Everest

EverestJaar: 2015
Regie: Baltasar Kormákur
Cast: Jason Clarke, John Hawkes, Michael Kelly, Josh Brolin, Jake Gyllenhaal, Emily Watson, Keira Knightley, Robin Wright, Sam Worthington

Het verhaal:
1996. Ondanks waarschuwingen over een grote storm die voorspeld is, gaan twee teams op klimexpeditie naar de top van de Mount Everest. Een team staat onder leiding van gids Rob Hall (Jason Clarke), het andere team wordt geleid door Scott Fischer (Jake Gyllenhaal). Journalist Jon Krakauer (Michael Kelly) gaat mee om verslag te doen van het ‘commercieel’ uitbuiten van Mount Everest.
Het oordeel:
Filmhuisliefhebbers zullen Baltasar Kormákur kennen als de regisseur van 101 Reykjavik (2000), The Sea (2002) en A Little Trip to Heaven (2005). Sinds enkele jaren probeert Kormákur ook voet aan de grond te krijgen in Hollywood en met succes. Na Contraband (2012) en 2 Guns (2013) is dit zijn grootste film tot op heden.

Een wereldberoemde berg, avonturiers die veiligheidsrisico’s niet helemaal in acht nemen en een op handen zijnde storm. Alle ingrediënten voor een adrenaline pompende rampenfilm zijn aanwezig maar voor een film binnen dat subgenre is Everest nog verrassend ingetogen. Voor heroïsme lijkt geen plaats te zijn gereserveerd en de aanloop naar de catastrofale dagen neemt een aanzienlijk gedeelte van de speelduur in beslag. De één gaat dit wat erger vinden dan de ander maar het lijkt een slimme keuze te zijn geweest omdat het script zich richt op veel personages.

Hiermee zijn de filmmakers ambitieus te werk gegaan maar een dergelijke aanpak brengt een groot risico met zich mee. Actieliefhebbers zullen enigszins teleurgesteld de bioscoop kunnen verlaten maar op het gebied van storytelling bereikt Kormákur niet het beoogde resultaat; namelijk een drama dat oprecht weet te ontroeren. De reden hiervan lijkt simpel want de focus lijkt een beetje zoek omdat teveel screentime wordt opgeslokt door personages die er weinig / minder toe doen. Eenmaal begonnen aan de klim wordt er bijvoorbeeld erg veel geschakeld tussen de klimmers en het basiskamp en alhoewel vanuit dramatisch oogpunt wel begrijpelijk kun je jezelf afvragen of dat Everest aangrijpender zou zijn geweest zonder deze invalshoek.

Dat Everest die emotionele knockout niet levert is vrijwel het enige punt van kritiek want verder is het een bijzonder indrukwekkende film. Er is veel op locatie gefilmd wat de authenticiteit uiteraard ten goede komt maar Everest ziet er visueel geweldig uit. Er lijkt minimaal gebruik te zijn gemaakt van CGI en bij enkele scènes waarin je in de diepte kijkt zou je zelf spontaan hoogtevrees ontwikkelen. Vooral bij het aanschouwen van deze film in IMAX 3D maakt het geheel nog wat indrukwekkender.

Kormákur’s nieuwste beschikt over een ware ensemble cast waarin zelfs voor kleine bijrollen alom gerespecteerde acteurs zijn aangetrokken. Jake Gyllenhaal is momenteel erg hot maar als een excentrieke expeditieleider heeft hij slechts een klein aandeel. Zelfs voor een handvol scènes die zich afspelen op het thuisfront werden sterren als Keira Knightley en Robin Wright aangetrokken. Michael Kelly doet het als journalist Jon Krakauer goed maar ook van hem had ik wat meer willen zien terwijl Josh Brolin en John Hawkes de film naar zich toe weten te trekken. De echte ster luistert naar de naam Jason Clarke die op imponerende wijze gestalte geeft aan de sympathieke Rob Hall.

75

5 gedachtes over “Everest

 1. Gwen 5 oktober 2015 / 11:00

  Ik miste die emotionele knockout ook. Misschien omdat ik niet wist dat Hall het niet zou overleven. Tijdens zijn laatste telefoontje met zijn vrouw had ik nog de hoop dat hij wonderbaarlijk gered zou worden! Ik heb duidelijk teveel films gezien :p

  Door de film ben ik overigens erg benieuwd geraakt naar het boek van Krakauer.

  Geliked door 1 persoon

  • Riinyosa81 8 oktober 2015 / 15:19

   En dat boek heb ik toevallig wel gelezen. Deed me maar weer eens realiseren dat je boek en film nooit met elkaar moet vergelijken.

   Like

 2. Nostra 6 oktober 2015 / 20:40

  Eentje die ik thuis wel kijk. Hoorde in een podcast noemen dat het opviel dat elke keer als iemand sprak ze hun masker afdeden, want anders had je geen idee wie wie was 🙂 Vond dat wel grappig om te horen.

  Geliked door 1 persoon

  • Riinyosa81 8 oktober 2015 / 15:30

   Hmm, toch zou ik wel hiervoor naar de bios gaan. Zeker als je ook een Pathé Unlimited pas hebt.

   Like

 3. Ingeborg Bertens 8 oktober 2015 / 17:09

  Zo’n soort film doet het bij mij altijd goed, ongeacht de afloop… Makkelijke wegkijker!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s