Phileine zegt sorry

Phileine zegt sorryJaar: 2003
Regie: Robert Jan Westdijk
Cast: Kim van Kooten, Michiel Huisman, Hadewych Minis, Tara Elders, Liesbeth Kamerling, Daan Schuurmans, Roeland Fernhoudt, Kurt Rogiers

Het verhaal:
In een opwelling reist “ultrabitch” Phileine haar vriend Max achterna die als acteur in New York meedoet aan een internationaal Shakespeareproject. In een vlaag van seksuele jaloezie verstoort ze Max’ intieme interpretatie van Romeo & Juliet.
Het oordeel:
Regisseur Robert Jan Westdijk had sterke films als Zusje (1995) en Siberia (1998) op zijn CV staan toen hij zich waagde aan de verfilming van de gelijknamige roman van Ronald Giphart.

Is het zo dat boekverfilmingen per definitie altijd tegenvallen? Is de Lord of the Rings trilogie hierin een uitzondering op de regel? Niets is namelijk sterker dan de eigen verbeelding. Met deze kennis op zak weet ik vooraf wel dat een boekverfilming 99 van de 100 keer mij geen plezier kan doen. Speltip 17 om het nog erger te maken? De film vrijwel direct kijken nadat je het boek uit hebt. Ik heb slimmere dingen gedaan maar de verleiding was te groot om Phileine zegt sorry opnieuw te bekijken. In mijn beleving vond ik dit indertijd best wel een aardige film.

Een verfilming ontkomt er haast niet aan om hele passages achterwege te laten om te voorkomen dat het een geweldig lange zit wordt voor de bioscoopbezoeker. Dit is bij Phileine zegt sorry niet anders en sneuvelt er heel wat materiaal. Dat zou niet tot grote problemen moeten leiden maar de film verliest op dit gebied wel zijn charme. Zo verrast Phileine haar Max helemaal niet maar was dit vooraf afgesproken, is het hele hoofdstuk van de protagoniste bij Letterman in de prullenbak beland en bracht de finale niet het oh zo belangrijke nummer I Will Survive ten gehore.

Ook veel belangrijke personages zien we niet terug in deze film zoals gentleman Fabian, jeugdvriendin Kim (voor het gemak is dit personage samen gesmolten met Lala) en de ouders van Ruth. Om het nog erger te maken woont Lala nu in New York in plaats van Utrecht en verliezen een paar scènes hun context. Op een gegeven moment gaan Phileine en Gulpje kreunend los in een restaurant maar in de film wordt er nergens melding van gemaakt dat dit hetzelfde restaurant was waar de befaamde scène van When Harry Met Sally (1989) werd opgenomen.

Het meest storende is echter dat de vlotte, vulgaire en medogenloze observaties van Phileine op film niet lijken te werken. Haar scherpe commentaar op werkelijk alles en iedereen was een genot om te lezen maar de razendsnelle monologen lijken nu niets meer dan een gekunstelde gimmick. Voor wie echter onbekend is met het bronmateriaal valt er nog wat te genieten want Robert Jan Westdijk verdient zeker wel lof voor de snelle montage en enkele enerverende scènes (het moment dat Phileine en Max regen en wind gaan maken).

De filmmakers mogen zich eveneens gelukkig prijzen met de aanwezigheid van Kim van Kooten die de film overeind weet te houden. Innemend en bikkelhard tegelijkertijd is dit weer een film die Van Kooten’s capaciteiten prima etaleert. Max is in de film gereduceerd tot bijfiguur maar de rol wordt goed vertolkt door Michiel Huisman. Minder geslaagd is het aandeel van Roeland Fernhout al moet worden gesteld dat ik ook in dit opzicht teleurgesteld was. Dit omdat Phileine lange tijd niet door had dat Jules eigenlijk een man was terwijl dat er nu teveel bovenop ligt.

60

2 gedachtes over “Phileine zegt sorry

 1. Nostra 24 september 2015 / 12:51

  Weer een Nederlandse film die ik niet gezien. Moet wel toegeven dat ik er dit jaar in ieder geval twee gezien heb: Prins en Kenau

  Geliked door 1 persoon

  • Riinyosa81 29 september 2015 / 07:40

   Prins is wel een film die ik nog heel graag wil zien en hoor hier hele goede verhalen over. Oh en je hebt Wolf ook nog gezien 🙂

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s