Black Mass

Black MassJaar: 2015
Regie: Scott Cooper
Cast: Johnny Depp, Joel Edgerton, Benedict Cumberbatch, Dakota Johnson, Kevin Bacon, Peter Sarsgaard, Jesse Plemons, Rory Cochrane, David Harbour, Adam Scott, Corey Stoll

Het verhaal:
Boston, de jaren 70. FBI-agent John Connolly tracht de Ierse gangster Whitey Bulger (Johnny Depp), de broer van senator William M. Bulger, over te halen om samen te werken met de FBI met het doel een Italiaanse maffiafamilie uit te schakelen. Whitey stemt toe, maar de onwaarschijnlijke samenwerking verloopt niet zoals gepland en Whitey groeit uit tot een van de meest beruchtste en gewelddadigste criminelen die Boston gekend heeft.Het oordeel:
Na de kleinschalige maar goed ontvangen films Crazy Heart (2009) en Out of the Furnace (2013) mocht regisseur Scott Cooper ditmaal aan de slag met een ensemble cast en een aanzienlijk hoger budget.

Mystic River (2003), The Departed (2006), Gone Baby Gone (2007) en The Town (2010). Al deze uitstekende misdaadfilms hebben als gemene deler dat ze zich voltrekken in het zuiden van Boston en je zult van heel goede huize moeten komen om voorgaande titels te kunnen evenaren. De verfilming van het onwaarschijnlijke maar waargebeurde verhaal over Jimmy “Whitey” Bulger onderneemt een poging maar mag spijtig genoeg niet in de schaduw staan van The Departed (2006) waar Black Mass zich qua thematiek het beste mee laat vergelijken.

Aan het spel van de acteurs heeft het in ieder geval niet gelegen. Johnny Depp zet eindelijk weer eens een fatsoenlijke rol weg en laat zijn (vaak flauwe) typetjes voor wat ze waard zijn. Dit is een goede zet geweest want met zijn dichtgeplamuurde gezicht twijfel je er geen moment aan dat Bulger even intelligent als meedogenloos is. Het is geen weergaloze comeback maar zeker wel een stap in de goede richting. Toch is het niet Depp die de show weet te stelen want alle credits hiervoor gaan naar Joel Edgerton die feitelijk de echte hoofdrol vertolkt. Zijn vertolking van FBI agent John Connolly is spot on en de voornaamste reden waarom Black Mass genietbaar blijft.

Regisseur Cooper zou terughoudend te werk kunnen zijn gegaan om de authenticiteit recht aan te doen maar feitelijk gezien blijft de film teveel binnen de veilige paden. Vanuit cinematografisch oogpunt nergens uitdagend alhoewel de gedetailleerde set designs er bijvoorbeeld wel verzorgd uit zien. De voice over ligt fijn in het gehoor maar vertelt ons weinig nieuws terwijl er wijsselijk voor is gekozen om de vlucht van Bulger uit Boston onderbelicht te laten. Dit had de speelduur alleen maar onnodig langer gemaakt.

Wat Black Mass uiteindelijk de das om doet is een matig script waarin er geen ruimte is voor karakterontwikkelingen. Het staat buiten kijf dat Jimmy een uiterst fascinerende crimineel is en hoewel Depp hem uitstekend portretteert maakt het personage geen veranderingen door. Draaideurcrimineel Bulger verschilt bizar weinig van kingpin Bulger en alhoewel sterfgevallen binnen de familie hem zouden hebben veranderd zien we daar maar weinig van terug. Connolly is zowat het enige personage dat aan verandering onderhevig is. Interessant maar zo had ik meer willen zien van de gemoedstoestanden van bijvoorbeeld Jimmy’s broer Billy waar je maar weinig over te weten krijgt.

Al met al is Black Mass zeker de moeite van het bekijken waard maar het loopt een gemiddelde genrefilm allerminst. Het is louter aan een geweldige cast te danken dat de film overeind blijft en om die reden is het eveneens spijtig dat de meeste acteurs te weinig materiaal aangereikt krijgen om echt te schitteren. Corey Stoll heeft bijvoorbeeld maar aan één scène genoeg om te imponeren terwijl een sterke Dakota Johnson veel te snel uit beeld verdwijnt. Om nog maar te zwijgen over Kevin Bacon wiens personage helemaal geen bagage mee krijgt.

70

 

3 gedachtes over “Black Mass

 1. Gwen 17 oktober 2015 / 17:35

  Jammer dat de film zo tegenvalt. Ik wacht wel tot de film via VOD te zien is, al is het alleen maar voor de cast.

  Geliked door 1 persoon

  • Riinyosa81 18 oktober 2015 / 07:14

   Een magere 7 is nog eens geen heel slechte score maar het werkt niet in het voordeel van Black Mass dat je deze titel onbedoeld toch gaat vergelijken met andere misdaadfilms.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s