Suits: Seizoen 1

JSuits1aar: 2011
Creator: Aaron Korsh
Cast: Gabriel Macht, Patrick J. Adams, Rick Hoffman, Meghan Markle, Sarah Rafferty, Gina Torres

Het verhaal:
Succesvol jurist Harvey Specter neemt een groot risico door de geniale maar ongemotiveerde Mike Ross aan te nemen als z’n nieuwe stagiair. Het enige probleem is dat Mike geen rechtendiploma heeft. Hij heeft echter wel een enorm grote kennisschat en een buitengewoon goed geheugen, waardoor hij een briljant advocaat blijkt te zijn. Mike en Harvey houden Mike’s gebrek aan juridische scholing geheim en worden een onverslaanbaar duo. Het oordeel:
Als assistent schrijver werkte hij mee aan de TV-series Everybody Loves Raymond (1998-2000), Just Shoot Me (2002-2003) en The Deep End (2010) totdat Aaron Korsh als schrijver en producent Suits ontwikkelde.

Het eerste seizoen werd uitgezonden tijdens het zomerseizoen en als maker weet je dan dat de zender niet al te veel vertrouwen heeft in een goede afloop. Het grote publiek bleek bereid te zijn Suits de voordeel van de twijfel te geven en dankzij een initiële vergelijking met White Collar (2009-2014) en goede mond tot mond reclame groeide Suits uit tot een langlopende serie waarvan in augustus alweer de laatste aflevering van het 5e seizoen werd uitgezonden. Ik had nog nooit een aflevering gezien dus tijd voor een kennismaking met de heren in nette pakken.

Haast vanzelfsprekend ligt de focus in dit eerste seizoen op de dynamiek tussen Mike Ross en Harvey Specter. We zijn getuige van hun eerste, volstrekt onverwachte kennismaking, wordt het jaloersmakende talent van Mike nader belicht en zien we beide heren worstelen met hun eigen (privé)sores. Aangezien alleen zij en Harvey’s assistente Donna het geheim van Mike weten is de spanning voortkomend uit de vermoedens die de sluwe Louis Litt meerdere malen uit. Naast een doorlopende verhaallijn wordt er iedere episode een nieuw juridisch conflict behandeld.

Het is niet moeilijk om te begrijpen waarom Suits uitgegroeid is tot het succes dat het momenteel is. De dialogen zijn snel, vindingrijk en zitten vol sarcasme waardoor de vaart er goed in gehouden wordt. De juridische zaken zijn divers genoeg maar doordat er niet al te diep op details wordt ingezoomd blijft het voor eenieder te volgen. Spanning, drama en humor worden alledrie evengoed gedoseerd waardoor Suits de ideale afsluiter is van een lange (werk)dag. Op sommige momenten wel iets te Amerikaans (blowen lijkt gelijk te staan aan het nemen van cocaïne) maar daar valt overheen te stappen.

Wat deze juridische serie ver boven de middelmaat uit laat steken is de bijzonder geslaagde en dynamische relatie tussen hoofdrolspelers Gabriel Macht en Patrick J. Adams. Als kijker identificeer je jezelf makkelijk met laatstgenoemde en we leven mee hoe Mike veel beginnersfouten maakt en vaak geen raad weet in deze moeilijke wereld van de advocatuur. Macht is op zijn beurt voortreffelijk als de arrogante strafpleiter die zichzelf heeft uitgeroepen tot de beste advocaat van New York. Met veel bravoure vertolkt maar dit werkt erg goed.

Met het benoemen van deze twee hoofdrolspelers alleen zou ik de rest van de cast tekort doen want met name Rick Hoffman is met zijn hamstergezicht perfect gecast voor de rol van de gluiperige maar intelligente Louis Litt. Als een tiran zwaait hij de scepter over zijn stagiairs en altijd wel bereid om het bloed onder je nagels vandaan te halen.

De vrouwelijke castleden moeten het met minder materiaal stellen. Meghan Markle’s Rachel is een behulpzame medewerkster maar krijgt de oneerbare taak voornamelijk als moreel kompas te fungeren. Dit doet Donna, Harvey’s assistente, ook maar vertolkster Sarah Rafferty lijkt hier beter mee weg te komen. Tenslotte doet Gina Torres het niet onaardig als hoofd van Pearson Hardman maar ik vermoed dat haar rol in het komende seizoen meer diepgang gaat krijgen.

85

7 gedachtes over “Suits: Seizoen 1

 1. Gwen 17 oktober 2015 / 17:30

  Ik hoor zoveel goede dingen over deze serie, maar toch spreekt het me niet zo aan. Misschien toch maar een keer een kans geven.

  Geliked door 1 persoon

  • Riinyosa81 18 oktober 2015 / 07:13

   Ik herken het gevoel en daarom heb ik er ook zo lang mee gewacht. Toch maar eens een aflevering geprobeerd en ik was direct hooked.

   Like

 2. Meneer Vevie 18 oktober 2015 / 20:45

  Het eerste seizoen van Suits is na het tweede seizoen het sterkste. Seizoen drie en vier zijn minder van niveau, omdat hetgeen wat de serie deed uitblinken in (vooral) het tweede seizoen ontbreekt. Seizoen vijf, het huidige seizoen, vind ik persoonlijk dan weer beter dan de afgelopen seizoen.

  Geliked door 1 persoon

  • Riinyosa81 19 oktober 2015 / 11:40

   Ik ben nu een paar afleveringen onderweg in het 2e seizoen maar de machtsstrijd tussen Jessica en Harvey tegen Hartman vind ik tot dusverre zeker wel de moeite waard. Er lijkt ook meer aandacht te zijn voor een wat constantere verhaallijn.

   Like

   • Meneer Vevie 19 oktober 2015 / 11:51

    Ja, de verhaallijn rond Daniël Hartman daar doel ik op. Dat is het seizoen waar de hoofdverhaallijn het interessantst is om te volgen. Daar zie je hoe het kantoor samenkomt om een gezamenlijke vijand te bestrijden. In latere seizoenen komt de relatie tussen Mike en Rachel meer aan bod en verliest de wisselwerking tussen Mike en Harvey veel van zijn charme. En de serie raakt dan steeds verder weg van waar het in essentie om ging: een bedrieger die zich voordoet als jurist. Maar het blijft door de seizoenen heen een aangename serie om te kijken, dat zeker.

    Geliked door 1 persoon

 3. Nostra 19 oktober 2015 / 11:03

  Dit is een serie waarvan ik de naam ken, maar die ik nooit gezien heb. Hou het voorlopig meer op kortere series die ik snel kan kijken in plaats van lange en meer seizoenen. Misschien dat ik deze uiteindelijk nog wel een kans zal geven, maar dat zal nog wel even duren.

  Geliked door 1 persoon

  • Riinyosa81 19 oktober 2015 / 11:46

   Ik was ook blij dat dit seizoen geen 24 afleveringen telde maar achteraf gezien heb ik, zoals je wellicht kunt opmaken uit de waardering, totaal geen spijt gehad om hiervoor te kiezen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s