The Walk

WalkJaar: 2015
Regie: Robert Zemeckis
Cast: Joseph Gordon-Levitt, Charlotte Le Bon, Ben Kingsley

Het verhaal:
‘The Walk’ vertelt het verhaal van de Franse koorddanser Philippe Petit (Joseph Gordon Levitt). Philippe maakt zich in 1974 klaar voor zijn meest indrukwekkende stunt ooit: de waaghals is van plan om op ruim 400 meter hoogte op een kabel tussen de torens van het World Trade Center door te lopen.Het oordeel:
In 1984 beleefde Robert Zemeckis zijn doorbraak met Romancing the Stone maar de regisseur verwierf een legendarische status dankzij filmklassiekers als de Back to the Future trilogie (1985 – 1990), Forrest Gump (1994) en Cast Away (2000).

Al vanaf het moment dat ik vernam dat deze titel in aantocht was ik redelijk sceptisch. Ik zag namelijk niet in wat een film toe zou kunnen voegen aan het met een Oscar bekroonde Man on Wire dat door velen als één van de meest opmerkelijke documentaires allertijden wordt beschouwd. Aan de andere kant was ik als filmliefhebber dan wel weer benieuwd wat een samenwerking tussen de getalenteerde Joseph Gordon-Levitt en Robert Zemeckis op zou leveren. Zemeckis kon wel weer eens een hit gebruiken en afgaande op zijn vooruitstrevende CGI technieken deed iets mij vermoeden dat ik The Walk het beste in de cinema kon gaan bekijken.

Het is een vermoeden die gegrond lijkt want eindelijk is dit weer eens een titel die de meerwaarde van 3D op een prachtige wijze demonstreert. Hoewel de film niet is opgenomen met IMAX camera’s verdient The Walk het absoluut om op een zo groot mogelijk scherm gezien te worden. De shots vanaf grote hoogten zijn bijzonder duizelingwekkend en zullen de mensen met hoogtevrees resoluut naar adem laten happen. Er zit gigantisch veel diepte in het camerawerk en de balansstok is haast aan te raken. Visueel gezien is The Walk een absoluut meesterwerk waarvoor je eigenlijk naar de bioscoop zou moeten rennen.

Na deze lofuiting klinkt het wellicht enigszins vreemd maar ik vind het jammer dat de visuele trukendoos niet verder geopend werd. Het verhaal van The Walk wordt verteld aan de hand van de flashbacks die Philippe Petit, staande op het Vrijheidsbeeld, zelf uit de doeken doet. We beleven dus zijn droom en vanuit zijn enthousiasme had ik meer visuele pracht willen zien. Denk aan de stijl van Le fabuleux destin d’Amélie Poulain (2001) om maar een klassiek voorbeeld aan te halen. Hoewel het voorgenoemde 3D aspect gedurende de volle speelduur optimaal benut wordt was de film volgens mij beter geweest met deze alternatieve aanpak.

Nu oogt The Walk wat flets en dit gevoel wordt versterkt doordat de lange opbouw naar de sensationele finale niet zo origineel is. Het verhaal kan grofweg opgedeeld worden in drie aktes waarin de gebeurtenissen redelijk voorspelbaar zijn. We zijn getuige van Philippe’s jeugdjaren, zijn romance met Annie, zijn training, de aanloop naar Le Coup en de uitvoering zelf. Het is een erg amusant geheel en vooral de voorbereiding van de illegale operatie is zeer de moeite waard. Met de nodige humor zijn het personages om van te houden al had men wel wat meer tijd kunnen investeren in de onderlinge verhoudingen. Zo komt de keuze die Annie maakt op het eind van de film vrij abrupt uit de lucht vallen.

In Man on Wire zagen we dat Philippe Petit een bijzonder begaafde artiest is maar de beste man heeft zeker ook negatieve eigenschappen die hem nu niet bepaald tot een sympathiek persoon maken. Het is jammer maar begrijpelijk dat Zemeckis & co hier verder niet al te diep op in gaan. Belangrijker is dat Joseph Gordon-Levitt er met verve in is geslaagd om gestalte te geven aan Petit. Zijn Franse accent is enigszins wennen maar hij brengt het overtuigend genoeg. The Walk is een one man show van Gordon-Levitt en hij doet dit erg goed. Ook Charlotte Le Bon is sterk als de oppertunistische Annie en Ben Kingsley laat nog maar eens zien weinig nodig te hebben om sympathie op te wekken.

80

9 gedachtes over “The Walk

 1. Gwen 11 oktober 2015 / 15:07

  Visueel gezien lijkt The Walk me prachtig en ik ben fan van Gordon-Levitt, maar het verhaal spreekt me niet erg aan. Ik laat de film toch maar aan me voorbij gaan in de bios.

  Liked by 1 persoon

  • Riinyosa81 13 oktober 2015 / 18:24

   Jammer hoor want dit is toch wel de film bij uitstek om helemaal los te gaan met 3D. Vond dit dan ook qua 3D films volgens mij wel de beste die ik in lange tijd heb gezien.

   Like

 2. Nostra 12 oktober 2015 / 12:54

  Ben wel benieuwd, maar ga liever naar andere films in de bios op het moment. Kijk deze wel als hij uit is op VOD.

  Liked by 1 persoon

  • Riinyosa81 13 oktober 2015 / 18:25

   Ja er draaien veel goede films op dit moment dat het zeer lastig kiezen is!

   Like

 3. Ingeborg Bertens 21 oktober 2015 / 22:35

  Mooie film! Alhoewel ik natuurlijk weer niets of weinig heb met die 3D als ik t over de verhouding van zo n lange film heb…. Volgens mij hoorde ik Ballade pour Adeline voorbij komen toen ie balanceerde… MOOI!! Trouwens veel mooie muziek gehoord.

  Liked by 1 persoon

   • Ingeborg Bertens 23 oktober 2015 / 13:56

    Het “effect” van 3D in deze film terwijl het in mijn ogen voor een veel groter gedeelte zonder dat vervelend brilletje gekeken had kunnen worden.

    Liked by 1 persoon

 4. Ingeborg Bertens 21 oktober 2015 / 22:40

  Had ik je al gezegd dat ik Joseph Gordon Levitt helemaal geen Prettige acteur vind om naar te kijken? 😉

  Liked by 1 persoon

  • Riinyosa81 22 oktober 2015 / 11:56

   Ja, meerdere keren zelfs. Volgens bij bij je fan van hem geworden sinds Inception

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s