Lieve Liza: Seizoen 1

Lieve LizaJaar: 2012 – 2013
Regie: Jean van de Velde
Cast: Gijs Naber, Loes Haverkort, Elisa Beuger, Abel Nienhuis, Mike Libanon

Het verhaal:
Mark, een ietwat egocentrische sportjournalist, moet vanwege bezuinigingen weg bij het voetbalblad waar hij werkt. Tot zijn afgrijzen wordt hij overgeplaatst naar het vrouwenblad Liza, waar hij de brievenrubriek ‘Lieve Liza’ mag gaan verzorgen. Hoe moet hij als man nou zinnige antwoorden geven op gevoelige vragen van het andere geslacht? Intussen gaat er in zijn privéleven ook nog van alles mis, maar dat blijkt eigenlijk een geluk bij een ongeluk te zijn. De relatieperikelen waar hij mee te maken krijgt blijken hem te helpen bij zijn werk voor ‘Lieve Liza’.

Het oordeel:
Schrijver en regisseur Jean van de Velde maakte in eigen land furore met de verfilming van De kleine blonde dood (1993) maar is vooral bekend vanwege de twee All Star films en de gelijknamige TV serie. Verder kun je de naam Van de Velde nog herkennen uit titels als Lek (2000), Floris (2004), Wild Romance (2006) en Wit Licht (2008).

Met gemiddeld ongeveer 175.000 kijkers per week werd Lieve Liza indertijd afgeserveerd als een gigantische flop. Wat het nog zuurder maakte was het feit dat Penoza, dat direct hiervoor stond geprogrammeerd, wekelijks ruim 800.000 kijkers aan de buis gekluisterd wist te houden. Kijkcijfers zeggen niet altijd wat over de inhoud en dit geldt dubbel en dwars voor Lieve Liza dat lekker vermaak bied. Hoogdravende TV mag het wellicht niet zijn maar de belevenissen van Mark toveren een brede grijns op je gezicht en zelf zou ik dit als een perfecte afsluiter van het weekend hebben ervaren.

Wat Lieve Liza onbedoeld duidelijk maakt is dat de macht van de marketing niet te onderschatten is. Indertijd is de serie schaamteloos onderbelicht gebleven (het budget ging volgens mij al volledig op aan de advertising voor Penoza) en wellicht is hierdoor het grote publiek weg gebleven. Inhoudelijk hoeft Lieve Liza het namelijk niet onder te doen voor het soortgelijke Divorce dat wel wekelijks een miljoenenpubliek kan bereiken. Ook was er indertijd weinig waardering voor de hoofdrolspelers maar de ironie wil dat Gijs Naber in 2014 alle lof (en een Gouden Kalf) kreeg voor Aanmodderfakker terwijl zijn Thijs niet veel verschilt van Mark. De laatste heeft alleen iets meer ambitie.

Met een voetbalblad dat overduidelijk zijn inspiratie heeft gehaald uit Voetbal International en de column van een vrouwenblad wordt een breed publiek aangesproken. Dit is een gewaagde keuze geweest maar door de twee werelden met elkaar te vermengen ontstaat een alleraardigst mengelmoesje zoals we dat nog niet eerder zagen in een Nederlandse TV serie. In dat opzicht is Lieve Liza zelfs vernieuwend en het is mooi om te zien hoe de beslommeringen van Mark & Co terugkeren in de wekelijkse columns. Hoewel sommige onderwerpen zich niet per uitstek laten lenen voor humor (vreemdgaan, achterdocht en breakups) blijft de serie 10 afleveringen lang lekker luchtig.

Wat je de makers enigszins kunt verwijten is dat de acteurs te weinig materiaal voorhanden hadden om uit te blinken. De meeste aandacht lijkt uit te zijn gegaan naar Mark en zijn beste vriend Rob en hun vertolkers doen het perfect. Vooral het nonchalante van Gijs Naber is een aspect waar ik keer op keer van kan genieten. De vrouwelijke castleden zijn weliswaar veelvuldig aan het woord maar echt uitblinken doen ze nergens omdat hun belevenissen veel minder boeiend zijn dan hetgeen wat Mark en Rob meemaken. Lieve Liza is een lekker luchtige serie die weliswaar niet lang zal blijven heugen maar wel heerlijk kijkvermaak biedt voor zolang de serie duurt.

70

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s