Togetherness: Seizoen 1

TogethernessJaar: 2015
Creators: Jay Duplass, Mark Duplass, Steve Zissis
Cast: Mark Duplass, Melanie Lynskey, Amanda Peet, Steve Zissis

Het verhaal:
Brett en Michelle Pierson zijn de trotse ouders van twee kleine kinderen maar hun huwelijk verkeerd in een serieuze crisis die eigenlijk al te lang duurt. Vrijwel tegelijkertijd kloppen Brett’s beste vriend (Alex) en Michelle’s zus (Tina) bij hen aan en het duurt niet lang voordat beiden hun tijdelijke intrek nemen in huize Pierson. Brett en Michelle blijven werken aan hun huwelijksleven, Alex probeert het te maken als acteur en Tina tracht Alex hier bij te helpen.

Het oordeel:
Jeugdvrienden Mark & Jay Duplass en Steve Zissis werkten al vier keer eerder samen voor tamelijk onbekende projecten, bedachten en schreven zelf de gehele serie en twee van hen namen ook nog eens de hoofdrol en de regie voor hun rekening. Aan ambities dus geen gebrek.

Game of Thrones, Girls, True Detective en Boardwalk Empire zijn toch wel de series die het On Demand aanbod van HBO domineren en hier tussen in wil nog weleens een serie voorbij schieten die het niet moet hebben van zijn naamsbekendheid. Togetherness valt in deze categorie aangezien er maar weinig reclame voor is gemaakt terwijl ik hierover ook weinig lees / hoor van de mensen om me heen. Van HBO weten we inmiddels wat voor kwaliteit we mogen verwachten maar geldt dit ook voor Togetherness?

Oorspronkelijk in de markt gezet als een comedy is Togetherness een serie die beter getypeerd kan worden als een dramady. Komisch zijn bijvoorbeeld de verwikkelingen met Tina en Alex waarbij laatstgenoemde het wil schoppen tot serieuze acteur. Aan de andere kant van dit spectrum vinden we een veel serieuzere en dominerende verhaallijn met Brett en Michelle die er alles aan doen om hun uitgebluste huwelijk nieuw leven in te blazen. Je moet van goede huize komen om geen van deze genres de overhand te laten nemen en Togetherness balanceert uitstekend op dit dunne koordje.

Er valt genoeg te lachen en het soort humor dat geserveerd wordt varieert van genante (seksueel getinte) situaties tot lekkere botte uitspraken. Toch ontkomen de makers er niet aan om later in het seizoen meer de dramatische kant op te gaan en dat lijkt een goede keuze te zijn geweest. Een nadeel hierbij is wel dat de reeks slechts 8 afleveringen van 30 minuten telt want pas in de laatste 3 episodes bekruipt je het gevoel dat de serie op het punt van beginnen staat. Seizoen 2 is inmiddels aangekondigd en nu de kaarten geschut lijken te zijn kijk ik hier reikhalzend naar uit. Zeker gezien de redelijk dramatische cliffhanger.

Bedenkers van series die zo nodig ook de hoofdrollen op moeten eisen is nu niet iets wat ik toejuich maar zowel Mark Duplass als Steve Zissis doen het voortreffelijk. Duplass is de verpersoonlijking van het sulletje dat alles op de rit lijkt te hebben maar in elkaar stort wanneer diens vrouw zijn gebreken oplijst. Steve Zissis is sterk als de wannabe actor die een wakeup call nodig heef. Beide heren weten prima te overtuigen en daarbij steken Melanie Lynskey en Amanda Peet wat bleekjes bij af. Lynskey is vooral de 2e seizoenshelft sterker in haar rol maar haar personage is niet zo heel sympathiek. Van Peet’s karakter kan hetzelfde worden gesteld maar zij heeft als nadeel dat ze een minder prominente rol in het verhaal speelt.

75

Een gedachte over “Togetherness: Seizoen 1

  1. Gwen 17 oktober 2015 / 17:42

    Mark Duplass heeft me dit jaar positief verrast met Creep en The One I Love dus ik ben wel benieuwd geworden naar Togetherness.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s