Paddington

PaddingtonJaar: 2014
Regie: Paul King
Cast: Ben Whishaw, Hugh Bonneville, Sally Hawkins, Imelda Staunton, Michael Gambon, Julie Walters, Jim Broadbent, Nicole Kidman, Madeleine Harris, Samuel Joslin

Het verhaal:
Een jonge Peruaanse beer vertrekt naar Londen waar hij op zoek gaat naar een woning. Wanneer hij eenzaam en verloren op Paddington Station belandt, begint hij te beseffen dat het leven in de stad niet is wat hij zich er van had voorgesteld. Maar dan ontmoet hij de familie Brown, die het label om zijn nek lezen (‘Pas alsjeblieft op deze beer, dankjewel’) en hem een tijdelijk onderkomen aanbieden.Het oordeel:
Na het succes van de TV serie The Mighty Boosh debuteerde schrijver en regisseur Paul King als speelfilmregisseur met Bunny and the Bull, een film die gezien het aantal votes op IMDb slechts door weinigen werd gezien. De Brit zet zichzelf ditmaal wel op de kaart met de warme familiefilm Paddington.

Een pratende beer met manieren die verzot is op marmelade, emigreert naar Londen en vriendschap sluit met een gastvrij gezin. Op papier kan dit flauw klinken maar zoals Optimus Prime al eerder verwoorddein Transformers (2007): “There’s more to them than meets the eye.” Paddington is namelijk een titelheld die in no time de sympathie heeft gewonnen van de meest knorrige kijker, het verhaal is even avontuurlijk als hartverwarrend, de visuele stijl is imponerend en met zijn vele hommages aan bekende filmtitels is dit een prent die zowel jong als oud zal bekoren.

Op visueel gebied weet de film te betoveren en het moge duidelijk zijn waar het budget van 55 miljoen dollar aan is gespendeerd. Niet alleen ziet de titelheld er fabuleus realistisch uit, ook wordt het publiek meerdere malen getrakteerd op enerverende cameratechnieken. Zo wordt de familie Brown geïntroduceerd door middel van een poppenhuis, stapt Paddington zelf in een film om zijn eigen herinneringen te illustreren en ziet nachtelijk en winters Londen er schitterend uit. De manier waarop de beren echter tot leven zijn gebracht is haast onovertroffen en hier verdienen de makers de meeste credits voor.

De verfilming van de populaire Britse kinderboekenreeks kent een scala aan goed getimede grappen die als een spervuur op de kijker worden afgevuurd. Het hilarische hoogtepunt waarin Paddington het gemak en comfort van de badkamer op geheel eigen wijze verkent zagen we al in de lange trailer maar blijft van een meesterlijke eenvoud. De humor bestaat uit visuele grappen, slapstick en woordgrappen en vooral vanwege dat laatste is dit de sleutel tot het succes waardoor volwassenen Paddington massaal in de armen sluiten. Het is alleen richting de finale dat de grapdichtheid wat minder voort en er een meer serieuze ondertoon wordt gevoerd maar dat is dan ook het enige minpuntje wat ik kan benoemen.

Met een wees(beer) die opgenomen wordt door een familie rond de kerstperiode ligt het gevaar van overdreven sentimenteel gedoe op de loer maar de filmmakers zijn er met verve in geslaagd om deze valkuil te ontwijken. Het is achteraf gezien een kunst op zich dat het geheel niet verzand is klef gedoe. Daarvoor is Paddington te slim geschreven en ligt er iedere minuut wel een grap op de loer die het ijs weet te breken. Wel blijft het een familiefilm waardoor een duidelijke moraal niet ontbreekt maar als ze op eendezelfde manier als die van Paddington worden geserveerd mag ik van harte hopen dat er nog legio van dit soort familiefilms zullen gaan verschijnen!

80

2 gedachtes over “Paddington

    • Riinyosa81 29 september 2015 / 14:47

      En dat is hij ook! Had al diverse 5 * beoordelingen gelezen en volgens mij komt deze helemaal tot zijn recht als je nog even wacht en hem zo rond de kerstdagen kijkt.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s