Empire Records

Empire RecordsJaar: 1995
Regie: Allan Moyle
Cast: Anthony LaPaglia, Maxwell Caulfield, Debi Mazar, Rory Cochrane, Johnny Whitworth, Robin Tunney, Renée Zellweger, Ethan Embry, Liv Tyler, Brendan Sexton III

Het verhaal:
Empire Records is een lokale platenzaak die aan de vooravond staat van een overname door een bekende keten. Dit druist in tegen alle principes van de prettig gestoorde medewerkers. Om het tij te keren besluit Lucas met de dagomzet naar Atlantic City te vertrekken maar de uitkomst is desastreus. De dag erna wordt de diefstal bekend en dan komt ook nog eens de populaire zanger Rex Manning op bezoek.

Het oordeel:
Allan Moyle werkte met namen als Christian Slater (Pump Up the Volume), Julianne Moore (The Gun in Betty Lou’s Handbag), Andrew McCarthy (New Waterford Girl) en Wes Bentley (Weirdsville) maar zijn films ontstegen zelden de middelmaat. Gelukkig vormt Empire Records de uitzondering op deze regel.

Een dag lang volgen we de belevenissen van een stel jongeren en een eigenaar van een platenzaak en hoewel dat in theorie wellicht niet zo grappig klinkt pakt het in de praktijk erg goed uit. Qua drama en grofheid niet met elkaar te vergelijken maar Empire Records verenigd een aantal sterke elementen ervan waardoor de film vergelijkenissen toont met The Breakfast Club (1985) en Clerks (1994). Niet in de laatste plaats omdat deze titels zich ook afspelen in een tijdsbestek van slechts één bijzondere dag.

Wat Empire Records voor heeft op andere tienerfilms is dat het over een heerlijk typische jaren ’90 sfeertje beschikt. Enerzijds is het de nostalgie van een beroep wat nagenoeg verdwenen verdwenen is en anderzijds is het de werkelijk fantastische muziek die een absolute hoofdrol opeist. Maar ook aan het interieur van de platenzaak is veel aandacht besteed waardoor Empire Records heel authentiek overkomt. Indertijd was het een waanzinnige flop om later op DVD uit te groeien tot een cult classic. Iedereen die zijn jeugdjaren in de 90’s heeft liggen zal weinig moeite hebben om te zien waarom Empire Records zo heerlijk smaakt.

Het is dan ook een cultfilm die het moet hebben van de sfeer want het script is niet bijster origineel. Gedurende de dag gebeuren er niet heel schokkende dingen en het scenario stipt plichtsgetrouw de problemen aan die de werknemers hebben. Deze troubles variëren van een onbeantwoorde liefde tot het serieuze werk waarin Deb bijvoorbeeld klaar is met het leven zelf. Afgunst, verraad en jaloezie maken er onderdeel vanuit maar gelukkig blijft Empire Records erg luchtig. Niet in de laatste plaats is dit te danken aan shoplifter Warren.

Over de gehele linie gezien doet de cast het eveneens niet onaardig. Anthony LaPaglia zet een sterke rol neer als wanhopige eigenaar en Rory Cochrane weet met zijn gortdroge humor te grossieren in stevige oneliners. Maxwell Caulfield vertolkt de leukste rol uit zijn carrière als de foute zanger Rex Manning en de jeugdige crimineel Warren wordt, op een enkele misser na, prima vertolkt door Brendan Sexton III. De meest aanstekelijke rol komt op conto van Ethan Embry terwijl Renée Zellweger en Liv Tyler aangetrokken lijken te zijn voor de mannelijke fans.

80

4 gedachtes over “Empire Records

 1. Gwen 26 september 2015 / 10:29

  Damn the man! Save the Empire! 🙂

  Eén van mijn favoriete films. En volgens mij bedoel je Deb ipv Jane 😉

  Liked by 1 persoon

  • Riinyosa81 29 september 2015 / 14:51

   Niet de eerste keer dat ik de fout in ga met de namen in deze film 🙂
   Maar hij is aangepast.

   Like

 2. Nostra 6 oktober 2015 / 20:32

  Toen ik de titel las dacht ik aan Cadillac Records (waar Beyonce in speelt), die heb ik al jaren liggen en nooit bekeken, maar deze titel kende ik nog niet.

  Liked by 1 persoon

 3. Riinyosa81 8 oktober 2015 / 15:25

  Zeker een keer gaan kijken Nostra. Zet hem op je watchlist! Je zult er geen spijt van krijgen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s