The Martian

MartianJaar: 2015
Regie: Ridley Scott
Cast: Matt Damon, Jessica Chastain, Kristen Wiig, Jeff Daniels, Michael Peña, Sean Bean, Kate Mara, Chiwetel Ejiofor

Het verhaal:
Na een zandstorm blijft astronaut Mark Watney alleen achter op Mars nadat zijn team ten onrechte denkt dat hij om het leven is gekomen. De eerstvolgende (reddings)missie kan jaren op zich laten wachten maar hij heeft niet genoeg water en voedsel. Maar Mark geeft niet zomaar op. Met de hulp van zijn inventiviteit, zijn vaardigheden als ingenieur en zijn niet aflatende weigering om op te geven vat hij de ene hindernis na de andere aan.

Het oordeel:
Ridley Scott is een begrip in de filmwereld en zijn naam behoeft eigenlijk geen verdere introductie. Dat krijg je als klassiekers op je naam schrijft zoals Alien (1979), Blade Runner (1982), Thelma & Louise (1991) en Gladiator (2000).

Kort samengevat zou je The Martian kunnen omschrijven als Cast Away in space aangezien Scott’s nieuwste veel gelijkenissen vertoont met die film uit 2000. In dat opzicht is de locatie van Mars vrij inwisselbaar maar het bied natuurlijk wel een heel scala aan mogelijkheden. Dit zijn kansen die ten volle worden benut want alhoewel de rode lijn van het verhaal vrij voorspelbaar is, is het wel een genot om te kijken hoe Watney tegenslag na tegenslag weet te verwerken. In dit opzicht weet de film haar publiek zeker wel te verrassen.

Wat deze lost in space film onderscheid van genregenoten is dat het zichzelf niet zo heel serieus neemt. In Moon (2009) zagen we bijvoorbeeld wat voor een psychologisch effect totale eenzaamheid kan hebben maar Watney is niet bepaald uit hetzelfde hout gesneden als Sam Bell. De bij vlagen arrogante Watney blijft opvallend optimistisch, beschikt over een bewonderswaardig doorzettingsvermogen, is uiteraard bijzonder intelligent en beschikt daarnaast ook nog eens over een rappe tong. Het is in ieder geval één van de leukste personages die ik dit jaar in de bioscoop voorbij heb zien komen.

The Martian is namelijk een ware tour de force van Matt Damon die excelleert. De snedige oneliners en het tomeloze gevloek tijdens zijn communcatie met NASA zijn een waar genot om te aanschouwen terwijl Damon alle gelegenheid krijgt zijn acteerkunsten te etaleren. Bovendien wordt hij geflankeerd door niet de minste acteurs in grote en minder grote bijrollen. Stuk voor stuk acteurs van wie je weet wat je mag verwachten en nergens wordt er in dit opzicht een scheve schaats gereden. Ook in dit opzicht dus een meer dan geslaagde film.

Deze Sci-Fi heeft de potentie in zich om een grote doelgroep aan te spreken en ja, dat geldt zelfs voor mensen die niet van dit genre gecharmeerd zijn. De ode aan de overlevingsdrang kent genoeg vaart, het acteerwerk is fantastisch en de special effects ogen meer dan fraai. Voor wat betreft dit laatste had ik gerekend op meer CGI maar de grootste verrassing is toch wel hoe humoristisch The Martian is geworden. De ernst wordt nooit uit het oog verloren, slapstick wordt het al helemaal niet maar de film zorgt er wel voor dat je met een hele brede grijns de bioscoopzaal zal verlaten.

80

10 gedachtes over “The Martian

 1. My Life in Review 3 oktober 2015 / 11:12

  You lucky bastard dat je hem al gezien hebt haha! Ik ga er ook zsm heen! Moon was overigens een superfilm. Leuk dat de film overeenkomsten vertoont met castaway, ook dat vond ik een ijzersterke film. Ben nu nog meer benieuwd om deze te zien.

  Like

 2. Gwen 5 oktober 2015 / 11:08

  Ik was niet zo weg van deze film. Misschien spreekt Moon mij dan meer aan. Ik vond dat Watney iets te relaxt met de hele situatie omging en ik voelde mij niet emotioneel geïnvesteerd in zijn verhaal.

  Geliked door 1 persoon

  • Riinyosa81 8 oktober 2015 / 15:19

   Scott ging met deze film eerder voor de gulle lach dan voor het emotionele drama en ik vond dat eigenlijk wel verfrissend.

   Like

 3. Nostra 6 oktober 2015 / 20:41

  Inderdaad een heerlijke film….enige wat ik wel graag had willen weten: Wat schreef hij toen hij wist dat heel de wereld meekeek 😉

  Geliked door 1 persoon

   • Nostra 9 oktober 2015 / 08:26

    Toevallig luisterde ik gisteren een podcast over het boek en het schijnt dat hij iets als “Boobies!” als bericht stuurde

    Geliked door 1 persoon

 4. orlando 9 oktober 2015 / 20:19

  Tof. Deze ga ik aankomende week maar eens kijken. Op het eerste gezicht leek de film me niet zoveel te doen toen ik de trailer zag, maar het feit dat Ridley de humor zo een prominente rol lijkt te geven, heeft me over te streep getrokken.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s