American Heist

American HeistJaar: 2014
Regie: Sarik Andreasyan
Cast: Hayden Christensen, Adrien Brody, Jordana Brewster, Akon

Het verhaal:
Frankie (Adrien Brody) en James (Hayden Christensen) zijn twee broers met een veelbewogen verleden. De een worstelt zich een weg naar normaliteit en de ander is pas vrijgelaten uit de gevangenis. Wanneer de een de ander meesleept in een noodlottige bankoverval door een bende gevaarlijke criminelen, onder leiding van Sugar (Akon), wordt de loyaliteit van de broers danig op de proef gesteld.Het oordeel:
Vijf bonuspunten voor diegene die de titels van de vorige regieklussen van Sarik Andreasyan foutloos voorleest. Met American Heist levert hij zijn eerste Engelstalige film af en hij kon rekenen op de inzet van een aardig bekende cast.

Laat je echter niet misleiden door de naamsbekendheid van de acteurs die betere tijden hebben gekend want in alle opzichten heeft American Heist het B-film stempel op zich gedrukt. Een andere misvatting is dat het hier om een actiefilm gaat terwijl het feitelijk een drama is dat zich richt op de ontwrichte relatie tussen twee broers. De nadruk ligt meer op hun beslommeringen dan op de heist uit de titel waardoor het eindproduct vlees noch vis is. Te weinig actie en een gebrek aan diepgang zijn lelijke spelbrekers in een dertien in een dozijn film.

Met Adrien Brody en Hayden Christensen in de geleden zou je vermoeden dat het dramatische aspect wel goed uitgewerkt zou moeten zijn maar Brody is helaas totaal verkeerd gecast. Een enkele scène daar gelaten weet Brody nergens te overtuigen als dommige crimineel en als tegenspeler Christensen dan ook nog eens op de automatische piloot acteert, heb je als filmmaker best een groot probleem. Een probleem dat alleen maar groter wordt door een love interest die weinig te doen krijgt en er ook maar verloren bij staat. Daar kan een actrice als Jordana Brewster ook niets mee doen.

De aanloop naar de bankoverval is lang maar wanneer deze eenmaal daar is wint American Heist nog wel aan kracht. Een helikoptercrash is bijvoorbeeld goed gefilmd en voor de volle speelduur geldt dat de prent er op visueel gebied best goed uit ziet. Het is alleen doodzonde dat de makers alleen maar oog hebben voor de twee broers waardoor de overige crewleden de diepgang hebben mee gekregen van een plas water. Uiteindelijk is het onder de streep geen hele vervelende film om uit te zitten maar goed is een heel ander verhaal. Makkelijk te missen dus.

50

6 gedachtes over “American Heist

 1. Gwen 23 oktober 2015 / 19:38

  Toevallig vroeg ik me van de week nog af wat er ooit met Hayden Christensen is gebeurd. Rare casting overigens, Brody en Christensen als broers.

  Liked by 1 persoon

  • Riinyosa81 26 oktober 2015 / 20:17

   Agree! Maar ik geloofde eerst niet dat Christensen de hoofdrol speelde. Die herken je echt bijna helemaal niet meer terug.

   Like

 2. Nostra 25 oktober 2015 / 14:47

  Ik moest even op m’n IMDB pagina kijken, maar ik heb deze film wel gezien maar kan me er niets meer van herinneren….dat zegt genoeg 🙂

  Liked by 1 persoon

 3. Riinyosa81 26 oktober 2015 / 20:20

  Ik herken het gevoel. Als ik nu de film voor mijn geest haal zie ik ook maar weinig bekends voorbij komen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s