Dark Places

Dark PlacesJaar: 2015
Regie: Gilles Paquat-Brenner
Cast: Charlize Theron, Nicholas Hoult, Corey Stoll, Chloë Grace Moretz, Tye Sheridan

Het verhaal:
Libby Day (Charlize Theron) is een vrouw die op 7-jarige leeftijd een bloedbad overleeft. Ze getuigt hierbij tegen haar broer die hun familie vermoord heeft. Vijfentwintig jaar later confronteert een groep die geobsedeerd is met het oplossen van beruchte misdrijven haar met vragen over de gruwelijke gebeurtenis.

Het oordeel:
Gilles Paquat-Brenner maakte zijn regiedebuut met het sterke Pretty Things (2001) dat werd opgevolgd met het aardige Payoff (2003). Walled In (2009) was bijzonder matig maar Paquat-Brenner’s doorbraak kwam in de vorm van Haar Naam Was Sarah (2010).

Paquat-Brenner’s nieuwste film is wederom een boekverfilming en ditmaal werd het gelijknamige bronmateriaal geschreven door Gillian Flynn. Van de schrijfster van Gone Girl dus en de pech voor Dark Places is dat iedere vergelijking in het nadeel van die laatste wil uit pakken. Het verhaal, dat overigens verscheen voor Gone Girl, is simpelweg niet zo sterk als dat van David Fincher’s film. De moordzaak van jaren geleden is daarvoor niet interessant genoeg, mist de urgentie en is gerelateerd aan personen waar je maar moeilijk sympathie voor op kunt brengen.

Hoofdpersonage Libby is hier een typisch geval van. Ze heeft jarenlang niet hoeven te werken omdat de gemeenschap uit liefdadigheid heeft voorzien in haar levensonderhoud. Nu die geldput opgedroogd is staat ze voor een nieuwe uitdaging maar dit gaat allerminste van harte. Dat ze in gesprek gaat met een onderzoeksgroep is vanuit haar oogpunt een puur financiële aangelegenheid en zeker niet bedoeld om de identiteit van de werkelijke dader(s) te achterhalen. Dat haar broer namelijk onterecht achter de tralies zit is een opvatting die meerdere malen wordt gepresenteerd zodat de kijker niet hoeft te twijfelen aan zijn onschuld.

Dat is spijtig want hiermee haal je de whodunitt de wind wel uit de zeilen en dat is problematisch aangezien de film toch al niet gekenmerkt wordt door een hoog verteltempo. De ontwikkelingen volgen elkaar maar langzaam op waardoor je alert moet blijven om de verwikkelingen niet uit het oog te verliezen. Dark Places werkt wel naar iets toe maar zowel de weg naar als de uiteindelijke ontknoping zijn teleurstellend. Daarvoor ligt het tempo te laag, zijn sommige plotlijnen totaal niet interessant en is het verhaal overall niet bijzonder genoeg.

Dat de film nog wel aan de goede kant van de score beland is een prestatie die te danken is aan het sterke optreden van Charlize Theron. Ditmaal is ze sterk als onsympathieke en eigenwijze eenling Libby die zich van niets of niemand wat aantrekt. Wellicht is Theron net iets te knap waardoor het personage wel wat verliest aan geloofwaardigheid maar dit is wederom een knappe rol van de Zuid-Afrikaanse. Nicholas Hoult daarentegen krijgt te weinig ruimte om te schitteren maar wel weet Chloë Grace Moretz nog wel haar stempel te drukken als de onvoorspelbare Diondra.

60

2 gedachtes over “Dark Places

  1. Nostra 14 oktober 2015 / 10:48

    Had niet eerder van deze film gehoord, maar na het lezen van je recensie is het er eentje die ik waarschijnlijk over zal slaan. Nog veel te veel andere goede films die ik nog wil zien 🙂

    Geliked door 1 persoon

  2. Gwen 14 oktober 2015 / 18:21

    Klinkt wel een beetje teleurstellend. Ik ga de film nog wel kijken, in ieder geval voor de cast. En dan ga ik proberen om deze film niet teveel te vergelijken met Gone Girl.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s