The Taking of Deborah Logan

TakingJaar: 2014
Regie: Adam Robitel
Cast: Jill Larson, Anne Ramsay, Michelle Ang, Brett Gentile, Jeremy DeCarlos

Het verhaal:
Mia Medina heeft eindelijk het perfecte onderwerp gevonden voor haar proefschrift: een film over de ziekte Alzheimer. Voor de komende maanden zullen camera’s het dagelijkse leven vastleggen van moeder Deborah Logan en haar dochter Sarah. Maar naarmate de dagen vorderen beginnen er vreemde dingen te gebeuren rond Deborah die niet consistent zijn met de bevindingen over Alzheimer.

Het oordeel:
De IMDb pagina van Adam Robitel leert ons dat hij kleine rolletjes had in matige films als Maniacs (2005) en 2001 Maniacs: Field of Screams (2010). Met The Taking of Deborah Logan probeert hij het voor de eerste keer als regisseur.

Het horrorgenre is de laatste jaren gedomineerd door de found footage film dat gekenmerkt wordt door overacting en rondzwiepende camera’s. Dit had zeker wel zijn charme maar het vernieuwende is er helemaal vanaf. Sterker nog, iedere horror die een dergelijke aanpak hanteert staat al met 1-0 achter en je zult van goede huize moeten komen om horrorliefhebbers te kunnen bekoren. The Taking valt eendezelfde ‘eer’ te beurt maar weten de makers er nog een eigen draai aan te geven?

Het antwoord blijkt zowel een ja als een nee te kunnen zijn want met name in het eerste bedrijf is men nog aardig op weg. Het verhaal neemt in ieder geval de moeite om het plot op een rustige manier op gang te brengen. Er lijkt veel aandacht te zijn voor de vreselijke ziekte die Alzheimer heet maar dat is een premise die de makers al vroeg in de film overboord gooien. Het is ook op dat moment dat de eerste (serieuze) barsten zichtbaar worden want het is voor de kijker een raadsel waarom de wetenschappers door blijven filmen bij gedrag wat absoluut niet toe te schrijven valt aan het ziektebeeld.

Niet alleen blijft men door filmen, ook worden er nog extra camera’s opgehangen terwijl ieder gezond denkend mens direct de benen zou nemen. Het is frustrerend om te zien hoe het de personages ontbreekt aan duidelijke motivaties maar dat zien we vaker terug in het horrorgenre. The Taking wordt slechter naarmate de speelduur vordert en in het laatste half uur is er geen redden meer aan. Het shaky camerawerk is van het kaliber om misselijk van te worden, gore details blijven achterwege en dan mogen de makers zich nog gelukkig prijzen met hoofdrolspeelsters Jill Larson en Anne Ramsay die eigenlijk best wel een goede indruk achterlaten. Jammer dat ze geen beter project hadden uitgezocht.

50

Advertenties

2 reacties op ‘The Taking of Deborah Logan

 1. Gwen 23 oktober 2015 / 19:35

  Ik sla deze film maar over. Ik ben totaal geen fan van misselijk makende shaky cam :p

  Liked by 1 persoon

  • Riinyosa81 26 oktober 2015 / 20:16

   Ja ik ben er ook helemaal klaar mee en dat zorgt er ook voor dat ik niet naar de bios ren voor de nieuwste Paranormal Activity

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s