Ex Machina

Ex MachinaJaar: 2015
Regie: Alex Garland
Cast: Domhnall Gleeson, Alicia Vikander, Oscar Isaac

Het verhaal:
Caleb, een 26-jarige programmeur die werkzaam is voor het grootste internetbedrijf ter wereld, wint een wedstrijd waarbij hij een week mag doorbrengen in het buitenverblijf van Nathan, de teruggetrokken CEO van het bedrijf. Wanneer Caleb aankomt op de afgelegen locatie, ontdekt hij dat hij moet deelnemen aan een vreemd en fascinerend experiment waarin hij te maken krijgt met de eerste echte kunstmatige intelligentie.

Het oordeel:
Alex Garland schreef de roman waarop de gelijknamige verfilming The Beach (2000) is gebaseerd maar dat hij veel meer in zijn mars had bewees hij met prikkelende scripts voor 28 Days Later… (2002), Sunshine (2007) en Never Let Me Go (2010). Met Ex Machina maakt Garland zijn regiedebuut en uiteraard nam hij zelf het scenario voor zijn rekening.

Een afgelegen locatie, drie acteurs en een intelligent script die bol staat van de ethiek. Op papier laat Ex Machina zich niet omschrijven als de meest fijne kijkervaring maar voor wie er in mee wil gaan wacht een erg interessante film waar de filosofie vanaf druipt. Die bereidwilligheid is wel een pré aangezien ongeïnteresseerde kijkers vliegensvlug af zullen haken vanwege het trage tempo. Garland neemt namelijk erg veel tijd voor de opbouw van zijn verhaal en als je de makers iets kunt verwijten dan is het wel dat het tempo wat hoger mocht liggen.

Hiermee is het grootste en haast enige punt van kritiek benoemd want verder dan dat is Ex Machina zeer intrigerend. Niet alleen vanwege het originele uitgangspunt waarin Caleb te maken krijgt met een bijzonder project, maar ook omdat er tussen de drie personages een onderhuidse (sensuele) spanning heerst. Alle lof voor Garland en vertolkster Alicia Vikander die van Ava een levensecht personage hebben gemaakt. Ava is dan ook een verschijning die niet te onderschatten valt en dat brengt veel spanning met zich mee. Constant vraag je jezelf af wie de werkelijke macht in handen heeft en dat is een genot om naar te kijken.

Helemaal zonder fouten is Ex Machina niet want naast het eerder genoemde trage verhaaltempo voelen sommige zaken iets te geforceerd aan. Hiermee doel ik vooral op het drankgebruik Nathan dat enkel in het script verwerkt is om de climax plaats te laten  vinden. Hier tegenover staan echter weer zoveel pluspunten dat je hier makkelijk overheen kunt stappen. Visueel is Ex Machina namelijk eveneens een lust voor het oog. Het ondergrondse onderkomen van Nathan (in de realiteit is dit een hotel in Noorwegen) is prachtig vormgegeven en speelt een vierde belangrijke rol in het geheel.

Ook het acteerwerk is bovengemiddeld en het is moeilijk om aan te wijzen wie er bovenuit steekt. Met al zijn naïviteit is Domhnall Gleeson de juiste man op de juiste plaats en hij weet van Caleb een personage te maken met wie je jezelf als kijker gemakkelijk kunt identificeren. Daarnaast is Oscar Isaac goed op dreef als het genie Nathan die de fles maar met moeite kan laten staan. De meeste waardering lijkt echter uit te gaan naar Alicia Vikander die haar Ava met een ijzige kalmte en beheersing gestalte geeft.

80

2 gedachtes over “Ex Machina

 1. Gwen 26 september 2015 / 10:16

  Deze film wil ik nog zien, omdat ik het eerdere werk van Garland kan waarderen. Vind het wel jammer om te horen dat het tempo zo traag is.

  Geliked door 1 persoon

  • Riinyosa81 29 september 2015 / 14:46

   Ja daar moet je wel tegen kunnen want anders wacht je een erg lange zit. Mijn vrouw keek met een schuin oog mee maar kon er verder ook niet zoveel mee. Tip: je moet er dus echt voor in de mood zijn.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s