The Judge

The JudgeJaar: 2014
Regie: David Dobkin
Cast: Robert Downey Jr., Robert Duvall, Vera Farmiga, Billy Bob Thornton, Vincent D’Onofrio, Jeremy Strong, Dax Shepard, Leighton Meester

Het verhaal:
Hank Palmer is een bekende advocaat uit de grote stad. Hij keert terug naar zijn geboortedorp waar zijn vader, de rechter van het dorpje, verdacht wordt van moord. Ondanks het feit dat Hank van zijn vader vervreemd is geraakt gaat hij toch op zoek naar de waarheid en ondertussen haalt hij de banden met zijn familie opnieuw aan.Het oordeel:
De meest succesvolle film van zijn hand is Wedding Crashers (2005) maar verder staat David Dobkin bekend als de regisseur van matige komedies als Shanghai Knights (2003), Fred Claus (2007) en The Change-Up (2011). Voor zijn nieuwste film kreeg hij desondanks niet de minste namen voor zijn camera.

Tijdens de aftiteling van The Judge kwam de gedachte in me op dat Hollywood dit soort films tegenwoordig niet vaak meer maakt. Het is het soort drama wiens fundament gelegd wordt door de cast, een rustig tempo kent en oog heeft voor de plaatselijke schoonheid van de omgeving. Inherent aan hetzelfde soort film is dat het verhaal weinig verrassingen kent en hierdoor bij vlagen voorspelbaar aanvoelt. The Judge voldoet aan alle positieve en negatieve eigenschappen maar komt er wel mee weg.

Als je het plot zou moeten geloven dan vormt dit drama een mix van een ontwrichte vader/zoon relatie en een rechtbankdrama maar de makers hebben er voor gekozen om de focus te leggen op ontwrichte familiebanden. De strijd van vader Joseph en zoon Hank beklijft maar net zo interessant om te zien is de band tussen Hank en zijn broers Glen en Dale. Familiegeheimen sluimeren aan de oppervlakte en hoewel de uitkomst niet zo verrassend is kent de uitwerking ervan genoeg momenten die je weten te ontroeren. Het fijne hieraan is dat in de finale Dobkin er wel in slaagt om de kijker op het verkeerde been te zetten.

Wat The Judge onderscheid van soortgelijke films (en dat zijn er heel wat) is niet alleen de aanwezigheid van een geweldige cast. Het is de vader/zoon relatie die oprecht weet te ontroeren doordat hierin niet op safe wordt gespeeld. Het zal niemand verbazen dat beide heren gestaag naar elkaar toe groeien maar ten allen tijden heb je het gevoel dat een volgende uitbarsting constant op de loer ligt. Dit gevoel houdt men vast tot aan de aftiteling en dat is een prestatie van formaat. Mindere kanten heeft The Judge ook want met een speelduur van 141 minuten is de film veel te lang en had de verhaallijn met love interest Samantha achterwege gelaten mogen worden.

Zoals je wellicht wel hebt begrepen ben ik zeer te spreken over de cast en met name Robert Downey Jr. is voortreffelijk. Waar hij in het begin zeer overtuigend een arrogante kwal weet weg te zetten weet hij daarna te ontroeren met zijn pijn, onzekerheid en wanhoop. Robert Duvall mag wellicht op de automatische piloot spelen maar voor een acteur van zijn kaliber levert dat alsnog een mooie rol op. In de bijrollen laten Vincent D’Onofrio en Billy Bob Thornton zich van hun beste kant zien. D’Onofrio als oudste broer van Hank die altijd voor zijn familie is blijven zorgen en Bob Thornton als een bijzonder intelligente advocaat.

75

5 gedachtes over “The Judge

  1. Nostra 21 oktober 2015 / 12:23

    Het feit dat er zoveel courtroom drama’s op TV zijn is denk ik de reden dat dit soort films niet zo veel meer gemaakt worden. Alhoewel ik wel fan van dat soort films ben wist deze me helaas maar weinig te doen. Het verhaal wist me gewoon niet te pakken.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s