Blade Runner: The Final Cut

Blade RunnerJaar: 1982
Regie: Ridley Scott
Cast: Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young, Edward James Olmos, M. Emmett Walsh, Daryl Hannah, Joanna Cassidy

Het verhaal:
Los Angeles, 2019: Rick Deckard (Ford) is een ‘Blade Runner’: een politieagent die ingezet wordt om ‘replicants’ (androïden) uit te schakelen, omdat onze planeet na een gewelddadige opstand verboden terrein is voor hen. Hij wil eigenlijk stoppen, maar moet z’n baantje weer oppakken wanneer vijf replicants een ruimteschip kapen en terugkeren naar de Aarde.

Het oordeel:
Met zijn regiedebuut The Duellists (1977) wist Ridley Scott zich in de kijker te spelen maar zijn echte internationale doorbraak beleefde hij natuurlijk met Alien (1979). Aangezien Science-Fiction hotter than hot was in die periode is het nog eens niet verwonderlijk dat hij voor het volgende project zijn oog liet vallen op het script van Blade Runner.

Zelfs 32 jaar na de release van Blade Runner blijft de klassieker de gemoederen bezig houden. Een poosje geleden kwam het nieuws naar buiten dat er gewerkt wordt aan een sequel en dat was een goede aanleiding om de Sci-Fi eerder dit jaar opnieuw uit te brengen in de bioscoop (exploitanten mogen wat mij betreft veel vaker classics opnieuw in roulatie brengen). Helaas was deze nergens in de buurt van mijn woonplaats te zien dus ik zal het moeten doen met de Blu Ray uitgave van The Final Cut. Je kunt immers niet alles hebben.

The Final Cut is in ieder geval verreweg de beste versie van de film en ten allen tijden dien je de oorspronkelijke bioscoopversie te vermijden. De voice-over van Harrison Ford is namelijk bijzonder slaapverwekkend maar het meest in het oog springende is het volstrekt misplaatste happy end wat niet aansluit met de donkere toon van het geheel. Eveneens niet geheel onbelangrijk is dat The Final Cut prachtig opgepoetst is waardoor de effecten goed tot hun recht komen. Vooral de door neon verlichte decors en de vliegende auto’s zijn een ware lust voor het oog. Een kleine kanttekening erbij is dat The Final Cut uit 2007 een beetje te gladjes is maar de film komt er absoluut mee weg.

Nog steeds wekt de film veel ontzag op vanwege de wijze waarop de Aziatische en Westerse wereld zijn samengesmolten in een duistere metropool. Onophoudelijke regenval, de talrijke neonborden en ronddolende mensen die nergens heen lijken te gaan. Iedereen die bekend is met Blade Runner heeft de beelden op zijn netvlies staan en het is understatement om te stellen dat de makers hiermee hun tijd ver vooruit waren. Het is zeker geen vrolijk toekomst beeld dat hier wordt geschetst maar aan realisme, en dat klinkt voor een Sci-Fi, geen gebrek. De muzikale omlijsting bewijst ook haar meerwaarde want de elektronische score met jazzy invloeden van Vangelis mag niet onbenoemd blijven.

Tegen de gedetailleerde achtergrond steekt het ogenschijnlijke verhaal er zelf wat bleekjes bij af. Deckard krijgt tegen wil en dank de opdracht om vier gevaarlijke Replicants op te sporen en te neutraliseren maar dit is geen jacht waarbij de actiescènes elkaar in rap tempo opvolgen. Helemaal zonder fouten is het relaas niet aangezien hier en daar wat plotgaten voorbij komen maar dat weegt niet op tegen de sympathie die je hebt voor bad guys. De replicanten zijn namelijk naarstig op zoek naar hun schepper omdat ze langer willen leven dan de vier jaar die ze nu hebben. Het zijn uiteraard geen lieverdjes maar tot op zekere hoogte was ik wel voor ze aan het juichen.

Er is veel over gezegd en geschreven dat Harrison Ford er maar een beetje verloren bij loopt in Blade Runner. Dit is niet helemaal terecht want de setting vraagt juist om een intraverte detective die niet graag in de spotlights staat. Ford doet het naar mijn mening goed maar dit is niet de beste rol uit zijn carrière. Dat blijkt ook wanneer Rutger Hauer richting het einde alle aandacht opeist met zijn vertolking van de maniakale Batty. Zijn monoloog aan het einde van Blade Runner is één van de meest bijzondere ooit vastgelegd op camera. Filosofisch, dramatisch en ongekend.

90

5 gedachtes over “Blade Runner: The Final Cut

  1. orlando 9 oktober 2015 / 20:22

    BLADE RUNNER! 1 van mijn favoriete films. Vroeger toen ik een jaar of 7 was, speelde ik ook altijd een Blade Runner game zonder te weten dat het een film was.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s