Dansen op de vulkaan

Dansen op de vulkaanJaar: 2014
Regie: Adriënne Wurpel
Cast: Nils Verkooijen, Marcel Musters, Mouna Goeman Borgesius, Bas van Prooijen, Hadewych Minis

Het verhaal:
Maarten is een gewone jongen van 16. Na schooltijd gaat hij graag met vrienden in het park hangen, muziek luisteren, gamen met zijn beste vriend Stefan en zo vaak mogelijk naar de dansschool. Daar danst hij het liefst met Roxanne. Bijna niemand mag weten dat Maarten een chronische ziekte heeft; een ernstige vorm van stofwisselingsziekte waardoor hij niet oud zal worden. Want ondanks zijn ziekte en bezorgde ouders wil Maarten volop genieten van het leven en overal aan meedoen. Als zijn lichaam het steeds vaker laat afweten, dringt tot hem door dat hij het dansen misschien zal moeten opgeven…

Het oordeel:
Achter de schermen was Adriënne Wurpel al jaren bezig met het regisseren van vele afleveringen voor Goede tijden, slechte Tijden (1997), Westenwind (2000), Meiden van de Wit (2002-2003) en Spangas (2011). Dansen op de vulkaan is haar speelfilmdebuut.

Dansen op de vulkaan is een bijzonder persoonlijk project voor hoofdrolspeler Nils Verkooijen. In zijn naaste omgeving verloor hij iemand door de gevolgen van stofwisselingsziekte en dit deed hem besluiten om hierover een film te maken. Verkooijen zette zich in middels crowdfunding en schreef zelf mee aan het scenario. Niet slecht voor een jongen die tijdens de opnamen nog eens niet de volwassen leeftijd had bereikt. Vooraf verdient dit project dan ook alle sympathie en ik was dan ook wel benieuwd naar het eindresultaat.

Alle goede intenties ten spijt moet er echter vrij vroeg in de film geconstateerd worden dat Dansen op de vulkaan geen bijzondere film is. Het grootste minpunt is dat de stofwisselingsziekte een prominente plaats in neemt maar dat er geen moeite wordt genomen om het publiek te informeren wat deze ziekte nu precies in houd. Eenieder die niet weet wat stofwisselingsziekte met een persoon doet is het zien van deze film weinig wijzer geworden. Het enige wat we weten is dat Maarten ziek is, dat hij niet oud zal worden en dat hij iedere dag pillen moet slikken om niet nog zieker te worden. Een hele grote gemiste kans dus.

Met Dansen op de vulkaan wordt getracht een jeugdig publiek te bereiken en dat is wellicht de verklaring waarom er maar zo weinig gebeurt in het verhaal. Maarten is net zoals alle tieners dus vult hij zijn dagen met gamen, rondhangen, avontuurlijke ontsnappingen uit het ouderlijk huis en gaat zijn meeste tijd op aan zijn grote passie dansen. Genoeg potentie voor een aangrijpend drama maar de uitwerking is niet bijzonder genoeg. Hetzelfde kan worden gezegd van Maarten’s relatie met zijn omgeving, we hebben het veel vaker maar helaas ook veel beter gezien.

Wat eveneens niet bevorderlijk is voor het inlevingsvermogen is dat er bewust gekozen lijkt te zijn om een fragment uit Maarten’s leven te laten zien. We volgen de protagonist vanaf het moment dat hij niet meer mee kan komen in zijn dansgroep tot aan een moment waar iedere verliefde tiener van droomt. We zien dus geen afscheid van het leven en een begrafenis waardoor Dansen op de vulkaan heel abrupt eindigt. Het is een gewaagde keuze die niet uitpakt want er wordt naar iets opgebouwd terwijl die climax maar nooit wil komen.

Dat Dansen op de vulkaan wel genietbaar blijft is te danken aan het geraffineerde spel van haar acteurs. Op 17-jarige leeftijd mag Nils Verkooijen al een heuse acteerveteraan worden genoemd en hij draagt zijn hoofdrol naar behoren. Zeker niet zijn beste rol maar het script biedt dan ook weinig uitdaging om als acteur heel diep te gaan. In de bijrollen is het vooral Marcel Mutsers die zich weet te onderscheiden als liefhebbende en meegaande vader die het geluk van zijn zoon voorop stelt. Zelfs als dit leidt tot problemen met zijn ex-vrouw.

55

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s