Friday Night Lights

Friday Night LightsJaar: 2004
Regie: Peter Berg
Cast: Billy Bob Thornton, Lucas Black, Garrett Hedlund, Derek Luke, Jay Hernandez, Tim McGraw, Connie Britton, Amber Heard

Het verhaal:
Odessa is een kleine stad in Texas waar men leeft voor het American football. De Permian Panthers zijn het beste exportproduct en de hele gemeenschap bezoekt de wekelijkse football wedstrijden. Het waargebeurde Friday Night Lights zoomt in op 1988 waarin het hechte team om moet zien te gaan met het verlies van zijn sterspeler. Het team weet inmiddels wat winnen is maar wat gebeurt er met de spelers wanneer een mislukt seizoen op de loer ligt?

Het oordeel:
Peter Berg kun je als acteur kennen uit films als Cop Land (1997), Collateral (2004), Lions for Lambs (2007) en de TV-serie Chicago Hope. Sinds 1998 doet Berg het zeker niet onverdienstelijk als regisseur van titels als Very Bad Things (1998), Welcome to the Jungle (2003), The Kingdom (2007), Hancock (2008), Battleship (2012) en Lone Survivor (2013).

Friday Night Lights vormt de basis van de gelijknamige TV-serie die groen licht kreeg na het succes van deze film. Het mag haast vanzelfsprekend genoemd worden dat dit financiële succes vooral in Amerika werd behaald want in Europa wil American Football als sport nog steeds geen voet aan de grond krijgen. Voor een leek zullen de talrijke wedstrijdbeelden overweldigend kunnen zijn maar de pijlsnelle editing en goede camerastandpunten versterken de realistische sfeer rondom deze bijzondere sport.

De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Buzz Bissinger (Shatterd Glass) dat veel tijd neemt voor het uitdiepen van haar personages. In dit soort sportfilms wordt de nadruk te vaak gelegd op de coach. Dat is in Friday Night Lights niet anders maar de belangrijkste teamleden krijgen genoeg screentime. Goed uitgewerkt is bijvoorbeeld de manier waarop de tieners omgaan met de druk van dorpsbewoners. Wanneer je wint gaat er een wereld van priveleges voor je open, wanneer je verliest valt je hoongelach en verwijten ten deel. Velen kunnen maar moeilijk met deze druk omgaan en dat wordt prima naar voren geschoven waardoor dit drama boven de gemiddelde sportfilm uitstijgt.

Perfect is dit drama echter niet aangezien Billy Bob Thornton nu niet bepaald weet te overtuigen. Zijn hagelwit gebit vormt nog één van de minste problemen want hij loopt er als coach Gaines wat doelloos bij. Zijn onvermijdelijke speech in de rust van de laatste wedstrijd is allesbehalve inspirerend en hetzelfde geldt voor zijn gehele spel. Heel objectief ben ik hierin overigens niet sinds ik Kyle Chandler aan het werk heb gezien in de gelijknamige TV-serie. Wat eveneens niet werkt is dat de hoofdpersonen rond de 18 jaar moeten zijn maar hun vertolkers minimaal 7 jaar ouder zijn. Afgetrainde sixpacks horen nog steeds niet bij het lichaam van een 18-jarige.

Het optreden van Billy Bob Thornton buiten beschouwing gelaten weet de rest van de cast wel naar behoren te presteren. Positieve uitschieter is Derek Luke die erg sterk is als sterspeler Boobie Miles die zijn carrière in rook ziet op gaan na een vreselijke blessure. Zijn pijn en verdriet maken heel wat emoties los. Verder laat Connie Britton zien waarom ze zeer terecht mocht terugkeren voor de TV-serie in een soort van dezelfde rol en zijn Lucas Black en Garrett Hedlund de jongelingen die Friday Night Lights tot een erg aangename film maken.

70

 

4 gedachtes over “Friday Night Lights

 1. Gwen 26 september 2015 / 10:23

  Ik heb alleen een deel van seizoen 1 gezien van de serie, maar ben afgehaakt door de shaky cam wat ik zwaar irritant vond. Wordt dit in de film ook gebruikt?

  Liked by 1 persoon

  • Riinyosa81 29 september 2015 / 14:49

   Wel tijdens de scènes die zich binnen de arena voltrekken maar daar buiten wordt er ‘gewoon’ gebruik gemaakt van een steadycam. Jammer dat je niet hebt volgehouden want vond Friday Night Lights, de eerste seizoenen dan, echt wel de moeite waard. Ik zelf ben halverwege S3 afgehaakt toen er echt teveel vertrouwde gezichten verdwenen. Toch nog wel van plan om dit nog een keertje op te pakken.

   Like

   • Meneer Vevie 1 oktober 2015 / 23:23

    Snel oppakken. FNL is een van mijn favoriete series allertijden. Met glansrollen voor Kyle Chandler en Connie Britton. Het gevoel dat die serie mij gaf heb ik in weinig andere series kunnen vinden. Seizoen 4 en 5 zijn echt heel erg de moeite waard. Een van de beste dramaseries die ik ooit heb gezien.

    Liked by 1 persoon

 2. Riinyosa81 3 oktober 2015 / 17:31

  Ik zal hem dan toch maar weer eens op de watchlist toevoegen. Ik dacht eigenlijk eerlijk gezegd dat het vanaf S3 downhill ging.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s