Sicario

Sicario1Jaar: 2015
Regie: Denis Villeneuve
Cast: Emily Blunt, Benicio Del Toro, Josh Brolin, Victor Garber, Jon Bernthal, Daniel Kaluuya

Het verhaal:
Kate Macy (Emily Blunt) is een jonge FBI-agente die deelneemt aan een geheime CIA-operatie om de baas van een Mexicaans drugskartel uit te schakelen. Samen met twee huurlingen steekt ze in Tucson, Arizona de grens over naar Mexico om de drugsbaas te elimineren. Maar eenmaal over de grens treffen ze een heel gevaarlijke en verdorven wereld aan.
Het oordeel:
Zijn eerste drie films vergaarde nog niet zoveel bekendheid maar sinds Incendies (2010) weet de filmwereld wel wie Denis Villeneuve is. De Canadese regisseur is een rising star in Hollywood dankzij steengoede films als Prisoners (2013) en Enemy (2013). De verwachtingen voor Sicario waren dan ook torenhoog.

Sicario is de nieuwste toevoeging aan de lange lijst titels waarvan je de trailer op voorhand beter niet kunt bekijken. Hierin wordt namelijk al een aanzienlijk deel van een belangrijke plotwending prijs gegeven terwijl je van de trailer de indruk krijgt dat je met een actiefilm te maken hebt. Gelukkig heeft Villeneuve meer in zijn mars en is het opvallend om te zien dat hij opnieuw weinig consessies maakt. De meest wrede acties vinden wel buiten het zicht van de camera plaats maar de voornaamste kracht van Sicario is dat het je constant een zeer onbehaaglijk gevoel geeft.

In de eerste 2o minuten volgen we de belevenissen van de idealistische FBI agente die met haar eenheid een verdacht pand binnenvalt. Alle gruwelijkheden die zich binnen deze vier muren voltrekken worden in vol ornaat getoond. De dienders staan met z’n allen buiten te kotsen terwijl het bloed van het lichaam geschrobt moet worden. Het is een aanpak die bewijst dat Sicario geen alledaagse film is al kan dat niet altijd gezegd worden van het verhaal. Dat de moraal in de grensgebieden van USA en Mexico ver te zoeken is werd immers al duidelijk gemaakt door Steven Soderbergh’s Traffic.

Hoewel Sicario vergelijkenissen vertoont met die 15 jaar oude titel geniet Villeneuve’s nieuwste de voorkeur omdat de dreiging van terreur constant op de loer ligt. Je zult dit jaar weinig andere films zien die zo beklemmend zijn als deze thriller. Prominent aanwezig is een werkelijk fascinerende score van Jóhann Jóhannsson (Prisoners, The Theory of Everything) die met repetitieve klanken het geheel nog van een extra dimensie voorziet. Ook het camerawerk van de legendarische Roger Deakins (Prisoners, Skyfall) draagt bij aan de beklemmende sfeer met als hoogtepunt een missie die aanvangt in het licht en eindigd in de duisternis.

Qua thematiek mag Sicario dan weinig nieuws te melden hebben maar men doet er goed aan om zowel de kijker als de hoofdpersoon in het ongewisse te laten over de werkelijke aard van hun missie. Stapje voor stapje wordt er gewerkt naar een sterke ontknoping maar tot die tijd blijven veel vragen onbeantwoord terwijl Villeneuve uiteindelijk niet alles panklaar serveert. Hoofdrolslers Emily Blunt en Josh Brolin doen het allerminst onaardig als de rechtlijnige Kate en de onorthodoxe Matt maar het is uiteindelijk Benicio Del Toro die een weergaloze comeback maakt als de mysterieuze Alajandro. Zo goed hebben we Del Toro (bijna) nog nooit gezien.

80

4 gedachtes over “Sicario

 1. Ingeborg Bertens 8 oktober 2015 / 17:07

  Wat was ie gaaf, vond alleen die 1e 20 min wel meevallen, maar dat ligt waarschijnlijk meer aan mij 😉
  Del Toro was SUPER!!

  Geliked door 2 people

 2. Nostra 12 oktober 2015 / 12:41

  Hou echt van de laatste paar films van Villeneuve, dus ga zeker richting de bioscoop hiervoor.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s