E.T. the Extra-Terrestrial

ETJaar: 1982
Regie: Steven Spielberg
Cast: Henry Thomas, Dee Wallace, Robert MacNaughton, Drew Barrymore, Peter Coyote

Het verhaal:
Op een dag ontdekt de 10-jarige Elliott in de tuin een buitenaards wezentje. Elliott en het wezentje schrikken zich eerst te pletter, maar sluiten dan vriendschap. Elliott noemt het wezentje E.T. en verbergt het in een kast op zijn kamer. De jongen laat E.T. ook kennis maken met zijn broer en zijn zusje. E.T. raakt snel vertrouwd met het aardse leven.

Het oordeel:
Na zijn regiedebuut Duel (1971) en kaskrakers als Jaws (1975), Close Encounters of the Third Kind (1977) en Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark (1981) lag Hollywood letterlijk aan de voeten van Steven Spielberg. De projecten lagen voor het oprapen en zijn keuze viel op E.T. the Extra-Terrestrial.

Tijdens de pauzes op de set van Raiders of the Lost Ark bracht Spielberg veel tijd door in het gezelschap van Melissa Mathison (indertijd de vriendin en later vrouw van Harrison Ford). Samen waren ze behoorlijk productief want het was tijdens deze draaidagen dat het overgrote deel van het script van E.T. werd geschreven. De intentie was niet om een familiefilm te maken aangezien de aliens in eerste instantie een familie zou terroriseren. Dit idee is niet veel later vervormd en gerecycled voor Poltergeist (1982) maar de keuze om toch voor een jeugdige doelgroep te gaan is een hele wijze geweest aangezien E.T. tot 1993 commercieel gezien de meest succesvolle film allertijden was.

Bij ondergetekende drijft E.T. vooral op jeugdsentiment maar alhoewel de toon soms wel heel sentimenteel is staat de film anno 2015 nog steeds als een huis. Alle lof gaat hiervoor uit naar de regisseur die met een gigantische dosis verbeeldingskracht het kinderachtige enthousiasme feilloos op de kijker weet over te brengen. De finesse zit hem in de ogenschijnlijk kleine dingen zoals het feit dat de camerastandpunten steeds op ooghoogte van een kind worden gezet om de binding met de jeugdige kijkers groter te maken. Het verhaal over een jonge knul die vriendschap sluit met een alien spreekt tot de verbeelding en het resulteert in een waanzinnig avontuur, hilarische scènes (E.T. die dronken wordt) en erg zielig eindigt.

In vrijwel alle aspecten was E.T. zijn tijd ver vooruit en had niemand voor mogelijk gehouden dat aliens zo aandoenlijk konden zijn. De film spreekt het kind in ons allemaal aan en Spielberg heeft dit heel goed begrepen. Het zal dan ook niemand verbazen dat de meeste volwassenen niet al te best uit de verf komen en het is opzienbarend dat, los van Elliot’s moeder, de eerste volwassene pas na ruim een uur in beeld verschijnt. De special effects waren uitzonderlijk goed voor die tijd maar het is de score van John Williams die E.T. zo mogelijk naar een hoger niveau tilt. Fenomenale en onvergetelijke filmmuziek!

Het spel van de jeugdige acteurs is niet constant. Hier en daar wordt een valse noot geraakt maar uiteindelijk kan het ermee door. Ergens is het wel knap dat een jonge Henry Thomas als Elliott de film bijna compleet in zijn ééntje draagt. Drew Barrymore’s aandeel is niet heel groot maar ze is wel erg schattig en Robert MacNaughton acteert niet optimaal als Michael. Om de emoties in de finale te versterken koos Spielberg ervoor om de scènes in chronologische volgorde op te nemen zodat het afscheid van E.T. ook het echte afscheid van de film zou zijn. En met resultaat aangezien dit toch wel één van de meest tranentrekkende scènes is.

80

2 gedachtes over “E.T. the Extra-Terrestrial

 1. Nostra 17 september 2015 / 08:59

  Echt een topfilm die ook in m’n top 100 stond…eentje die me nog steeds weet te raken…en dat doen maar weinig films.

  Geliked door 1 persoon

  • Riinyosa81 17 september 2015 / 17:43

   Bij mij drijft ie erg op jeugdsentiment en hoe ouder je wordt hoe meer oneffenheden je opvallen maar dit is inderdaad nog steeds een dijk van een film hoewel ik hem qua score iets omlaag heb gebracht.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s