Crimson Peak

JCrimson Peakaar: 2015
Regie: Guillermo del Toro
Cast: Mia Wasikowska, Jessica Chastain, Tom Hiddleston, Charlie Hunnam, Doug Jones

Het verhaal:
De jonge, aspirerend schrijfster Edith Cushing wordt verscheurd door haar liefde voor haar jeugdvriend en de verleiding van een mysterieuze buitenstaander. Ze probeert te ontsnappen aan de geesten uit haar verleden en komt terecht in een huis dat ademt, bloedt en onthoudt… Het spookachtige huis staat bovenop een berg van bloedrode klei. Ze ontdekt al snel dat het huis een mysterieus verleden heeft vol geheimen die haar achtervolgen.Het oordeel:
Fantasy en horror elementen zijn prominent aanwezig in de films van regisseur Guillermo del Toro. In dat opzicht fungeerden Cronos (1993) en Mimic (1997) als opmaat voor filmpareltjes als The Devil’s Backbone (2001) en Pan’s Labyrinth (2006). Tussendoor tekende hij eveneens voor de regie van Blade II (2002), Hellboy (2004), Hellboy II: The Golden Army (2008) en Pacific Rim (2013).

Del Toro, die eveneens het scenario voor zijn rekening nam, voert ons mee terug naar het einde van de 19e eeuw en voor een horrorfilm is het opvallend dat er veel tijd wordt geïnvesteerd in de uiteenzetting. De introductie van de personages is uitgebreid en daarnaast is er veel oog voor de onderliggende verhoudingen. Hoewel de eerste scare zich al vrij vroeg aandient vangt de horror pas aan op het moment dat Edith samen met Thomas voet aan wal zet in Engeland en ze arriveren bij Allerdale Hall. Een landgoed met een vervallen kast van een vervallen huis, gebouwd op een berg van rode klei.

Niet dat er tot die tijd op visueel gebied veel te klagen valt maar het is pas vanaf het moment dat Allerdale Hall in beeld komt, dat Del Toro de trukendoos wagenwijd open zet. Het vervallen gebouw eist de absolute hoofdrol op en de krakende planken, zuchtende muren en het kapotte dak in de centrale hal zien er fabuleus uit. Het gebruik van CGI effecten zijn tot een minimum beperkt en alhoewel logica soms lijkt te ontbreken (er vallen bladeren door het open dak ondanks dat er op het landgoed geen boom met bladeren staat) mag dat de pret verder niet drukken. Op cinematografisch gebied zul je heel goed en heel lang moeten zoeken om een titel van vergelijkbare klasse te vinden en Crimson Peak voelt mede hierdoor als klassiek aan.

De set designs zijn zo bepalend dat uiteindelijk de horror van de sfeer afkomstig is en niet zozeer van jumpscares. Het aantal schrikmomenten liggen aan de relatief lage kant maar het is het veelbesproken huis dat het presteert je een ontzettend naar gevoel te geven. Qua plot kunnen we eveneens spreken van een klassiek gegeven omdat je van meet af aan al weet dat Thomas niet de man is die hij claimt te zijn. Het verdere verloop is redelijk voorspelbaar maar als Crimson Peak één ding bewijst is dat het soms ontzettend heerlijk is wanneer de vorm het van de inhoud weet te winnen. De aankleding van het geheel is belangrijker dan het verhaal zelf maar het resulteert wel in één van de betere films van 2015.

Edith Cushing is een goed uitgediept personage en krijgt meer bagage mee dan de gemiddelde scream queen. Edith wordt erg goed vertolkt door Mia Wasikowska die nu hopelijk echt weet door te breken als A-lister. Toch is het wel Jessica Chastain die met haar zwarte lokken de show weet te stelen als de bezitterige Lucille. In vrijwel alle opzichten afstandelijk, kalm en manipulatief. Ook Tom Hiddleston is voortreffelijk als Thomas en een vierde bepalende rol is er voor Charlie Hunnam die het niet onverdienstelijk doet maar eigenlijk beter kan dat wat hij hier laat zien.

80

8 gedachtes over “Crimson Peak

 1. Ingeborg Bertens 24 oktober 2015 / 11:52

  Wat een heerlijke film was dit, het sfeertje, locatie… I love it!!
  Vond Jessica Chastain SUPER en een genot om te zien spelen…. Heerlijk karakter 😉
  Ik wil zo’n huis!!! 🙂

  Liked by 1 persoon

  • Riinyosa81 26 oktober 2015 / 20:18

   Je wilt zo’n huis om direct door te verkopen misschien? Van mij hoeft die rode klei niet zo hoor. Maar inderdaad een prachtige film!

   Like

   • Ingeborg Bertens 26 oktober 2015 / 21:17

    Doorverkopen??? TUURLIJK niet 😈

    Liked by 1 persoon

 2. BJ. 26 oktober 2015 / 08:07

  Vorige week gezien in IMAX, geweldige ervaring en weer een meesterwerk van Guillermo. Hopelijk blijft hij het publiek verassen met originele verhalen in plaats van sequels.

  Liked by 1 persoon

 3. Gwen 26 oktober 2015 / 14:03

  Lijkt me een creepy en prachtige film. Deze staat nog op mijn to watch lijstje.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s