erin als zoete koek en je kunt de serie het beste omschrijven als een Big Mac. Op dat moment lekker maar een uurtje later heb je alweer honger. Op het gebied van casting is weinig om enthousiast over te raken maar toch weten Willa Fitzgerald en John Karna zich te onderscheiden van de rest. Van hoofdrolspeelster Fitzgerald gaan we volgens mij nog veel van horen maar Karna steelt de show als de horrorliefhebber pur sang die hardop verkondigd wat de regels zijn binnen het genre.

65

Advertenties

4 reacties op ‘Scream – The TV Series: Seizoen 1

 1. Gwen 25 oktober 2015 / 10:04

  Toevallig heb ik gisterenavond net het seizoen afgekeken. Ik ben het met je eens. Er zijn genoeg negatieve punten te noemen, maar het was zeker verslavend en stiekem heb ik er ook van genoten.

  Vond wel dat de body count aan de lage kant was. Of klinkt dat morbide? :p

  Liked by 2 people

  • Riinyosa81 26 oktober 2015 / 20:19

   Bodycount had misschien wel nog een zetje kunnen gebruiken. Met name in de finale vond ik het maar magertjes.

   Like

 2. My Life in Review 25 oktober 2015 / 10:40

  deze ging ik links van me laten liggen, maar vanwege deze op netflix geplaatst is en ondertussen toch redelijke reviews heb gelezen (waaronder de jouwe) ga ik hem toch nog een kans geven op een moment dat ik wat minder heb om te kijken. Ben alvast terug wat benieuwd!

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s