Star Wars: Episode II – Attack of the Clones

Star Wars 2Jaar: 2002
Regie: George Lucas
Cast: Ewan McGregor, Natalie Portman, Hayden Christensen, Christopher Lee, Samuel L. Jackson, Frank Oz, Ian McDiarmid, Temuera Morrison, Jimmy Smits

Het verhaal:
Padmé Amidala ontsnapt tot tweemaal toe ternauwernood aan een aanslag op haar leven. Anakin krijgt de taak om haar te beschermen, en er begint iets moois te bloeien tussen de twee. Ondertussen onderzoekt Obi Wan de verbanden tussen de moordaanslagen, een separatistische beweging onder leiding van voormalig Jedi Count Dooku, en de bouw van een kloon-leger op een afgelegen planeet.Het oordeel:
Na zijn regiedebuut THX 1138 had George Lucas een monstersucces met het door hemzelf geschreven Star Wars: Episode IV: A New Hope. Hierna zou het maar liefst 22 jaar duren alvorens hij wederom op de regiestoel plaats nam voor The Phantom Menace. Voor de sequel hoefden de fans ditmaal ‘slechts’ 3 jaar te wachten.

Na de release van The Phantom Menace kreeg George Lucas een storm van kritiek over zich heen vanwege de teleurstellende film. De toon was te kinderachtig, de aanwezigheid van Jar Jar stelde het geduld van velen op de proef en verliep de uitwerking van het personage Anakin Skywalker (toch wel de spil in het verhaal) allesbehalve soepel. Het goede nieuws is dat Lucas goed geluisterd schijnt te hebben naar zijn criticasters. Jar Jar zien we in Attack of the Clones nauwelijks meer terug, belangrijke karakters worden meer aan het werk gezet en ten opzichte van zijn voorganger is de toon wat serieuzer.

Het slechte nieuws is echter dat dit nog steeds geen episode oplevert die enigszins in de buurt komt van de originele trilogie. De kans om op emotioneel vlak uit te pakken wordt volledig onbenut gelaten door van Anakin Skywalker een oninteressant, inhoudsloos personage te maken. Hayden Christensen heeft in andere films wel laten zien over enig acteertalent te beschikken maar wat maakt hij er een potje van met zijn vertolking van Anakin. Het is niets meer dan een verwend kind dat gaat lopen mijmeren wanneer hij zijn zin niet krijgt. De Darth Vader in spé lijkt alles beter te weten en schijnt ook nog eens te kampen met een flinke depressie. Wellicht is het zelfs overbodig om te stellen dat de romance tussen Padmé en Anakin pijnlijk dood slaat.

Toch is Attack of the Clones in vergelijking met zijn voorganger een stap vooruit. Met 142 minuten op de klok is er ook ditmaal sprake van een aanzienlijke zit maar dit deel zit boordevol actie waardoor van verveling geen sprake is. Het tempo ligt lekker hoog en met een fraaie openingssequentie, een achtervolging met Jango Fett en lachwekkende romantiek werkt Lucas toe naar een einde wat het beste deel van de film vormt. De strijd van Anakin, Obi-Wan en Padmé (die op dat moment de transformatie heeft ondergaan van senator tot actieheldin) tegen uit de kluiten gewassen monsters en een arenagevecht met tientallen Jedi’s is een waar hoogtepunt uit de tweede trilogie.

Het Star Wars universum is vaak bezocht en kent een gedetailleerde uitwerking. In Attack of the Clones is dit niets anders en je komt ogen tekort om je te focussen op allerlei gebeurtenissen die ook op de achtergrond plaats vinden. Het is niet het enige vertrouwde element wat terug keert want alhoewel ditmaal de toon wat duisterder is wil dat niet zeggen dat de vaak tenenkrommend slechte humor achterwege wordt gelaten. Ditmaal is het voornamelijk C3PO die zich uit mag leven maar een bepaald succes is het niet. De langzame transformatie van Anakin mag dan wel centraal staan maar karakterontwikkeling lijkt eveneens nog steeds een vies woord in dit fraai vormgegeven Sci Fi spektakel.

70

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s