Holland: Natuur in de Delta

HollandJaar: 2015
Regie: Mark Verkerk
Cast: Carice van Houten, Bram van der Vlugt

Het verhaal:
De zeearend strijkt neer in een hoge boom aan de rivier. Hier stroomt de bron van leven voor alles dat de zeearend kent. Maar hij herkent haar nauwelijks want hij is hier al honderden jaren niet meer geweest; alles is nu anders.
Miljoenen jaren is de natuur de dominante kracht die het deltagebied vormt dat Nederland heet.

Het oordeel:
Mark Verkerk maakte zijn regiedebuut met het sterke Buddha’s Lost Children (2006) dat opgevolgd werd door het mindere Buddha’s Lost Children Revisited (2009). In 2013 trokken documentaire- en natuurliefhebbers massaal naar de bioscoop voor De nieuwe wildernis (2013).

Holland: Natuur in de Delta is gemaakt door vrijwel hetzelfde team en vormt het middenstuk van een geplande trilogie over de prachtige natuur van Nederland. Je zou kunnen zeggen dat de liefhebbers dus weten wat ze mogen verwachten maar een belangrijk verschil is wel aanwezig. De nieuwe wildernis hield de focus enkel en alleen op de Oostvaardersplassen terwijl zijn opvolger te vaak wil wisselen van locatie. Het ene moment bevinden we ons aan de buitenzijde van de Deltawerken terwijl een scène later de Biesbosch wordt aangedaan.

Heel storend is dit nu ook weer niet maar zelfs in een klein land als Nederland heb je wel moeite om de geografische locaties bij te houden. Uteindelijk draait het wel om de prachtige natuuropnamen en die zien er wederom oogverblindend uit. Nu weet ik niet hoe lang ze met de opnamen zelf bezig zijn geweest maar de diverse camerateams moeten over engelengeduld beschikken voor dat ene prachtige shot. Heel bijzonder is bijvoorbeeld om te zien hoe een pimpernelblauwtje in de dop afreist naar een mierennest om zich daar incognito te goed te doen aan voedsel om pas vier maanden later te ontsnappen.

Holland: Natuur in de Delta grossiert in deze indrukwekkende beelden die niet onder hoeven te doen voor het betere werk van de BBC. Het is daarnaast een erg educatieve documentaire die echt wel wat nieuws te melden heeft over de bekende en minder bekende diersoorten in Nederland. Aangezien de docu nergens langdradig aanvoelt lijkt me dus bij uitstek perfect lesmateriaal voor middelbare scholieren. Daarbij mag ook de muziek van Het Metropool orkest niet onvermeld blijven aangezien dit wel zijn waarde meerdere malen bewijst.

Ondanks de hoge productiewaarden zijn niet alle aspecten geslaagd want de voice overs komen niet zo erg goed uit de verf. Bram van der Vlugt heeft een prettige, warme stem en zijn stemmenwerk heeft nog wel iets oubolligs. Hij komt er absoluut mee weg ondanks de vaak te flauwe humor. Carice van Houten lijkt de plank ditmaal mis te slaan want ondanks dat ze heel duidelijk spreekt wordt ze opgezadeld met poëtische / filosofische teksten waar je als kijker weinig mee kunt. Ik vergelijk het maar met een zondagochtend in een kerk. Ook daar zou ik geen idee hebben wat de verteller nu echt zegt. Het is in ieder geval dermate irrirant dat het ervoor zorgt dat deze documentaire niet klapstuk is waar ik vooraf op had gehoopt. Desalniettemin voor liefhebbers niet te missen.

70

6 gedachtes over “Holland: Natuur in de Delta

 1. My Life in Review 29 september 2015 / 20:48

  De nieuwe wildernis heb ik 2 jaar geleden in de bioscoop gezien, was de moeite waard om op groot scherm te zien. Hopelijk komt deze opnieuw uit in de Belgische zalen, hoewel ik daar nog geen info rondom heb gezien..

  Liked by 1 persoon

  • Riinyosa81 30 september 2015 / 13:54

   Ja, het is jammer dat NL-se films minder vaak te zien bij onze zuiderburen en andersom geldt hetzelfde. Als ik zo eens scroll door het aanbod van Kinepolis zijn er genoeg films die ik hier in de zalen ook wel tegen zou willen komen.

   Like

 2. De Protagonisten 30 september 2015 / 19:47

  Vorige week zag ik een trailer hiervan in de bioscoop. Ik vond het prachtig beeld met mooie muziek erbij. Ik hoef alleen niet perse naar de bios om 90 minuten natuur te bekijken. Dan ga ik die natuur toch liever met eigen ogen bekijken 🙂

  Liked by 1 persoon

  • Riinyosa81 1 oktober 2015 / 09:09

   Klopt maar de docu bewijst wel zijn meerwaarde wanneer ze bijvoorbeeld een camera aan een arend hangen. Zo hoog kom ik zelf namelijk niet.

   Like

 3. Nostra 6 oktober 2015 / 20:36

  Ik hou wel van documentaires maar heb het “origineel” nooit gezien en als het gaat om natuur kijk ik eigenlijk alleen maar wat BBC produceert…en dan met name die van Attenborough.

  Liked by 1 persoon

 4. Riinyosa81 8 oktober 2015 / 15:28

  Ja, niet is zo goed als Attenborough natuurlijk. Toch moet ik zeggen dat ik verrast was van het niveau van het Nederlands commentaar bij Frozen Planet. Die ben ik nu aan het kijken en wanneer mijn zoontje mee kijkt schakel ik hem over op NL zodat hij er ook iets van mee krijgt. Moet toch zeggen dat Loretta Schrijver geen verkeerde stem heeft.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s