Hitman: Agent 47

Agent 47Jaar: 2015
Regie: Aleksander Bach
Cast: Rupert Friend, Hannah Ware, Zachary Quinto, Jürgen Prochnow, Ciarán Hinds, Thomas Kretschmann

Het verhaal:
Hitman: Agent 47 gaat over een genetisch gemodificeerde huurmoordenaar. Deze perfecte moordmachine is vernoemd naar de laatste twee cijfers van een in zijn nek getatoeëerde barcode en is het resultaat van tientallen jaren onderzoek en 46 prototypes. Dat heeft ertoe geleid dat 47 over ongekende kracht, snelheid, uithoudingsvermogen en intelligentie beschikt. Zijn nieuwste doelwit is een mega-bedrijf dat het geheime verleden van Agent 47 wil achterhalen, om zo een leger van nog betere moordenaars te creëren.
Het oordeel:
Aleksander Bach is een compleet nieuwe naam in de filmwereld en hij zet zijn eerste stappen met een actiefilm dat gebaseerd is op de populaire gamereeks Hitman. De vraag is of dat het beter product oplevert dan Hitman (2007).

De eerste verfilming uit 2007 liep uit op een teleurstelling dat kon rekenen op een erg lauwe ontvangst bij het grote publiek. Opvallend is dan ook dat scenarioschrijver Skip Woods ditmaal opnieuw van de partij is en wederom voor de dag komt met een inspiratieloos script. Het is niets anders dan een opeenstapeling van clichés in een verhaal waarin alles zwart / wit is, iedereen (op Agent 47 na) veel te lang van stof is, de bad guys van Russische komaf zijn en de reislustige held van het verhaal steeds van A naar B reist. Dit is het soort films dat zijn hoogtijdagen in de jaren ’90 beleefden en het is mij dan ook een raadsel wat een film als Hitman: Agent 47 in de bios te zoeken heeft.

Voor een actiefilm kent deze verfilming niet genoeg spectaculaire scènes. Meer knokpartijen waren welkom geweest al was het alleen maar om niet opgezadeld te worden met randfiguren die alles hardop verkondigen voordat ze daadwerkelijk tot actie overgaan. Desalniettemin kan Hitman: Agent 47 wel lekker grof voor de dag te komen en deinst het er niet voor terug om in bloederige details te treden. Hoe ridicuul ze ook mogen zijn; een aanval op een druk kruispunt waarin de bad guys via ziplines neerdalen blijft wel de moeite waard. Het zijn dit soort spaarzame momenten dat de film nog net een krappe voldoende weten te bezorgen.

Spannend wil de film nooit worden want het probleem rondom de perfecte moordmachine zit hem in de perfecte. Agent 47 is zo oppermachtig dat hij een dozijn mensen om kan leggen zonder met zijn ogen te knipperen en nergens bekruipt je het gevoel dat de kale huurmoordenaar zich in een benarde situatie bevind. Tegenover hem staat dan weliswaar de oppermachtige John Smith maar heel slim oogt deze tegenstander nu ook weer niet. En dan blijft het toch bespottelijk wanneer je een sprintende Agent 47 moeiteloos een handvol personen ziet omleggen door middel van welgemikte headshots.

Qua casting kent deze middelmatige prent evenveel positieve als negatieve kanten. Rupert Friend doet niet onder voor Timothy Olyphant’s interpretatie van Agent 47 en ook hij is op zijn best wanneer hij stil is en die typerende ijzige kalmte uitstraalt. De beruchte streepjescode wordt geflankeerd door Hannah Ware die verstek laat gaan als de geplaagde Katia. Een potentieel veelbelovende rol die teniet wordt gedaan door een gebrek aan acteertalent. In bijrollen zien we bekende namen van weleer waarin Ciarán Hinds het niet onaardig doet en waar velen tegen het schmieren aan zitten. Leuke bijrol is er nog wel voor de eerder genoemde superschurk John Smith die prima neergezet wordt door Zachary Quinto.

60

2 gedachtes over “Hitman: Agent 47

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s