It Follows

It FollowsJaar: 2015
Regie: David Robert Mitchell
Cast: Maika Monroe, Keir Gilchrist, Olivia Luccardi

Het verhaal:
Voor de 19-jarige Jay zou de herfst moeten bestaan uit school, jongens en weekendjes aan het meer. Maar na een schijnbaar onschuldige seksuele ervaring wordt ze plots geplaagd door visioenen en nachtmerries. Ze heeft constant het gevoel dat iemand, of iets, haar achtervolgt. Wanneer de dreiging toeneemt moeten Jay en haar vrienden proberen te ontsnappen aan de gruwelijkheden die hen op de hielen zitten.

Het oordeel:
David Robert Mitchell tekende eerder voor de regie van het voor mij onbekende The Myth of the American Sleepover (2010) maar de filmmaker zet zich definitief op de kaart met It Follows.

Creativiteit en originaliteit zijn sleutelwoorden die je vrijwel nooit associeert met het horrorgenre. Het heeft wellicht hiermee te maken dat It Follows werd opgenomen in het filmprogramma van Cannes (zeer ongebruikelijk voor horrorfilms) en hierna volgde een grote zegetocht. De mond tot mond reclame en lovende recensies zorgden voor een bijzondere buzz en alhoewel ik wel begrijp waar dat vandaan komt kon It Follows voor ondergetekende eigenlijk alleen nog maar tegenvallen.

In ieder geval gaat It Follows voortvarend van start waarin een date een onverwachtelijke en gruwelijke wending neemt. Hoofdpersoon Jay heeft zojuist sex gehad met een jongeman die haar vervolgens vastbind en haar informeert dat een geestverschijning nu op haar jaagt. Haar enige verlossing is om op zoek te gaan naar een bedpartner zodat de vloek wordt doorgegeven. De jongeman heeft het beste met Jay voor want wanneer zij zou komen te overlijden komt het demonische wezen opnieuw achter hem aan.

Deze lange openingsscène toont hoe bijzonder deze horrorfilm is aangezien het je als kijker een naargeestig gevoel geeft. Robert Mitchell neemt het genre daarbij op de hak want waar in gigantisch veel slashers de hoofdpersoon vooral een maagd is dient Jay zo snel mogelijk sex met een ander te hebben. Het inventieve uitgangspunt is niet het enige wat in positieve zin opvalt want de overall look is erg bijzonder. De buitenwijk van Detroit voelt heel tijdloos aan en hoewel het een ode lijkt aan de 80’s wordt het nooit echt duidelijk in welk jaar we ons bevinden. Zo kan het dus gebeuren dat moderne technologie zoals een mobiele telefoon hand in hand gaan met een zwart wit TV.

Hoewel de makers er zeker in slagen om je een ongemakkelijk gevoel te geven is het uiteindelijk toch niet de klapper geworden waar ik zo op hoopte. De geest die verschillende gedaantes aan kan nemen beweegt zich erg langzaam voort en gaat in één rechte lijn op haar doel af. Hier kreeg ik niet bepaald de kriebels van maar nog meer stoorde ik me aan de personages. Zeker in het tweede bedrijf, wanneer de meesten wel op de hoogte zijn van wat er aan de hand is, ontbreekt het de karakters aan logica. Waarom wordt er bijvoorbeeld niet geopperd om het vliegtuig te nemen naar de andere kant van de wereld? Het maakt de tieners in It Follows tot kleurloze randfiguren in een film die erg vakkundig gemaakt is maar nooit echt nagelbijtend spannend wil worden.

70

2 gedachtes over “It Follows

 1. Gwen 26 september 2015 / 10:13

  Nagelbijtend spannend is de film inderdaad niet, maar creepy vond ik het wel.

  Als je het zo zegt dan lijkt het niet zo eng, maar ik zou er toch paranoïde van worden wanneer iedereen die mijn richting oploopt It zou kunnen zijn.

  Geliked door 1 persoon

 2. Riinyosa81 29 september 2015 / 14:45

  Agree! Maar ik had er wellicht ook te hoge verwachtingen van. Desalniettemin nog zeer zeker de moeite waard!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s